Mercuri: s’investiga si càrrecs municipals van silenciar un presumpte suborn a Soriano

  • La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció revela una nova peça del macrocas Mercuri.
  • Al conèixer el cas, el govern va organitzar una reunió amb l’empresari que va subornar.

Nova línia d’investigació al cas Mercuri, malgrat que deriva de la peça principal (suborns a Jordi Soriano, exportàveu del PP) i consta en el sumari judicial des del primer moment.

La titular del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, Beatriz Faura, ha obert peça separada per saber si l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, l’antic cap d’Urbanisme, Manuel Somoza, i el cap dels Serveis Jurídics, Marcel Galofré, van ometre el seu deure de denunciar un presumpte suborn.

Segons la investigació, José Ríos, un dels empresaris que els investigadors creuen que va subornar l’exportaveu del PP, Jordi Soriano, vistos els pocs resultats de la seva gestió, hauria fet una gravació incriminatòria que amenaçava de dur a la premsa, com recull el sumari. Els rumors de l’existència de la gravació arriben a Manuel Bustos. Personal municipal crida llavors a Ríos a Urbanisme per parlar de les terres del Parc Agrari. Però el cap visible d’Excavallès es troba el cap de la Policia, el cap d’Urbanisme i el cap dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament a la reunió. Finalment Ríos no fa públic res malgrat que es coneix de l’existència d’un pendrive que conté gravacions amb converses delicades. Segons el seu propi relat, que recullen les converses intervingudes al sumari, Ríos es va sentir intimidat.

Aquest dijous l’advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raúl García Barroso, ha relatat que un cop iniciada l’Operació Mercuri, els Mossos han trobat la gravació a l’ordinador de Melquíades Garrido, tiet de Bustos i president del Gremi de Constructors. Per això ara es reactiva el cas. Garcia Barroso assenyala Bustos perquè enlloc de denunciar als tribunals la situació “va organitzar una reunió amb José Ríos per tapar un presumpte delicte com el suborn”.

De moment, la jutgessa d’instrucció ha separat la investigació, obrint la peça número 33 del cas Mercuri, però encara no hi ha ningú imputat. “Per pura lògica jurídica el següent pas és la imputació, perquè així es puguin defensar”, diu Garcia Barroso, qui afegeix que almenys Gallofré i Duran ja han declarat per aquests fet davant dels Mossos d’Esquadra.

Qui és José Ríos?

Amb Jordi Soriano, José Ríos així com la seva germana Eva, va ser un dels detinguts dins l’Operació Mercuri. Va quedar en llibertat amb càrrecs als pocs dies. Ríos estava vinculat a Excavaciones Sabadell, després Excavallès, i a moviment de terres a la zona nord de la ciutat. En el moment que comença la investigació del cas Mercuri, està ofegat pels deutes. Segons relata el sumari, va enviar un SMS a la seva mare dient que havia pagat més de 20 milions de pessetes per tenir obres a Sabadell. Però no van arribar. Enfadat, suprimeix el patrocini del Centre d’Esports Sabadell i amenaça amb escampar els presumptes suborns a l’opinió pública.

Un cop detingut i en les diverses compareixences davant els tribunals, José Ríos sempre ha mantingut que va subornar Jordi Soriano, qui es repartia els diners amb diversos membres del govern socialista de Sabadell. Un extrem però que, fins ara, no s’ha pogut verificar. L’únic càrrec públic imputat per suborn és Jordi Soriano.

La jutgessa del cas Mercuri creu que l’exalcalde, i la resta de treballadors investigats, podria haver comès omissió del deure de perseguir delictes al conèixer el cas de José Ríos i no posar-lo en coneixement dels tribunals.

Foto portada: membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, aquest dijous. Autor: David B.

Comments are closed.