Foto portada: els 27 nous regidors. Autor: David B.

Quant cobrarà cada regidor de Sabadell?

  • L’alcalde, Juli Fernàndez, es rebaixarà el sou finalment més d’un 30 per cent.

  • El consistori ofereix a l’oposició cotitzar a la Seguretat Social o cobrar indemnitzacions.

Si no hi ha un daltabaix a hores d’ara inesperat, Sabadell donarà finalment aquest dilluns, a la segona, el tret de sortida al mandat municipal. El ple aprovarà l’organització municipal amb el consens entre el govern en minoria i la majoria de l’oposició. Es corregirà així el bloqueig produït fa dues setmanes, quan 15 regidors de l’oposició (PSC, CiU, Cs, Guanyem i PP) van obligar l’executiu d’Esquerra i la Crida a fer marxa enrere per no perdre totes les votacions en la seva estrena.

Així en aquest temps, i bàsicament en una reunió dijous passat, govern i oposició han pactat les regles del joc pel mandat: quan es faran els plens i quines competències tindrà, de què es parlarà i quan es reuniran la Junta de Govern i la de Portaveus o quantes comissions informatives i especials hi hauran. També quants càrrecs de confiança (seran quatre finalment). I un punt molt sensible: les retribucions, tant del govern com de l’oposició i dels grups municipals.

Segons la proposta, l’alcalde de Sabadell, cobrarà 55.734 euros anuals (més d’un 30 per cent menys que l’anterior). Els dos tinents d’alcalde amb dedicació exclusiva, Maties Serracant i Gabriel Fernández, cobraran 48.306 euros, mentre que la segona tinent d’alcalde, Glòria Rubio, cobrarà 36.229 euros ja que treballarà al 75 per cent de dedicació. La resta de regidors del govern cobraran 45.105 euros.

Doble opció per l’oposició

Pel que fa als regidors de l’oposició (a la pràctica, 19 dels 27 edils del ple) cobraran 2.256 euros mensuals (27.072 anuals) en concepte d’indemnització per assistència al ple i a la Junta de Portaveus (1.296 per ple i 960 per Junta de portaveus). És el cas de Josep Ayuso (PSC), Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), Carles Rossinyol (CiU), Joan Garcia (Cs), Marisol Martínez (Guanyem) i Esteban Gesa (PP). Però s’obre una nova via inèdita fins ara: s’ofereix la possibilitat de donar-los d’alta a la Seguretat Social i cotitzar per una dedicació al 50 per cent pagada amb 22.552 euros anuals bruts.

La resta de regidors de l’oposició, pels quals es calcula una dedicació del 25 per cent, cobraran 1.296 euros en concepte d’indemnització per assistència a ple (15.552 euros anuals). O si volen cotitzar a una dedicació del 25 per cent ho podran fer a canvi de 11.776,40 euros anuals.

Les retribucions, un per un

Sent així, les retribucions econòmiques dels 27 regidors seran les següents:

· Juli Fernández, alcalde de Sabadell: 55.734,76 euros.
· Maties Serracant, primer tinent d’alcalde, i Gabriel Fernández, tercer tinent d’alcalde: 48.306,54 euros.
· Glòria Rubio, segona tinent d’alcalde: 45.105,60 euros per una dedicació del 75 per cent.
· Montserrat Chacón, Xavier Guerrero, Albert Boada i Míriam Ferràndiz, regidors de l’equip de govern amb dedicació completa : 45.105,60 euros.
· Portaveus municipals dels grups de l’oposició: Josep Ayuso (PSC), Joan Berlanga (UpC), Carles Rossinyol (CiU), Joan Garcia (Cs), Marisol Martínez (Guanyem) i Esteban Gesa. 22.552,80 euros cotitzant a una dedicació del 50 per cent o bé 27.072 euros en concepte d’indemnitzacions per assistència a ple i Junta de portaveus.
· Resta de regidors de l’oposició: Cristian Sánchez, Anna Carrasco, Manel Giménez, Carles Bosch, Ramon Vidal, Edu Navarro, Elena Hinojo, Toni Font, Josep Beltran, Sílvia Renom, José Luis Rodríguez, Adrián Hernández i Miquel Soler: 11.776,40 euros cotitzant a una dedicació del 25 per cent o bé 15.572 en concepte d’indemnitzacions per assistència a ple.

Codis ètics

Cal dir que els regidors de la Crida estan sotmesos al seu codi ètic, que els impedeix cobrar més de 2,5 vegades el salari mínim (aproximadament uns 1.500 euros mensuals). La diferència la destinaran a projectes socials, que explicaran en les properes setmanes.

Per la seva part, Unitat pel Canvi manté que la retribució de l’alcalde sobrepassa en uns 3.000 euros anuals la relació 1:3 que volien establir (que el millor pagar del consistori no cobri més del triple del salari del pitjor pagat).

Foto portada: els 27 regidors, durant la constitució de l’Ajuntament. Autor: David B.

4 Comments