Les 15 notícies que han marcat el 2017 a Sabadell

Tanquem un any molt intens, diria el tòpic, però la realitat és que aquest 2017 ha estat un any que a ben pocs haurà deixat indiferent: pel què ha passat, pel que deixa enlaire i pel que pugui passar a partir d’ara. Abans d’analitzar-ho, però, veiem quins són els 15 temes que han marcat l’agenda aquest any.

Bàsicament destaquem els esdeveniments polítics que han anat succeint al llarg de l’any, com el relleu a l’alcaldia el mes de juliol o bé l’activitat política a nivell català, amb el referèndum, el 155 i les eleccions del 21-D. Però aquest any també ressalten algunes victòries com les del Club Natació Sabadell o l’actuació de Manel Navarro a Eurovisió.

1. L’Ajuntament qüestiona el contracte de neteja de la ciutat

L’ajuntament de Sabadell ha començat a revisar el contracte de recollida de residus i neteja viària d’SMATSA, a qui acusa de sobrecostos. A principis d’any aquest conflicte va acaparar l’atenció mediàtica per l’estira i arronsa entre el consistori i l’empresa concessionària. A final d’any, el tema ha quedat congelat (més info: ‘L’Ajuntament inicia els tràmits per anul·lar el contracte de neteja viària i recollida de residus‘).

2. Claudi Martí, nou president del CN Sabadell

Eleccions molt disputades entre dos rivals aquest mes de gener al CN Sabadell, l’entitat amb més socis de Sabadell. S’enfrontaven el fins aleshores president, Miquel Torres, i Claudi Martí, que havia estat vicepresident de l’entitat.

Foto portada: els aspirants a la presidència del CN Sabadell, Miquel Torres i Claudi Martí.
Els aspirants a la presidència del CN Sabadell, Miquel Torres i Claudi Martí.

La campanya no va estar exempta de polèmica. Finalment va guanyar Martí, amb el 63 per cent dels vots (més info: ‘Claudi Martí, nou president del Club Natació Sabadell‘).

3. Del monòlit de l’alcalde Marcet a l’informe Machado

Amb aquesta acció, el consistori posa en marxa un procés de reforma del nomenclàtor local. Aquesta revisió, però, ha estat molt polèmica i l’Ajuntament ha retirat la primera proposta, que preveia canviar el nom de carrers com el d’Antonio Machado.

Monument Plaça Marcet
Retirada del monòlit a Marcet. Autor: David B.

La polèmica per l’informe Machado‘ ha arribat a la premsa estrangera i ha tingut un gran ressò a nivell social i mediàtic (més info: ‘L’Ajuntament retira ‘l’informe Machado’ i inicia de nou el procés per revisar el nomenclàtor‘). Finalment el govern municipal va retirar l’informe i inicia de nou el procés de canvis al nomenclàtor.

4. Manel Navarro, segon sabadellenc que participa a Eurovisió

Primer va ser Sergio Dalma, i aquest any ha estat Manel Navarro, el segon sabadellenc que representa a Espanya al festival Eurovisió, aquest any a Ucraïna. Amb la cançó Do it for your lover, Navarro ha quedat en última posició. Ell mateix ha reconegut que una gall en directe li va jugar una mala passada (més info: ‘Manel Navarro, últim a Eurovisió‘).

5. L’ocupació de la caserna de la Guàrdia Civil

Després de molts anys abandonada, aquest mes de juliol diverses persones han ocupat simbòlicament la caserna de la Guàrdia Civil al carrer Vilarrubias. Actualment és la seu des d’on cada divendres la PAHC reparteix aliments, i es fan reunions setmanals de coordinació de l’espai.

La caserna, des d'un dels patis interiors. Autor: David B.
La caserna, des d’un dels patis interiors. Autor: David B.

L’ocupació l’impulsa la plataforma veïnal Volem la caserna!. Actualment, la propietat de la finca està en disputa entre l’Ajuntament i el ministeri de l’Interior (més info: ‘Així està la caserna‘).

6. Esteve Calzada, nou accionista majoritari del CE Sabadell

El club incorpora l’empresari Esteve Calzada al seu accionariat, i amb la compra del 63 per cent de les accions del Centre d’Esports, Calzada pren les regnes de l’entitat. Antoni Reguant segueix sent el president. Calzada presenta un projecte a tres anys vista per retornar a Segona Divisió.

