CiU, UpC i PSC

L’oposició carrega contra el cartipàs del bipartit ERC-Crida

La presentació del cartipàs del govern entre Esquerra Republicana i la Crida per Sabadell, a nivell general, no ha convençut les forces de l’oposició municipal (que sumen una àmplia majoria ja que 19 dels 27 regidors estan a l’oposició.

Algunes formacions polítiques han dit aquest divendres la seva sobre el nou govern, l’organigrama del qual va ser presentat aquest dijous a la tarda.

El PSC critica l’omnipresència de l’alcalde

La formació política més votada el 24 de maig, el Partit dels Socialistes, es mostra sorprès de l’acumulació de responsabilitats que té Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, en el nou cartipàs.

Sempre havien criticat la concentració d’atribucions en una persona”, diu el portaveu, Josep Ayuso. El portaveu socialista manté que l’alcalde té una “desmesurada omnipresència” amb “enormes competències i més atribucions”. “Ens sembla si més no curiós”, afegeix Ayuso. Els socialistes acusen Fernàndez “d’inexperiència”: “li està jugant una mala passada i de fet li està jugant a la ciutat. L’Ajuntament no és una joguina, no és un joc de cadires”.

En la mateixa línia, els socialistes mantenen que no hi ha un sol govern sinó un govern bipartit que ha “intentat amagar la seva feblesa amb una organització gairebé simètrica en el repartiment de regidores si no fos pel gran poder que centralitza l’alcalde”. Critiquen la desaparició de programa Smart City i la creació d’una regidora, Nova Economia, “de la qual desconeixem el seu contingut”. Ayuso critica haver conegut el cartipàs a través dels mitjans de comunicació. “El més normal és convocar els portaveus”, finalitza Ayuso, qui ha comparegut amb els regidors Cristian Sánchez, Anna Carrasco i Manel Giménez.

El PSC presidirà els consells de districte 3, 6 i 7 (nord, sud i est) com a força més votada en aquests sectors.

Unitat pel Canvi voldria un lideratge compartit

La segona força més votada el 24 de maig, Unitat pel Canvi, està preocupada per dos factors. En primer lloc, perquè és govern és poc estable, amb només vuit regidors. I en segon lloc per “l’enorme” atribució de responsabilitats de l’alcalde, Juli Fernàndez.

No podem entendre que, després d’uns resultats electorals tan igualats, amb les noves formes de fer política que reclama la ciutadania per democratitzar la nostra feble democràcia, i després d’un estil ultrapersonalista i caciquil d’exercir el càrrec d’alcalde com el què hem patit amb els governs Bustos, el cartipàs que es presenta reserva per al nou alcalde enormes atribucions enlloc d’apostar per lideratges compartits i amb menys càrrega executiva”, assegura Joan Berlanga, portaveu d’UpC.

La formació d’esquerres es mostra contrària a les tres tinences d’alcaldia més la figura de ‘alcalde. Així troba “inacceptable” saber per la premsa les propostes del govern “sense la deferència mínima” amb la resta de grups. Finalment, mantenen que seguiran treballant per tenir un “autèntic” govern d’esquerres a la ciutat. “Esperem que es repari ben aviat l’anomalia política de la situació actual, on hem quedat fora del govern”, finalitzen.

CiU: “no han entès el missatge”

La federació nacionalista Convergència i Unió continua mantenint que ni ERC ni la Crida han entès el missatge que va traslladar la ciutadania el 24 de maig. “La sensació que ens donen és que s’han repartit uns papers. La Crida es dedicarà a fer política i ERC a gestionar” assegura el portaveu, Carles Rossinyol, qui manté que la Crida s’ha quedat les regidories clau, com Urbanisme o Participació. En canvi, ERC s’ha quedat les competències de gestió, com educació o salut.

CiU manté que el cartipàs és continuista i mostra un “delicat equilibri” entre les dues formacions. Un fet on la federació nacionalista intueix desconfiança entre els socis de govern. Els convergents haurien preferit mantenir una regidora d’Smart City i recuperar la de Joventut.

En definitiva, creuen que serà un govern “molt dèbil”: “veiem difícil que ho puguin abastar tot”, diu Rossinyol, qui continua lamentant la falta de diàleg del govern actual: “Només han fet que línies vermelles a tothom. Etiquetar bons i dolents i finalment s’han quedat amb vuit regidors”.

Foto portada: d’esquerra a dreta i de dalt a baix, els regidors de CiU, d’Unitat pel Canvi i del PSC. Foto: cedides. 

No Comments