Garrido, el tiet de Bustos i encara president dels constructors. Autor: David B.

L’acusació popular al cas Mercuri demana penes de presó per a Melquíades Garrido, tiet de Manuel Bustos

L’acusació popular al cas Mercuri, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demana les penes màximes contra el president del Gremi de Constructors, i dos directius municipals i un arquitecte de l’època Bustos, per tràfic d’influències, falsedat documental, prevaricació i contra l’ordenació del territori.

La instructora del cas Mercuri ha donat trasllat a la fiscalia, les acusacions i les defenses de la peça 18 del cas. Tracta sobre les possibles irregularitats en unes obres al carrer Fernando Poo i afecta l’encara president del Gremi de Constructors, Melquiades Garrido, tiet de l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, dos alts càrrecs del consistori bustista, Manuel Somoza (exdirector d’Urbanisme) i Angelina Català (excap de Disciplina Urbanística) i l’arquitecte Daniel González.

L'exregidor Joan Manau i Manuel Somoza. Autor: David B.
L’exregidor Joan Manau i Manuel Somoza. Autor: David B.

L’acusació popular demana dos anys de presó i 10.000 euros de multa a Garrido per tràfic d’influències, i tres anys de presó i 36.500 euros de multa per falsedat de document oficial. Contra Somoza i l’excap de Disciplina Urbanística, Angelina Català, demanen dos anys de presó i 10.000 euros de multa, més inhabilitació durant nou anys per tràfic d’influències. A més per Català demanen inhabilitació durant 10 anys per prevaricació i inhabilitació durant nou anys, i 36.500 euros de multa per un delicte contra l’ordenació del territori. Finalment, es demanen tres anys de presó i 36.500 euros de multa per falsedat documental per a l’arquitecte Daniel González. En tots els casos, segons fonts de l’acusació popular, es tracta de les penes màximes previstes pel Codi Penal.

Acusació particular, fiscalia i defenses

Ara, l’acusació particular, exercida per l’Ajuntament, i la Fiscalia, hauran de presentar l’escrit d’acusació, com també les defenses, que amb tota probabilitat demanaran l’arxiu de la causa com han fet al llarg del procés judicial.

Les obres del carrer de Fernando Poo

La peça 18 del cas Mercuri investiga les presumptes irregularitats que van permetre ampliar l’edificabilitat d’unes obres al carrer de Fernando Poo. Les obres només tenien permís de reforma per canviar una coberta però es volia aprofitar el permís per augmentar l’alçada de l’immoble. Garrido va moure fils entre el Gremi de Constructors i el consistori per “encobrir les irregularitats”, segons els investigadors policials. En les converses interceptades pels Mossos d’Esquadra, Melquíades Garrido, president del Gremi de Constructors, va comentar a la propietària de l’immoble, que si es descobria l’assumpte “anirem tots a la presó”.

Les presumptes oïdes sordes del consistori

Veïns del carrer van denunciar les irregularitats. Una tècnica municipal es va presentar a l’edifici, fent-ne fotos. Però Garrido va comentar a un dels seus treballadors que contactaria amb Urbanisme “perquè aturin aquestes coses”. El constructor va exposar el cas a Somoza, que li va demanar les dades de l’expedient i al cap d’un temps li va comentar que tot està resolt i que no hi havia res a témer per part del consistori. La veïna denunciant va denunciar posteriorment a membres dels Mossos que les seves denúncies, tant verbals com escrites, no havien tingut cap empara al consistori.

Al llarg de la investigació, la defensa de Garrido ha demanat l’arxivament de la causa, ja que segons asseguren el consistori va negar el permís: “com es pot dir que va haver-hi tracte de favor per al senyor Garrido o va prevaldre la seva influència amb l’alcalde quan està documentat que li van denegar la llicència?”, diu l’escrit de defensa que van presentar fa un temps.

Foto portada: Garrido, sortint dels jutjats, en una de les declaracions. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.