CCOO

Quines són les demandes de CC.OO per al nou Ajuntament?

El sindicat Comisions Obreres (CCOO) ha presentat aquest dimarts un full de ruta amb el que pretenen que es comprometin els grups polítics que es presenten a les eleccions del proper 24 de maig.

Aquest plec de propostes les han presentat als grups de Manresa, Rubí, Terrassa i Sabadell, tenint la voluntat de parlar amb tots els grups polítics d’àmbit comarcal i fer-los arribar la proposta. El coordinador de Comissions Obreres al Vallès Occidental i a la Catalunya Central, Enrique Rodríguez, ha manifestat:

Hem volgut presentar aquestes propostes abans que comenci la campanya electoral, perquè ningú pugui interpretar que estem interferint en la campanya o en cap partit polític. Hem fet èmfasi en polítiques que es poden fer en els municipis, però també hem fet propostes a administracions a nivell nacional o de la comunitat autònoma”.

CC.OO proposa que l’ajuntament de Sabadell adquireixi un compromís municipal de situar l’atur i la precarietat laboral com un eix cabdal i lluiti contra l’atur de llarga durada a través de plans d’ocupació, polítiques formatives, acompanyament a l’accés al mercat de treball. També proposen que es lluiti contra l’atur juvenil, contra la precarietat, i contra la subocupació i l’economia submergida. Que es creï un programa estable de microcrèdits per micropimes i autònoms, es  prenguin mesures estructurals i proactives respecte a la creació d’ocupació, es defensi l’activitat industrial com a gran generadora d’ocupació al territori, es generin mesures de qualitat ambiental generadores d’ocupació i es garanteixi la connectivitat i mobilitat dels treballadors.

Qualitat del treball

L’Ajuntament ha de prendre el compromís de vetllar per la qualitat del treball, la seva estabilitat, els drets laborals i el progrés professional dels treballadors i treballadores. Tanmateix volen que el consistori realitzi actuacions conjuntes amb els agents socials per evitar deslocalitzacions i/o tancaments, garanteixi la ultractivitat dels convenis i acords de condicions de treball existents i la utilització dels organisme de mediació, que vetlli per la qualitat del treball de les contractes públiques incloent clàusules socials i laborals i que es posicioni en favor de la derogació de la reforma laboral.

Mobilitat, sostenibilitat i medi ambient

En aquest sentit demanen que l’Ajuntament vetlli per una xarxa de transport públic suficient i accessible, amb freqüències i connexions adequades a les necessitats ciutadanes, es creï un fòrum estable per analitzar, compartir i implicar-se en polítiques sostenibles i que es promocioni de forma decidida el viatge a peu i en bicicleta en els entorns locals, amb un nou disseny de carrils bici per les principals vies, urbanes i interurbanes, aparcaments segurs, senyalització específica i campanyes de sensibilització. També demanen la creació de Plans de Mobilitat urbana, de Plans de millora de la qualitat de l’aire i d’un Pla de desplaçaments del propi ajuntament.

Economia i fiscalitat

En aquest àmbit demanen que s’aprofiti la capacitat normativa local per a dissenyar polítiques fiscals pròpies, des de la perspectiva que aporti més qui mes té. Volen que es creïn pressupostos participatius, on la ciutadania participi en l’elaboració dels pressupostos i en el seguiment de la seva aplicació. També demanen la municipalització dels serveis que històricament han estat externalitzats i transparència en les bonificacions, subvencions i desgravacions. En quan a les contractacions i concursos públics, demanen que es discrimini negativament a aquelles empreses que tinguin filials en paradisos fiscals.

Cohesió social

Comissions Obreres ha demanat mesures estables de prevenció de la pobresa, de l’exclusió, de les discriminacions, per procedència, sexe, orientació sexual, entre altres. En aquest sentit demanen que es dissenyin polítiques d’igualtat, fer especial atenció als col·lectius en risc d’exclusió com és el cas de la infància i s’apliquin mesures per a les persones sense llar. També demanen que es creï un pla de supressió de barreres urbanes un compromís municipal per crear un fons social perquè cap família estigui exclosa de tenir una mínima renda de subsistència quan s’esgotin totes les possibles ajudes d’altres administracions. Tanmateix volen un compromís de suport a la sostenibilitat de les llars amb paràmetres de confortabilitat mínims com és l’accés a l’energia, evitar desnonaments, seguretat alimentària per a les famílies o llars adequades.

Formació i educació

El full de ruta presentat per CCOO vol que es garanteixi l’ensenyament inclusiu i de qualitat, amb una oferta suficient i accessible, i que compti amb programes estables de formació per al treball i la formació o la ocupació.

Urbanisme i habitatge

Demanen que es dissenyin polítiques urbanístiques locals des de la perspectiva de la cohesió social, la qualitat de vida, la inclusió i que es promocioni l’habitatge protegit, accessible i de qualitat. També demanen que s’analitzin les necessitats de disposar d’un parc d’habitatge públic en règim de dret de superfície i de tinença de lloguer.

Foto portada: presentació del full de ruta de CCOO, aquest dimarts. Autor: David B.

Comments are closed.