Perill de fractura a la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció

  • ICV es planteja abandonar la plataforma si es demana imputar els 44 alcaldes afectats per les dietes de la FMC.

  • Tenses reunions en els darrers dies i acusacions creuades.

Després de llargues negociacions, finalment diverses formacions polítiques es van posar d’acord per actuar com acusació popular al cas Mercuri, de presumpta corrupció amb epicentre a l’ajuntament de Sabadell. Paradoxalment, el cas de les dietes a la Federació de Municipis, on l’acusació popular ha tingut un protagonisme destacat, posa en escac les relacions entre les diverses parts.

Els pressumptes sous encoberts a la Federació de Municipis de Catalunya han acabat amb la carrera política de Manuel Bustos, alcalde de Sabadell durant 14 anys. Però paradoxalment han laminat la unitat d’acció en el si de l’acusació popular al cas Mercuri, formada per col·lectius i ciutadans però sobretot per cinc formacions polítiques: l’Entesa per Sabadell, ICV, EUiA, ERC i la CUP.

El cas de les dietes afecta directament a càrrecs públics de dues formacions. Per un costat, ERC i per altra banda, ICV-EUiA (que gairebé a tota Catalunya menys a Sabadell van de la mà). Els portaveus de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció van assegurar el dia que van fer públic els 44 noms d’alcaldes (sense cap representants d’ICV a la sala) que havien cobrat dietes que encara havien d’estudiar la documentació abans de decidir si demananaven a la jutgessa que els imputés a tots per malversació de fons públics. En els darrers dies, la Plataforma camina més aviat cap a la decisió de demanar la imputació de tots els afectats, contra l’opinió, almenys, d’ICV.

Els ecosocialistes tenen cinc dels 44 afectats en les seves files. Entre altres, els alcaldes del Prat de Llobregat, Santa Perpètua de Mogoda i Sant Feliu de Llobregat. Demanen mantenir la unitat d’acció a la plataforma, que creuen s’ha vulnerat, i estudiar els detalls de cada cas abans de prendre decisions. Davant la probable petició d’imputació per a tothom, la Comissió Executiva Comarcal d’ICV ha avisat aquesta setmana que es plantejaran abandonar la Plataforma Sabadell Llliure de Corrupció si s’arriba al cas.

Els ecosocialistes mantenen que la gestió de la FMC ha estat “opaca, irregular, improcedent i gens rigosora” i recorden que s’ha cessat la mà dreta de Manuel Bustos al club municipialista, Adolfo Moreno. Però creuen que cal filar prim i no posar tothom en el mateix sac:

Entre els 44 alcaldes/alcaldesses es troben ajuntaments tant diferents i diversos com Riudecanyes i Hospitalet, Pontons i Sabadell, Vilassar de Dalt i El Prat; i les quantitats en el període investigat van dels 23.964 euros (de l’expresident Bustos) als 888 euros. La casuística és doncs molt diversa”, asseguren en un comunicat.

ICV considera que no es pot parlar de malversació de forma generalitzada “generant la idea del ‘tots/es són iguals’ i contribuint des de l’esquera a la desacreditació de l’activitat política local. Manuel Bustos ha estat imputat fins al moment en nou peces. No és just políticament equiparar aquesta situació amb els fets que s’estan investigant a la FMC”. Els ecosocialistes recorden que els seus càrrecs han tornat els diners i també mantenen que fins el moment el cas està sota investigació, sense cap polític imputat.

Recorden l’inici del cas Mercuri

ICV reafirma que ha lluitat històricament contra les pràctiques corruptes i recorden que l’inici del cas Mercuri va ser la posada en coneixement per part dels ecosocialistes d’una informació facilitada per un empresari penedit (més info: ‘Com va començar l’operació contra la corrupció a Sabadell?‘)

Hem participat des de l’inici en la creació i la tasca desenvolupada per la Plataforma Sabadell Llliure de Corrupció: però ho volem fer des del rigor i l’estudi detallat de les diferents situacions que es puguin produir”, mantenen.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que executa l’acusació popular en el cas Mercuri, està formada per diverses organitzacions polítiques sabadellenques. Entre elles, l’Entesa per Sabadell, ICV, EUiA, Esquerra Republicana o la CUP. Van presentar-se com acusació popular ara fa un any després d’unes llargues negociacions entre totes les formacions polítiques per arribar a una unitat d’acció. El que precisament ara corre perill entre acusacions creuades de partidisme i utilització de la plataforma per a finalitats electorals.

Foto portada: membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, presentant el llistat de 44 alcaldes investigats per les dietes a la FMC. Autor: J.d.A.

8 Comments