Foto portada: la plaça Sant Roc, aquest matí. Autor: J.d.A.

Recorden la proclamació de la República

Qui passi per la plaça Sant Roc aquest dimecres veurà una nova pancarta al balcó de l’Ajuntament. ‘Visca la República’ és el seu missatge. A l’entrada de l’edifici consistorial hi ha un plafó informatiu sobre la proclamació de la Segona República a la ciutat, l’any 1931. El quatripartit ha volgut recordar així l’efemèride, de la que es compliran 86 anys divendres.

De fet, la tipografia de la pancarta és similar, gairebé calcada, a la que es va utilitzar en la proclamació de la República al mateix balcó, com es pot observar en una icònica imatge d’època que acompanya el plafó informatiu.  L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha assegurat que “avui com al 31 a Sabadell Visca la República”.

L’Ajuntament ha commemorat així la proclamació de la República reproduint el cartell que es va penjar al balcó. Les eleccions del 12 d’abril de 1931 van donar una clara victòria a les forces republicanes a les grans ciutats, entre elles Sabadell. A la tarda del 14 d’abril de 1931 diversos regidors republicans van ocupar l’Ajuntament i després d’obrir el balcó hi van col·locar una pancarta escrita a corre-cuita. No van posar la bandera republicana perquè no en tenien cap. Els assistents a la plaça van entonar La marsellesa, aleshores cant republicà i revolucionari per excel·lència. A continuació, i ja amb la bandera republicana, una manifestació va recórrer la ciutat (més info: ‘La proclamació de la Segona República a Sabadell‘).

Foto portada: la plaça Sant Roc, aquest matí. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.