Foto portada: Iglesias, el setembre de 2015 a Sabadell. Autor: David B.

Pablo Iglesias: “cal un president a Madrid que escolti Catalunya i jo vull ser-lo”

  • Els màxims dirigents de Podemos insisteixen: “Catalunya és una nació i té dret a decidir”.

  • La coalició carrega contra Artur Mas i contra Ciutadans en el seu acte central a Sabadell.

Amb una Fira Sabadell plena com poques vegades, amb unes 1.200 cadires plenes i diversos centenars de persones dempeus, Catalunya sí que es pot ha celebrat aquest diumenge l’acte més multitudinari de la campanya a Sabadell. La coalició entre ICV, EUiA, Podem i Equo s’ha presentat com una proposta “ambiciosa” tant a nivell social com nacional.

El candidat a la Generalitat, Lluis Rabell, que ha tancat l’acte a Fira Sabadell, ha mantingut que “aquestes eleccions no van de banderes, van de més democràcia”. Ha reivindicat la Catalunya de la gent obrera, senzilla i reivindicativa. “Ens deien que si no ens agradava el sistema ens presentéssim a les eleccions: doncs aquí estem: desafiant els poderosos”. En un encès discurs, ha assegurat que “hem estat al carrer tots aquests anys però ara necessitem una força de govern”, aixecant crits de ‘president, president’. Ha demanat el vot socialista: “diuen que els fem una opa hostial però no és cert: els donem una abraçada fraternal”. Rabell defensa la sobirania de Catalunya per escollir la seva relació amb Espanya i “poder decidir-ho tot”. “Cal portar la Catalunya social al Parlament el 27 de setembre”, i ajudar a “fer fora Rajoy” més endavant.

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, presentat per Joan Herrera com un “amic de Catalunya i la seva gent”, ha recordat Antoni Farrés (“un orgull que tragués a patades un constructor que el volia subornar; aquesta actitud està en el nostre ADN”). També ha recordat el PSUC (“mai hauria votat per tenir un president convergent”). Entrant sobre el posicionament de la patronal dels bancs en els darrers dies, ha dit que “tots els partits polítics deuen diners a la banca menys un: el nostre. El nostre únic creditor són els treballadors”. En relació a les crítiques d’Artur Mas a la banca, s’ha preguntat “què va fer quan la banca va expulsar la gent dels seus pisos. No va fer res i la gent es va haver de posar les samarretes verdes per aturar els desnonaments”. “La senyora Esperanza Aguirre i el senyor Artur Mas aposten pel mateix model sanitari: privatitzar-lo”, ha seguit. “Alguns parlen d’espoli fiscal però obliden que van votar a favor d’una reforma laboral que els va treure competències per evitar casos com el de Valeo, on s’acomiaden treballadors tenint beneficis. Qui posa una amnistia fiscal premia qui roba tothom, i CiU la va votar”. En relació al dret a decidir s’hi ha mostrat a favor.

Ho hem dit a Sevilla, Madrid, València, a tot arreu on és difícil d’explicar: defensem el dret a decidir dels catalans. Entenc que molts catalans vulguin escapar de Rajoy. Però quedin-se per fer-lo fora entre tots. Fem-lo fora tots junts. Ja hem començat: a Barcelona, Madrid, La Corunya… podem construir un futur de dignitat on tothom es pugui sentir més lliure. Cal un president a Espanya que escolti Catalunya i jo vull ser aquest president”.

Iglesias ha demanat el vot de tothom qui va lluitar per aconseguir i mantenir drets socials. “Ningú es pot quedar a casa”, ha seguit. “Ens preocupa el futur dels fills i els nets i cal veure aquesta gent votant. Demostreu que la Catalunya popular defensa la seva gent”.

Ribas, Iglesias, Rabell, Herrera, Morell, Errejón i Nuet, el setembre de 2015 a Sabadell. Autor: David B.
Ribas, Iglesias, Rabell, Herrera, Morell, Errejón i Nuet, el setembre de 2015 a Sabadell. Autor: David B.

