Ramon Vidal, entre altres militants i adheritats a Podemos, a l'Espai Àgora. Autor: J.d.A.

Ramon Vidal: “hi ha dos Podemos: un que vol consolidar el partit i un altre que només critica i no deixa fer res”

Davant la crítica interna, el secretari general de Podemos a Sabadell, Ramon Vidal, ha sortit aquest dilluns a plantar cara. No era el motiu de la roda de premsa però la publicació de iSabadell del toc d’atenció que el Consell de Garanties de Podemos li ha donat ha alterat els esdeveniments.

Tal com va publicar iSabadell diumenge, el Comitè de Garanties de Catalunya demana en un requeriment del 13 d’abril al Consell Ciutadà de Podemos que manifesti públicament que no dóna suport a cap candidatura en aquestes municipals. I en segon lloc els demana que Unitat pel Canvi (ICV més un sector d’EUiA més dirigents de Podemos) deixi d’usar referències a la formació liderada per Pablo Iglesias (més info: ‘La Comissió de Garanties de Podemos esmena la plana als dirigents locals‘).

Vidal assegura que la direcció de Podemos a Sabadell no ha rebut cap requeriment: “no ens ha arribat per cap via. I per tant per a nosaltres no existeix aquest document”. Vidal ha dit que “prendrem mesures internes”. Però, segons ha pogut saber iSabadell, el dia 13 d’abril a les 15.39 hores es va enviar un requeriment des del correu electrònic catalunya@garantias.podemos.info a l’adreça de correu de Ramon Vidal. En còpia hi havia altres dirigents de Podemos a nivell català, entre ells, un dels màxims dirigents a Catalunya.

Sigui com sigui, a la pràctica i malgrat la confusió, Vidal ha complert la petició a mitges. En primer lloc, ha dit que Podemos com a formació política no dóna suport a cap candidatura en aquestes municipals. I per altra banda ha negat que Unitat pel Canvi s’aprofiti la marca de Podemos. Diu que la propaganda que s’està repartint no usa el logotip de Podemos, tot i que sí esmenta el nom: “posa el nom Podemos amb un altre format de lletra”. Per Vidal l’important és “participar en un nou projecte polític, rupturista, guanyador i il·lusionant que sigui intransigent amb la corrupció i aposti pels drets socials i la sobirania”. Tot i i així Garanties demanava que no es fes mencio “per evitar confusions” a les decisions i suports que puguin prendre els afiliats de Podemos a títol individual.

Suport individual a Unitat pel Canvi

La intenció inicial de Vidal convocant la premsa aquest dilluns era donar suport a la candidatura d’Unitat pel Canvi. Acompanyat d’una vintena de persones, ho ha fet en nom seu com a secretari general i també en nom del Consell Ciutadà. És a dir, Podemos no es presenta a les municipals però la majoria de la seva direcció sí dóna suport a la llista d’Unitat pel Canvi, de la que formen part diversos dirigents de Podemos, entre ells el seu secretari general a Sabadell.

“Podemos no es presenta a les municipals”, insisteix, tal com es va aprovar a nivell estatal. I recorda que llavors ja obrien la via a presentar-se com una agrupació d’electors o donant suport a llistes d’unitat popular, això sí, sempre a títol individual. Vidal serà número 2 d’Unitat pel Canvi.

Contra les crítiques internes

Ramon Vidal ha carregat també contra els corrents crítics interns. Assegura que “com va dir Carolina Bescansa [cofundadora de la formació], hi ha dos Podemos: un que vol consolidar el partit i un altre que només critica i no deixa fer res”.

Assegura que Sabadell encara no té aprovat cap cercle de barri i que qui es fa dir així falta a la veritat. Els denominats cercles territorials de Ca n’Oriac i Can Rull s’han posicionat de forma crítica contra l’actual direcció. “Els cercles han d’estar validats i a Sabadell encara no n’hi ha cap”, diu Vidal. La validació depèn en primer lloc del Comitè de Garanties i en segon lloc de la pròpia direcció local. Finalment, recorda que “l’única veu autoritzada per parlar en nom de Podemos és el secretari general”, és a dir, ell mateix.

Foto portada: Ramon Vidal, entre altres militants i adheritats a Podemos, a l’Espai Àgora. Autor: J.d.A.

12 Comments