El màxim accionista del CE Sabadell, Esteve Calzada, a la Nova Creu Alta. Autor: R.Benet.
El màxim accionista del CE Sabadell, Esteve Calzada, a la Nova Creu Alta. Autor: R.Benet.

A més, el CE Sabadell FC ha sortit del concurs de creditors en què ha estat immers durant un any i dos mesos (més info: ‘Esteve Calzada (CE Sabadell): “per història i potencial el Sabadell és un club ideal”‘).

7. Acaben les obres del perllongament dels Ferrocarrils

El 20 de juliol es va posar fi a les obres d’ampliació dels FGC a Sabadell, amb la inauguració de tres noves estacions, La Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord. Ara la línia del Vallès suma 5,2 km i cinc estacions a la nostra ciutat (més info: ‘El tren ja arriba a la Creu Alta, la plaça d’Espanya i als barris del nord‘).

Inauguració estacions FGC. Autor: David B.
Rull, Puigdemont i l’alcalde Fernàndez a l’estacio de la Creu Alta. Autor: David B.

És la principal obra pública a la ciutat en dècades. Resta pendent la urbanització de la plaça d’Espanya i acabar el Parc del Nord. A més, aquest any s’ha confirmat que se soterraran les vies del tren fins el castell de Can Feu, i que pagarà la Generalitat.

8. Waterpolo, Carbonell i Salguero: els èxits del CN Sabadell

Les jugadores del primer equip del CN Sabadell de waterpolo han guanyat la Copa de la Reina i la Lliga Nacional aquesta temporada. En el mateix club, però en natació sincronitzada, Ona Carbonell s’ha penjat dues medalles de plata als mundials de Budapest (més info: ‘Carbonell imparteix el seu campus amb les medalles del Mundial al coll‘).

El nedador paralímpic Salguero, a Mèxic.
El nedador paralímpic Salguero, a Mèxic.

Al desembre, el nedador paralímpic local Óscar Salguero s’ha penjat aquest desembre la medalla d’or en els 100 metres braça del Mundial de natació celebrat a Mèxic. La seva marca, 1:09:56, suposa, a més, batre el rècord d’Espanya en aquesta modalitat (més info: ‘El nedador Óscar Salguero, campió del món en 100 metres braça’).

9. Maties Serracant, nou alcalde de Sabadell

El mes de juliol va acabar amb un relleu a l’alcaldia, previst al pacte de govern, però que va fer-se esperar. Les disputes internes entre els quatre partits del govern local van acabar amb l’elecció de Maties Serracant (Crida) com a successor de Juli Fernàndez (ERC). El relleu també ha comportat una reordenació de l’equip de govern.

L'equip de govern, a la sala de plens. Autor: David B.
L’equip de govern, a la sala de plens. Autor: David B.

Actualment, Serracant està investigat pel cas Cal Balsach i per donar suport al referèndum de l’1-O (més info: ‘Serracant no es presenta a declarar: “la fiscalia no està legitimada”’).

10. El referèndum de l’1 d’octubre

Malgrat estar suspès pel Constitucional i les accions judicials i policials per impedir-ho, l’1 d’octubre es va celebrar el referèndum sobre la independència de Catalunya. L’èpica va marcar la jornada, en què desenes de ciutadans es van concentrar a les escoles per garantir que es pogués votar, davant la negativa de l’Estat, i la posterior repressió policial. A Sabadell van votar 62.896 persones, una participació del 41,27 per cent. Va guanyar el ‘Sí’, amb el 87 per cent dels vots a favor.

Foto portada: antiavalots de la Policia Nacional a l'escola Nostra Llar. Autor: David B.
Antiavalots de la Policia Nacional a l’escola Nostra Llar. Autor: David B.

Els antiavalots de la Policia Nacional van carregar contra la ciutadania concentrada a l’escola Nostra Llar, on havia de votar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell (més info: ‘Antiavalots, vidres trencats i trets a l’aire, a l’escola Nostra Llar‘). Dies abans, el 21 de desembre, la Guàrdia Civil va detenir al seu domicili Joan Ignasi Sànchez, exregidor i col·laborador en els preparatius del referèndum. Una concentració a les portes del seu domicili va tenir també mols moments de tensió.

