Foto portada: Bustos, després de la seva primera declaració al TSJC, la primavera de 2013. Autor: David B.

Mercuri: arriba l’hora del primer judici

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya serà escenari aquest dimecres i dijous del primer judici relacionat amb el cas Mercuri, l’escàndol polític que ha posat a Sabadell en el mapa de la corrupció. Hi ha quatre acusats, entre ells l’exalcalde Manuel Bustos i l’encara regidor Paco Bustos. Se’ls demanen dos anys de presó i sis d’inhabilitació.

¿Te acuerdas de la mujer de Marcel Gallofre… que estaba en el mercao y tal… ¿tienes algún sitio por ahí que tengamos necesidad?”. Qui parla és Manuel Bustos, llavors alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya a més de responsable de Política Municipal del PSC. Es dirigeix al seu germà Francisco, regidor a Sabadell i primer secretari del PSC Vallès Occidental Sud. És la primera frase que el sumari del cas Mercuri recull sobre l’anomenat cas Montcada. A partir de la demanda de l’alcalde Bustos, el seu germà petit comença a buscar destinació per a Carmina Llumà, exalt càrrec del govern tripartit de la mà de Joaquim Nadal. Troben un lloc a l’ajuntament de Montcada i Reixac, on es busca professional per Urbanisme. Un càrrec amb un sou de 50.000 euros anuals, amb unes bases de selecció i un tribunal.

Mª Elena Pérez, anant a declarar a Sabadell, l'any 2012. Autor: David B.
Mª Elena Pérez, anant a declarar a Sabadell, l’any 2012. Autor: David B.

Els Bustos es troben amb un imprevist: el tribunal només ha declarat una de les candidates com a ‘apta’; i no és Carmina Llumà. Es topen amb el problema, i contacten amb Dani Fernàndez, llavors secretari d’Organització del PSC. Després de diverses gestions (“que cojan a la empresa y que del ‘no apta’ quiten el ‘no’”, diu Fernández en un moment), Llumà és contractada. Però la mediació costa més del compte i com diu el propi Manuel Bustos “tenemos un problema grave en Montcada” fins al punt que en relació a l’alcaldessa, reticent, asseguren que “hablaré con mi hermano y la cambiamos y ya está, tú”.

El que no es pensaven és que els Mossos d’Esquadra els intervenien les converses en el marc del cas Mercuri, de presumpta corrupció urbanística. El problema greu de la intercessió pot costar cara als germans Bustos i a Fernández. També a l’alcaldessa de Montcada i Reixac, la socialista Maria Elena Pérez. Aquest dimecres seuran a la banqueta dels acusats per tràfic d’influències i (Pérez) per prevaricació. La Fiscalia Anticorrupció demana dos anys de presó per cada acusat, sis d’inhabilitació i una multa superior als 100.000 euros. Per la seva part, l’acusació popular, representada per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, els demana dos anys de presó, sis d’inhabilitació i una multa de 52.000 euros.

Daniel Fernández
Daniel Fernández, ex secretari d’Organització del PSC

El judici comença dimecres amb les declaracions dels quatre imputats. Pel següent ordre. Primer Dani Fernández, que fins fa menys d’una setmana encara era diputat (i aforat) al Parlament. Després Manuel Bustos, que va deixar la política activa el passat estiu, esquitxat en una desena més de peces del cas. En tercer lloc, declararà Paco Bustos, encara regidor a Sabadell, d’on cobra uns 15.000 euros anuals que suma al càrrec d’assessor del PSC a l’Area Metropolitana de Barcelona. Acabarà el dia Maria Elena Pérez, ratificada com a candidata del PSC a les municipals de maig.

La vista oral es durà a terme a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El tribunal reserva un segon dia de declaracions. Passaran pel TSJC els investigadors policials, els membres del tribunal de selecció, la pròpia Carmina Llumà (que ja no treballa a Montcada) o Marcel Gallofré, marit de Llumà i cap dels serveis jurídics de l’ajuntament de Sabadell. La tarda de dijous es reserva pel ministeri fiscal, la defensa i l’acusació popular. S’estima que la sentència trigarà unes setmanes.

Paco Bustos
Paco Bustos, al ple de Sabadell. Autor: David B.

El judici es fa en vista oberta i membres de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció hi assistiran, animant la ciutadania a fer el mateix. És la primera peça separada del cas Mercuri que arriba a judici. N’hi ha una trentena més, tot i que la instrucció a Sabadell avança a un ritme molt desigual. Així mentre Manuel Bustos serà jutjat ara per una peça a Barcelona, d’aquí a unes setmanes haurà de donar explicacions a Sabadell per la compra de rellotges carregada a tasques de formació a la Federació de Municipis.

Més info: ‘Peça Montcada‘.

Foto portada: Bustos, després de la seva primera declaració al TSJC, la primavera de 2013. Autor: David B.

2 Comments