Contenciós per la caserna de la Guàrdia Civil

El ministeri de l’Interior ha presentat contenciós administratiu contra els acords pels quals l’Ajuntament recuperava la plena possessió de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, a la cantonada entre Vilarrubias i la Gran Via. Així la història d’aquest immoble es judicialitza de nou. 

L’actual govern municipal va optar per fer marxa enrere al conveni signat per Manuel Bustos i Alfredo Pérez Rubalcava l’any 2006, que a grans trets donava tres milions d’euros i sòl a Sant Pau de riu-Sec al ministeri a canvi de retornar l’ús a la ciutat de la caserna. L’acord va enervar l’oposició del moment, que el va portar al contenciós, però va ser rebutjat. No obstant, el conveni Bustos-Rubalcaba mai no es va aplicar a la pràctica.




El govern quatripartit va fer marxa enrere als acords. Primer va preguntar-ne la viabilitat a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que va donar el vistiplau (més info: ‘La Generalitat dóna la raó a l’Ajuntament per recuperar la caserna‘).

A continuació al ple municipal de febrer de 2018 es van anul·lar els passos fets per Bustos i es va declarar la recuperació de la plena possessió de la caserna de la Guàrdia Civil, a la Gran Via (més info: ‘El govern anuncia la propera possessió efectiva de la caserna‘). L’actual govern tornava així a la via segellada per l’alcalde Farrés i el director de la Guàrdia Civil als anys 90: recuperar la caserna gratis quan marxés la ‘Benemèrita’ de les instal·lacions. Per tant, si la caserna està buida des de fa anys, l’edifici torna a ser de la ciutat, que hi pot planificar nous usos i equipaments, com habitatge públic.

Interior mou fitxa ara

Mentre regidors del govern esperaven que Interior ja no mougués fitxa, els de l’oposició donaven per fet el contenciós del ministeri de l’Interior. Finalment ha arribat. Interior ha presentat un recurs davant el jutjat contenciós administratiu número 16 de Barcelona i demanda l’Ajuntament, que s’ha de personar al procediment.

Fonts municipals han reconegut el nou contenciós a aquest digital, asseguren que era un tràmit probable però mantenen que Interior no farà modificar el pla per la caserna: fer-hi equipaments després d’un procés participatiu. La casera està ocupada des del passat mes de juny de 2017 per diversos col·lectius de l’esquerra alternativa local (més info: ‘L’ocupació de la caserna es prorroga‘).

Gibert (PSC): “van enganyar la ciutadania”

El primer secretari del PSC, Pol Gibert, ha assegurat en declaracions a iSabadell que el nou contenciós presentat pel ministeri mostra com el govern municipal “va enganyar la ciutadania”. “Tornem al punt d’inici: amb un litigi amb el ministeri i un equipament amb molt valor que no podrem usar digui el que digui el govern local. És la història del Parc de Salut 2.0”. Gibert demana al govern Serracant que negociï amb el ministeri com han fet la resta de municipis catalans que han recuperat les instal·lacions de la Guàrdia Civil.

Ciutadans: més diàleg; menys mentides

Dura càrrega contra el quatripartit també per part de Ciutadans. El regidor Adrián Hernández demana a l’equip de govern que dialogui amb el ministeri per tenir un acord “definitiu” per recuperar l’ús de la caserna. El contenciós “retardarà encara més que Sabadell pugui disposar d’aquest espai” i assegura que “l’anunci exultant del govern sobre que la caserna ja era de la ciutat no responia a la veritat”.

Més info: ‘La caserna de la Guàrdia Civil de Sabadell

Foto portada: la caserna de la Guàrdia Civil. Autor: David B. 

Comments are closed.