11. El sobiranisme pren el carrer

Entre el referèndum de l’1 d’octubre i el 27 d’octubre es produeixen tot un seguit de concentracions, manifestacions i jornades reivindicatives al voltant de la situació política catalana. El 3 d’octubre es convoca una aturada general a Catalunya per sindicats i patronals. 25.000 persones es manifesten pels carrers de Sabadell i més de 10.000 es concentren a la plaça Sant Roc al vespre contra l’actuació policial durant la jornada de l’1-O.

Concentració plaça Sant Roc. Autor: David B.
Concentració plaça Sant Roc el 3-O. Autor: David B.

El sobiranisme pren el carrer per celebrar els resultats de l’1-O, per demanar que s’activi la DUI, per protestar contra els empresonaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart o per donar suport a l’escola davant les acusacions d’adoctrinament. A l’octubre també va haver-hi una concentració espanyolista i una altra amb samarretes blanques, totes al voltant de la qüestió catalana.

12. El Banc Sabadell trasllada la seva seu social a Alacant

Davant la incertesa que podia acompanyar la tensió política del mes d’octubre i amb l’objectiu de garantir els seus interessos, el Banc Sabadell va aprovar el canvi de seu social de Sabadell a Alacant. El banc presidit per Josep Oliu va obrir un camí que van seguir centenars d’empreses catalanes (més info: ‘El Banc Sabadell porta la seva seu social a Alacant). L’entitat financera nascuda a Sabadell es desvincula així de la ciutat que la va veure néixer. No es planteja tornar.

13. El Parlament proclama de la DUI

El 27 d’octubre passarà a la història com el dia de la proclamació de la República Catalana (més info: ‘Reaccions a la DUI‘). La cambra catalana declara la independència, en la veu de la sabadellenca Carme Forcadell, presidenta del Parlament.

Foto portada: Maties Serracant i el tinent d'alcalde, Juli Fernàndez. Autor: ACN.
Maties Serracant i el tinent d’alcalde, Juli Fernàndez, al Parlament, el dia de la DUI. Autor: ACN.

Una fita, però, aigualida ràpidament, perquè el president de la Generalitat aleshores, Carles Puigdemont, no la va aplicar, i per l’aplicació de l’article 155, que va cessar Puigdemont i a tot el seu govern, dissoldre el Parlament i convocar les eleccions del 21-D (més info: ‘Reaccions locals al 155‘).

14. La polèmica de la bandera

Just declarada la independència, l’Ajuntament retira la bandera europea i la d’Espanya; aquesta última per segona vegada després que també ho fes per l’Onze de Setembre. Després de dues setmanes sense reposar-la hi va haver una resposta ciutadana en forma de manifestació d’unes 3.000 persones reclamant la restitució de la bandera espanyola (més info: ‘3.000 concentrats exigeixen restituir la bandera espanyola: “no és un drap; són sentiments”’).

Foto portada: la concentració, a la plaça Sant Roc. Autor: David B.
La concentració, a la plaça Sant Roc. Autor: David B.

Dies després, i sota requeriment de la Delegacio del Govern central a Catalunya, les banderes van tornar al seu lloc (més info: ‘Restituïda la bandera‘).

15. 21-D, eleccions autonòmiques

Políticament l’any acaba amb els resultats de les eleccions del 21 de desembre, convocades per Mariano Rajoy. Aquest cop, la victòria a Sabadell i a Catalunya se l’emporta Ciutadans.

Foto portada: cues per votar a l'Amadeu Vives, a l'Eixample, abans d'obrir. Autor: David B.
Cues per votar el 21-D a l’Amadeu Vives, a l’Eixample, abans d’obrir. Autor: David B.

A Sabadell la participació va ser del 83,3 per cent, i segons els resultats hi haurà quatre diputats sabadellencs al proper Parlament (més info: ‘Ciutadans guanya a Sabadell; l’independentisme s’estanca‘). Ciutadans ha arrassat als barris perifèrics, mentre que ERC i Junts per Catalunya han guanyat als cèntrics.

Foto portada: d’esquerra a dreta i de dalt a baix: Maties Serracant, la nova estació Sabadell Parc del Nord, l’Ajuntament sense bandera espanyola ni europea, Manel Navarro a Eurovisió i Juli Fernàndez per terra durant l’1-O.

Comments are closed.