Mercuri: investiguen si més de 40 càrrecs públics han cobrat un sou encobert de la FMC

  • La jutgessa del cas Mercuri obre una nova peça per investigar les dietes de la Federació de Municipis.

  • La FMC manté que no està subjecte al dret públic però defensa la legalitat de les dietes.

La instrucció del cas Mercuri continua avançant. La titular del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, que porta el cas, Beatriz Faura, ha obert una nova peça, la 25 bisA, sobre el presumpte cobrament il·lícit d’unes quantitats mensuals per part dels membres del Comitè Executiu de la Federació de Municipis de Catalunya, presidida fins l’esclat de Mercuri per Manuel Bustos.

La magistrada Beatriz Faura ha obert una nova peça al cas Mercuri dins la peça 25. La peça 25bis A investigarà la presumpta malversació de fons públics en el cobrament d’unes quantitats mensuals per part dels membres de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’òrgan municipalista que va presidir fins el novembre de 2012 l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos.

Dins de la divisió del cas Mercuri en 31 peces que va fer l’anterior instructor, Ramón González, la peça 25 va ser constituïda per investigar la contractació de la presidenta de l’Associació Latinoamericana de Sabadell, Ligia Castello (més info: ‘Las delicadas relaciones de Manuel Bustos con la inmigración‘), i per un presumpte delicte de malversacio de Manuel Bustos, president de la FMC, i el gerent de l’ens, Adolfo Moreno (més info: ‘El juez separa el caso Mercurio en 31 piezas‘). Després es va crear la peça 25bis, al haver-hi indicis de malversació en els viatges a Madrid pagats amb la targeta del Parlament a càrrec de la diputada Montserrat Capdevila (PSC). Ara s’obre la peça 25bis A, per detectar presumptes cobraments il·lícits per part d’una quarantena de membres del Comitè Executiu de la Federació de Municipis, tots ells alcaldes.

Segons la interlocutòria, els membres del Comitè Executiu rebien una prestació econòmica mensual fixa en concepte de dietes i/o desplaçaments. Faura estableix que podria tractar-se d’un “sou encobert”. Les retribucions s’establien en funció del càrrec ostentat a la FMC i no en base als desplaçaments fets ni a les dietes realitzades. A més, algunes de les retribucions s’haurien fet en mesos on la FMC estava inactiva o les haurien cobrat per assistències a comissions encara que el càrrec públic no hi hagués assistit.

Alguns dels membres del comitè, en concret el seu president [Manuel Bustos, alcalde de Sabadell entre 1999 i 2013] a la mateixa vegada que percebia aquestes quantitats mensuals fixes en concepte de dietes i/o desplaçaments, presentava i cobrava tiquets per les despeses generades en el marc de les seves activitats com a president de l’entitat municipalista”, assegura la interlocutòria.

Faura va emetre la interlocutòria el dia 18 de juny, en base a tota la investigació, testimonis i converses intervingudes al llarg de la instrucció del cas, que va començar l’any 2010 i esclatar a l’opinió pública el 27 de novembre de 2012. De fet, els investigadors judicials asseguraven des de l’inici del procés que els membres de la FMC cobraven un sou (més info: ‘Bustos trató de esconder su sueldo en la Federació de Municipis‘).

El diari El País va investigar les retribucions als membres de la FMC fa uns anys. El sumari del cas Mercuri revela com Bustos va trucar els alcaldes de Mataró i Solsona perquè diguessin als periodistes que no cobraven un sou fix sinó dietes. En un moment de la conversa amb l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, aquest diu a Bustos: “Escolta Manel, jo tinc un dubte, eh… Nosaltres, jo, almenys jo, cobro una quantitat fixa cada mes”.

La FMC es posa a disposició de la justícia

La Federació de Municipis ha defensat la legalitat de les seves dietes i s’ha posat a disposició de la justícia per aportar informació aquest divendres. “En cap cas s’ha produït malversació de fons públics ni il·legalitats en l’assignació de dietes”, asseguren en un comunicat. Mantenen que són una associació privada i que els seus fons no estan directament subtectes al dret públic i recorden que presenten els seus comptes al Registre Mercantil i a Governació de la Generalitat.

Foto portada: comitè executiu de la FMC, l’estiu de 2011.

5 Comments