Foto portada: la regidora de Transparència, Elena Hinojo. Autor: J.d.A.

Limiten els regals a regidors i alts càrrecs a 50 euros

Els regidors, gerents d’empreses municipals, coordinador de l’àrea, Síndic i treballadors amb presència a les meses de contractació no podran acceptar regals el valor dels quals superin els 50 euros i els hauran de deixar a disposició del consistori si no es poden retornar.

Es tracta d’una de les principals mesures del Codi ètic dels alts càrrecs de l’Ajuntament, que s’aprovarà al ple aquest dijous de forma inicial. Van en consonància amb les aprovades pels governs de Barcelona o Madrid. Segons la regidora de Transparència, Elena Hinojo (UpC), el Codi ètic va més enllà del que marca la llei catalana de transparència, ja que no només afecta els electes sinó també directius i part dels treballadors municipals. S’estableix una “xifra simbòlica” a l’hora d’acceptar regals, ja sigui un o diversos. Aquesta xifra és de 50 euros, quantia que es considera que supera “els usos habituals, socials o de cortesia”. Entre altres mesures, els electes del govern s’abstindran de participar en més d’un 10 per cent en empreses que percebin subvencions o ajuts municipals.

Per vetllar pel compliment del text, es crearà una Comissió d’Ètica Pública, formada pel cap de transparència de l’Ajuntament, el secretari municipal i dos juristes dessignats pel cap de transparència. Hauran de presentar una memòria anual al ple. En cas que hi hagi algun incompliment, el ple haurà d’aprovar que s’iniciï un expedient que s’enviarà a l’òrgan competent de la Generalitat. Les sancions oscil·len entre els 600 i els 6.000 euros.

Aprovació inicial

El text s’ha consensuat amb els grups municipals, segons ha avançat Hinojo, en el marc de la Comissió informativa de transparència. El codi s’aprovarà en fase inicial, ara s’obre el procés d’al·legacions, i l’aprovació definitiva s’espera abans de l’octubre. Hinojo ha sostingut que el text és una forma “d’enfortir la salut democràtica”. Ajuntaments com Madrid o Barcelona han aprovat els seus propis codis ètics fa més d’un any.

Foto portada: la regidora de Transparència, Elena Hinojo. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.