Foto portada: Serracant, davant l'Artextil. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament reitera que l’enderroc parcial d’Artextil no té marxa enrere

“Si no hi ha acord entre les dues parts que signen un conveni, no hi ha marxa enrere possible” explica Josep Torras, cap de Planificació Urbanística de l’Ajuntament. “I en aquest conveni és evident que una part no voldria fer marxa enrere perquè ha tingut guanys milionaris”, afegeix el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, qui defensa la gestió de l’executiu municipal i ha emplaçat la propietat de la fàbrica a pactar un projecte conjunt entre les oficines actuals i el futur equipament públic.

Serracant ha reiterat la seva oposició al conveni del 2008 que dóna peu a fer 150 pisos a la Gran Via, enderrocant part de la fàbrica Artextil en terrenys propietat d’una filial de Banc Sabadell. Però sosté que el conveni deixava lligat de mans i peus el consistori, fent impossible la seva reversió, almenys sense una indemnització mil·lionària ara a l’operador privat.

És d’anar amb el lliri a la mà pensar que la part voldrà ara revertir el conveni quan a més ha canviat de mans i hi ha hagut transaccions econòmiques. És inviable revertir el conveni i així ho vam analitzar en el seu moment. El conveni es va fer en plena bombolla a benefici de la part privada, però genera uns drets que estem obligats a respectar”, sosté el tinent d’alcalde.

Així el regidor assegura que en les darreres setmanes s’ha generat una certa confusió al respecte. Aquesta mateixa setmana s’ha obert una campanya ciutadana a Change.org demanant firmes per aturar l’enderroc.

L’Ajuntament tindrà un equipament contigu a la part de la nau que es mantindrà, així com una zona verda, que serà una plaça, on es mantindrà la xemeneia de la fàbrica, protegida. Així Serracant ha emplaçat a la propietat de l’empresa, Inmobiliaria Europea Manet, de la família García-Planas, a pactar un projecte “conjunt i de ciutat” entre l’activitat industrial de l’empresa i el futur equipament. Sense més precisió, parla d’un projecte de futur “comú i que doni valor a la resta de l’espai”. “Caldria intentar revertir l’error del conveni per tenir un projecte comú”, assegura el tinent d’alcalde.

D’altra banda, Torras ha defensat que l’Ajuntament ha reduït al màxim les alçades dels pisos que donen al carrer de Covadonga. A la Gran Via, però s’hi farà un bloc d’onze alçades. Torras obre la porta a mantenir alguna nau com a “porxada”. La resta de la fàbrica que està protegida, davant el carrer Quevedo i a la part sud de la illa, manté l’activitat de disseny a dia d’avui, tot i que hi ha espais en lloguer.

Foto portada: Serracant, davant l’Artextil. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.