Foto portada: el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada. Autor: J.d.A.

L’oposició carrega contra el superàvit del 2016 perquè es basa en inversions que l’Ajuntament no va fer

L’Ajuntament amortirà 20 milions d’euros en préstecs a la banca, destinant així bona part del superàvit del 2016 i tal com exigeix el govern central. En el marge de maniobra que es permet, es distribuiran una sèrie de partides al conjunt del pressupost municipal.

El consistori va tancar el pressupost de l’any passat amb un superàvit de 34 milions d’euros, 20 milions més que l’any anterior. Es va recaptar més i, en canvi, es van executar menys inversions de les pressupostades. D’aquest superàvit, el destí de la major part ve marcat per la llei. Una vintena s’usaran per amortitzar deute contret amb les entitats financeres (posteriorment el consistori pot contractar la mateixa quantitat en nous préstecs amb tipus d’interés més baixos tot mantenint el nivell d’endeutament). Gairebé quatre milions es destinaran a cobrir obligacions de l’any passat que no es van aplicar. Tres milions es reserven per millorar la tresoreria municipal i així pagar als proveidors en els terminis que marca la llei. 2,3 milions es destinen a finançar compromisos de despeses assumits l’anterior exercici.

Tres milions de marge

Dels 34 milions, hi ha 4,6 milions no subjectes a les restriccions marcades pel govern central a l’hora de distribuir els superàvits. Es destinaran tres milions per cobrir necessitats de la ciutat. Dos milions s’usaran bàsicament a l’espai públic (manteniment de carrers, senyalització, arbrat, mobilitari urbà i jocs infantils. Així es paga la subvenció a la cooperativa TUS (400.000 euros) i 450.000 per redactar projectes d’obres.

Així mateix, es destinen uns 190.000 euros per fer més activitats al Nadal, la Festa Major i el festival El més petit de tots. Es destinen 80.000 euros per acabar el centre de tarda de la Casa dels Pins. Es destinen 90.000 euros per subvencionar la plusvàlua dels pisos de l’antiga Adigsa dels Merinals. També s’aportaran 100.000 euros a Ràdio Sabadell per afrontar una sentència pels drets dels productors musicals. Entre la resta d’accions, diversos estudis (qualitat de vida a la ciutat, reforma del mercat de Campoamor, Pla d’Infància i Pla d’Igualtat.

L’oposició creu que el superàvit és producte de la “mala gestió”

L’oposició ha subratllat que hi ha més superàvit perquè no s’han gastat els diners previstos en inversions. “Aquest govern té dificultats en gestionar els diners de tothom”, ha mantingut el portaveu de CiU, Carles Rossinyol.

Si han sobrat diners, és que s’han cobrat més impostos dels que toca o que hi ha incompetència del govern a l’hora de gastar els diners. És el que ha passat perquè la ciutat té molts mancances i coses a fer. No es justifica que hi hagi tant romanent. Van pressupostar unes inversions que no s’han fet i ara els diners van a amortitzar préstecs als bancs”.

El portaveu socialista, Josep Ayuso, ha abundat en aquesta tesi, assegurant que “s’han deixat de fer coses i el superàvit ve més d’aquí que de recaptar més”. De fet, dels 34 milions, entre sis i set venen com a conseqüència de recaptar més impostos i la resta de no executar inversions. “El govern té poca capacitat de gestionar la ciutat”, ha finalitzat Ayuso. El regidor de Ciutadans José Luis Fernández ha assegurat que està bé encarregar nous estudis però que caldrien accions a peu de carrer tangibles, especialment a l’àrea de Territori. Per la seva part, el portaveu popular, Esteban Gesa, acusa al govern i especialment al tinent d’alcalde Maties Serracant de fer molts estudis i anunciar molta transformació però aplicar poques accions. En col·loquial: “mucho lirilí y poco lerele“.

Quin projecte hi havia per l’espai central? Quin projecte hi havia per fer el parc de les Aigües? I com estava el parc del Nord? Volíem fer el Portal Sud. On estan els dos milions de la Diputació que l’anterior govern va deixar perdre? Tenim pressa, anem lluny. Però anem a poc a poc i fem les coses com cal fer-les”, s’ha defensat Serracant.

“Planifiquen però no fan. Escolten però no entenen”, ha tancat el debat Rossinyol: “és grotesc que diguin que no fan més coses perquè el govern anterior no tenia projectes. Estem a meitat de mandat i encara no han transformat res”.

UGT reclama una part del pastís 

La secció sindical d’UGT reclama al govern que usi part del superàvit per compensar la plantilla municipal per les retallades salarials i de drets. El sindicat reclama sobretot el Fons Social que preveu el conveni i que no s’aplica des de fa cinc anys. “Al govern municipal no li dóna la gana”, manté el sindicat en un comunicat. “El govern de ‘canvi’ no té cap voluntat de canviar la situació dels treballadors municipals”, finalitzen.

El regidor de Serveis Centrals, Albert Boada, no ha tancat la porta a millorar les condicions però ha assegurat que cal tenir en compte que totes les decisions que afecten al personal s’han de poder passar a futurs pressupostos, perquè han de quedar consolidades.

El grup de CiU ha votat contra la modificació de crèdit. La resta de l’oposició s’ha abstingut i els 14 regidors del govern han votat a favor. Maties  Serracant i Glòria Rubio s’han incorporar de nou a l’executiu, després d’unes setmanes absents per problemes de salut.

Foto portada: el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.