Foto portada: l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, a la sortida dels jutjats. Autor: J.d.A.

Quatre anys del cas Mercuri: temps de transició

Quatre anys després de l’esclat del cas de corrupció que ha marcat un abans i un després a Sabadell, la investigació judicial segueix avançant, de forma lenta, i s’acosta l’hora definitiva: arxivament i judicis amb absolució o condemnes.

El 27 de novembre de 2012 la història de Sabadell va canviar. La ciutat es va sumar al mapa de la corrupció. 300 Mossos d’Esquadra van registrar l’Ajuntament i desenes de dependències més configurant l’anomenat cas Mercuri. Al migdia, un foli i mig d’Anticorrupció posava context al cas, pel boc gros: corrupció urbanística, cobrament de comissions, tres per cent i fins i tot blanqueig de capitals.

Cas Mercuri
Mossos d’Esquadra, entrant al consistori, el 27 de novembre de 2012. Autor: J.d.A.

Quatre anys després, la realitat és molt més complexa. El cobrament de comissions ha perdut força, i no afecta cap membre dels governs locals, i el cas es va subdividir en gairebé una quarantena d’investigacions paral·leles, moltes de les quals s’han arxivat amb el temps i altres han mutat, creixent i configurant noves peces amb el pas del temps. Tota una teranyina de peces. D’entre les que afecten a càrrecs públics, només una ha arribat a judici i va comportar una condemna de 16 mesos de presó per l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el seu germà i exregidor Francisco Bustos i l’exdiputat socialista Daniel Fernández. A més, Maria Elena Pérez, alcaldessa de Montcada, va quedar inhabilitada, i no va poder optar a la reelecció al seu municipi. Tot per manipular un concurs directiu al consistori vallesà en favor d’una candidata.

Canvis de jutge instructor (del jutge Ramón González a Beatriz Faura). No gaires recursos humans, tècnics i materials als Jutjats de Sabadell. Una condemna. I una vintena de peces arxivades, que no han merescut més consideració pels instructors. Entre les destacables que ja són al calaix, la dels presumptes sobresous de l’executiva de la Federació de Municipis de Catalunya, que va esquitxar mig centenar d’alcaldes i es va endur pel davant la carrera política de Bustos, ja molt malmesa. La carpetada al cas va venir perquè els tribunals van considerar que la FMC era un ens privat i podia fer un ús discrecional dels seus fons, malgrat que el seu origen fos públic. Les factures de mariscades, rellotges i retribucions fixes a l’executiva de la FMC, tot sota l’epígraf dietes, se’n van anar a l’aigüera.

Noves línies

A hores d’ara, quatre anys després, la investigació judicial ha avançat, tot i que no ha acabat i està lluny de fer-ho en les peces principals. Els Mossos d’Esquadra demanen sovint informació sobre diverses derivades, tant al consistori com a altres organismes o empreses. La prova és l’obertura, aquest juliol, d’una nova investigació sobre l’ús personal que els representants del consistori feien de les assignacions de la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA). La investigació afecta Bustos i part del seu equip, entre ells, el seu successor, Juan Carlos Sánchez.

Per on avança el cas?

La instrucció judicial ha acabat en altres peces, que previsiblement aniran a judici abans que Mercuri arribi als cinc anys. Hi haurà vista oral sobre els abocaments de milers de metres cúbics de runa a Can Xupa, espai protegit de l’entorn natural de Sabadell. Implica tres exregidors, un antic càrrec de confiança i dos comandaments policials. També hi haurà judici per les gestions de Bustos per treure un parell de multes de trànsit a un familiar. La peça principal investiga les possibles comissions a l’entorn del cementiri, el viver d’empreses de Fira Sabadell, el centre cívic de Can Llong i altres obres. Afecta sobretot l’exportaveu del PP, Jordi Soriano, qui hauria cobrat diners a canvi de facilitar les gestions amb el consistori. Està encallada. Però no aparcada. La peça que segons diverses fonts ara guanya importància és la investigació sobre el contracte de recollida de residus i neteja viària, la major concessió municipal. Inicialment la peça es basava només en una conversa telefònica entre Bustos i un càrrec de confiança, però des de fa mesos han arribat a Sabadell milers de folis del jutjat de Lugo, que investiga el cas Pokémon. Hi ha substancials converses i documentació relatives a Sabadell i altres consistoris.

Les acusacions particulars i populars

El nou govern ha personat el consistori com acusació particular en una vintena llarga de peces, algunes de les quals s’han arxivat. Hores d’ara, l’Ajuntament està personat en vuit peces com acusació particular. Els tribunals van fer marxa enrere a la petició en mitja dotzena. Entre altres motius, perquè la jutgessa no veia perjudici a les arques municipals. En aquests casos, l’Ajuntament ha sol·licitat comparèixer com a acusació popular. Aquest supòsit succeeix en la peça principal, la dels abocaments a Can Xupa o els presumptes endolls bustistes al Consell Comarcal i el Consorci de Residus. També el Consell Comarcal s’ha compromès a presentar-se com acusació particular en les peces que l’afectin.

Foto portada: Garcia Barroso, a la sortida dels Jutjats, divendres passat. Autor: David B.
L’advocat García Barroso, de l’acusació popular, una de les cares visibles de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Autor: J.d.A.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, creada per bona part dels partits que ara formen el govern municipal (ERC, Entesa, CUP, ICV, EUiA i Guanyem hi són) lidera l’acusació popular, de la mà de l’equip jurídic de l’ALLAC, amb l’advocat Raúl García Barroso com a cara més coneguda. Lideren l’acusació als tribunals, i a nivell públic, tot i que demanen una major implicació del consistori en les tasques.

Mercuri viu temps de transició, des de l’esclat inicial fins a les sentències o absolucions finals. Però l’hora de la veritat s’acosta.

Foto portada: Bustos, en la seva última compareixença als Jutjats, el 27 d’octubre de 2016. Autor: J.d.A.

Comments are closed.