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha denunciat que Mas ha acceptat i tolerat les retallades de Madrid o les imposades per la troika a Grècia. En relació a Ciutadans, flanc de crítiques durant tot l’acte, ha dit que Inés Arrimadas té “molta cara” al defensar una contracte laboral únic i prometre garantir els drets dels treballadors. En relació a Junts pel Sí, i dirigint-se al seu excompany Raül Romeva, l’ha demanat que digui que farà quan es privatitzin hospitals o es donin concerts a escoles que segreguen els infants en funció del sexe. “Tots ells van en una llista que reconeix l’hegemonia de Convergència. Els diem, pel Raül ja és massa tard però a la gent li diem, que si ets d’esquerres no se li donin els vots a qui fa polítiques de dretes, a qui defensa la sanitat o l’educació privada. No cal prestar-los els vots”. D’altra banda, en clau nacional, assegura que “no renunciem a res i anem amb qui defensa el referèndum per desencallar el debat entre Catalunya i l’Estat”.

Errejón: “no és cert que no hi hagi ningú a l’altra banda de l’Ebre”

El número 2 de Podemos, Íñigo Errejón, que ha alternat català i castellà durant tota la seva intervenció, ha assegurat que “ara nosaltres podem marcar la diferència” i ha recordat els vincles entre CiU i el PP, entre Artur Mas i Mariano Rajoy. “Cal un govern amb coratge i valent tant a la Generalitat com a Madrid, que respecti la paraula del poble de Catalunya”, en aquest sentit ha vinculat les dues “onades de canvi” mantenint que Lluis Rabell posarà el govern “al servei de la gent”. “El poble català és una nació i té dret a decidir però no és veritat que no hi hagi ningú a l’altra banda de l’Ebre. No volem que marxeu però tot el respecte al vostre dret a decidir”. “Cap enquesta deia que el 24 de maig recuperaríem molts ajuntaments per a la seva gent. Ara ho farem de nou”. Errejón ha avisat contra Ciutadans (“la marca blanca del PP que ha deixat els de la trama Púnica a Madrid”) i contra el “racista” Albiol demanant que cap vot vagi a “l’anticatalanisme”.

Nuet a Romeva: “qui t’ha vist i qui et veu”

El coordinador general d’Esquerra Unida i Alternativa, Joan Josep Nuet, s’ha dirigit a “l’amic” Oriol Junqueras dient que “votant Junts pel sí estàs votant Artur Mas, corrupció i tres per cent. Oriol, surt d’aquí!”. I també s’ha dirigit a Raül Romeva: “on t’has posat? Qui t’ha vist i qui et veu”. “Votar Junts pel sí és permetre que els hospitals de Catalunya es privatitzin i els comprin fons voltors, veure com el PP i CiU votaven junts la reforma laboral. Això és votar Junts pel Sí”, ha seguit. Nuet ha assegurat que “ningú ens separarà dels nostres pobles germans: asturians, andalusos: pau entre pobles i lluita entre classes”.

La diputada Marta Ribas (ICV) ha mantingut que “no tenim por” i ha assegurat que la coalició defensarà el serveis públics, recuperant “l’esperit del Taulí inicial” i sense renunciar al dret a decidir dels catalans: “drets socials i nacionals tenen una papereta: la de Catalunya sí que es pot”. Ha definit la seva opció com la de “l’esperança però no la de la fe”. També ha intervingut la sabadellenca Marta Morell.

Un miler llarg de persones han seguit l’acte de Catalunya sí que es pot a Fira Sabadell. En primera fila, membres del comitè d’empresa de Valeo i sindicalistes del sector de la dependència.

Foto portada: Pablo Iglesias, en la seva entrada a Fira Sabadell. Autor: David B. 

3 Comments