Mercuri

Les incògnites del cas Mercuri, sense resposta dos anys després

  • La instrucció de la trama que marca un abans i un després a la política sabadellenca avança amb lentitud.

  • Les escoltes que van iniciar el cas no han tancat el cercle sobre el cobrament de comissions a l’entorn de l’exalcalde.

El 28 de novembre de l’any 2012, la premsa nacional i estatal obrien portades amb Sabadell. “El 3 per cent esquitxa el PSC”, deia l’Ara. “La corrupció sacseja el PSC”, assegurava El Periódico. “El jutge imputa en una trama corrupta l’alcalde de Sabadell”, deia La Vanguardia.

Totes les informacions es basaven en una nota de la Fiscalia Anticorrupció, que situava l’ajuntament de Sabadell com a epicentre d’una xarxa corrupta. Dos anys després, els interrogants segueixen oberts tot i que la hipòtesi del sistema de cobrament de comissions dirigit des del govern local ha perdut gas.

El cas Mercuri ha suposat la fi d’una època a Sabadell, com va passar en el tardofranquisme. Si llavors va ser el carrer, ara han estat els tribunals qui han acabat amb una generació: adéu a la carrera de Manuel Bustos, del seu cercle de confiança i, si el seu delfí Josep Ayuso no regeix amb èxit, també del bustisme.

Mercuri marca un abans i un després. Dos anys després, el consistori espera amb urgències unes eleccions municipals que fins i tot poden complicar més la governabilitat. Però la sensació de fi d’etapa s’ha universalitzat. Mentrestant, als tribunals, la jutgessa d’instrucció compagina el macroprocés amb la seva feina diària. I el Fiscal Anticorrupció compagina Mercuri amb altres processos d’igual o major complexitat. Les associacions de jutges bramen per incrementar els recursos en processos de corrupció. I els acusats demanen públicament celeritat mentre farceixen els processos de recursos de la mà dels seus equips jurídics, sovint d’elit.

Les escoltes telefòniques que van iniciar el cas Mercuri no han tancat el cercle, si no hi ha majúscula sorpresa, sobre el cobrament de comissions a l’entorn de l’exalcalde. En canvi, els sumari deixa al descobert una forma de fer política gens edificant. Dos anys després continuen havent-hi a Sabadell imputats i acusats al ple, també càrrecs de confiança al govern i fins i tot l’intendent de la Policia Municipal manté el càrrec.

Sense gaire èxit, el govern intenta comunicar normalitat però Mercuri ha arribat per a quedar-se. Sense anar més lluny, fa pocs els germans Bustos i Jordi Soriano han estat cridats a la comissió parlamentària sobre la corrupció, la vista oral pel primer judici pot ser qüestió de mesos i no són descartables novetats judicials en breu. Encara hi ha molts fils per estirar.

Segurament els titulars del 28 de novembre de 2012 no s’han acomplert. Però el nom de Sabadell ja forma part del mapa de la corrupció. Un llast difícil de treure’s de sobre per una ciutat que, temps ençà, presumia d’integritat.

Foto portada: la policia catalana, entrant a l’Ajuntament, el 27 de novembre de 2012. Foto: iSabadell.

Comments are closed.