Foto portada: Juli Fernàndez, Marisol Martínez i Juli Fernàndez. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament sanciona Endesa amb 110.000 euros per incomplir la llei de pobresa energètica

  • El consistori aplica a l’elèctrica onze sancions de 10.000 euros per tallar la llum i mala praxis.

  • Tres expedients contra Gas Natural estan a l’espera de les al·legacions de l’empresa.

L’Ajuntament ha imposat onze sancions de 10.000 euros a empreses vinculades a Endesa per incomplir la llei de pobresa energètica catalana. Es tracta dels primers processos sancionadors que arriben a la seva fi, pendents ara dels recursos de reposició.

El procés ha estat llarg, ja que va començar fa un any i mig (més info: ‘Sabadell estudia sancionar les empreses que tallen la llum‘). El govern local s’empara en el Codi de Consum de Catalunya per garantir el compliment de la llei de pobresa energètica catalana. Aquesta setmana s’han fet arribar onze sancions a Endesa SAU i la comercialitzadora Endesa Siglo XXI, nou per talls individuals de l’electricitat sense demanar informe de vulnerabilitat, i dues per mala praxi al no comunicar a la ciutadania els seus drets en relació a la pobresa energètica. Les dues sancions per mala praxi afecten a 147 famílies. Així mateix, es tramita una altra sanció, a Gas Natural, també per mala praxis, que afecta una quarantena més de famílies.

El consistori ha imposat la sanció mínima, de 10.000 euros per expedient, al ser la primera vegada que s’infringeix la llei. Les empreses van presentar al·legacions en el seu moment, contra la capacitat municipal de sancionar i contra la constitucionalitat de la llei. Ara poden presentar recurs de reposició, en un termini de dos mesos. Sempre tindran el dret d’anar al tribunal contenciós administratiu. L’ajuntament de Sabadell és el primer a tot l’Estat en multar les elèctriques:

Ens trobem davant d’un conflicte d’interessos”, assegura la tinent d’alcalde i regidora de Consum, Marisol Martínez. “L’administració ha de ser garant del compliment de la llei. Tenim un conflicte entre la democràcia i la política per una banda amb el mercat i les corporacions per una altre”, manté el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez.

L’Ajuntament està tramitant tres expedients més, contra Gas Natural. El consistori espera les al·legacions de l’empresa. L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, manté que des que van obrir-se els expedients les empreses han canviat d’actitud:

Segurament no és casualitat que hagin canviat l’actitud en el compliment dels protocols per complir la llei. Quan influeixes i intervens, i apliques els mecanismes que tens, pots resoldre situacions intolerables. Com a ajuntament seguirem revisant i monitoritzant el compliment de la llei. Si cal, aplicarem el mecanisme de nou”, finalitza Fernàndez.

El consistori sabadellenc és un dels 15 de Catalunya que tenen capacitat sancionadora segons el Codi de Consum, a causa de la població de la ciutat. En aplicació d’aquesta capacitat, s’han aplicat les primeres sancions.

Foto portada: el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, la tinent d’alcalde Marisol Martínez i l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.