Parc de Catalunya Sabadell

Recullen signatures a favor d’un govern 4×4 (Unitat pel Canvi, ERC, Crida i CiU)

Un col·lectiu, autodenominat Senat Sabadell, està impulsant un manifest per demanar que el futur govern de la ciutat passi per un acord ampli entre les quatre formacions polítiques que van obtenir quatre regidors el passat 24 de maig.

Així creuen que el mandat de la ciutadania és constituir un govern amb Unitat pel Canvi, Esquerra Republicana, la Crida per Sabadell i Convergència i Unió. Un govern amb 16 regidors (la majoria absoluta són 14). “La ciutat mereix que els 4×4 regidors es posin lleialment a treballar. És un moment difícil, però de clara d’oportunitat per a la ciutat, i precisem un ajuntament obert a la societat i amb un projecte de cooperació i redreçament”.

El text està signat per diverses persones, que d’una forma o una altra han donat suport a diverses candidatures en aquest comicis com el periodista Manel Camps (suplent a la llista de CiU), l’escriptor Antoni Dalmases (que donava suport a la Crida), l’urbanista Manel Larrosa (qui va donar suport a ERC) com també l’arquitecte Joan Carles Sallas o l’exportaveu d’ICV, Carme Garcia. També el signen l’economista Joan Saborido, vinculat a Via Vallés, Gabriel Torres, del Centre Metal·lúrgic. El col·lectiu recull adhesions a través del web Senat Sabadell. l’adreça de la web senatsabadell.blogspot.com.

El col·lectiu destaca una quinzena de reptes de futur per a la ciutat. A continuació el manifest al complet.

Un cop fetes les eleccions, volem expressar com a demanda ciutadana els punts següents de cara a la constitució del nou govern, punts adreçats a l’oferta política que constitueixen els partits. Entenem el proper Ajuntament de Sabadell sota aquestes coordenades i instem a l’acord de govern entre els partits que el poden fer possible. La pluralitat dels resultats obliguen acords de fons i a la col·laboració en la formació d’un govern ampli. Les prioritats són:

1- Regeneració política i alternança. Cal un canvi en el govern municipal, amb un nou govern honest, responsable, capaç i transparent que doni estabilitat, confiança i lideratge compartit amb les entitats i ciutadans.
2- Ajuntament en pro de la plena sobirania del país. Integració a l’Associació de municipis per la independència (AMI). Govern almenys amb partits que han signat els compromisos promoguts per l’ANC: Els Ajuntaments per la independència.
3- Un posicionament socialdemòcrata clar: sentit pro productiu i sentit pro redistributiu. I, en conseqüència, visió de sector públic eficient (inversió, concessions, despesa corrent…), àgil i eficaç en les gestions i tramitacions que afecten les activitats ciutadanes. No dogmatisme entre una separació entre públic positiu (funcionariat) i privat negatiu (empresarial). Reconeixement de l’economia social i sense ànim de lucre. Recolzament clar a la indústria, al comerç i a totes les activitats econòmiques productives, a les inversions i a la creació de llocs de treball de qualitat i estables.
4- Liderat del Vallès en el seu conjunt com espai d’un projecte de dimensió catalana: com el lloc central del corredor prelitoral del país, amb la proposta d’una nova escala regional per a Barcelona. Projecte TS400: la polaritat conjunta de dues ciutats amb 400 mil habitants (Terrassa – Sabadell).
5- A la ciutat li cal un projecte a una perspectiva de 15 anys vista. Entre aquests projectes també hi han de ser projectes físics/funcionals a l’escala del conjunt de la ciutat. Impulsió d’un organisme similar a l’IDES (Institut de Desenvolupament Estratègic de Sabadell) com a eina de desenvolupament de projectes de ciutat.
6- L’Eix Central com a columna vertebral d’una reforçada cohesió urbana: comercial, d’instituts, de transport públic eficaç, espai amable de vianants,… Un eix amb braços als barris.
7- La Façana de Ponent com a nou espai de serveis productius. La façana amb la Ronda Oest com un espai de nova activitat productiva i de serveis terciaris de capitalitat (institucions, serveis a la indústria, ocupació amb valor afegit, centres de recerca o transferència tecnològica, etc…) i amb la dimensió d’un nou projecte urbà de futur com ho fou el Parc Catalunya.
8- Ajuntament competent: departaments tècnics (caps responsables, memòria anual, gestió de pressupost). Preferència, sempre que sigui possible, dels contractes laborals als de funcionari. La transparència més enllà dels tràmits, incloent la informació i l’exercici de responsabilitat municipal (memòries per departaments, pressupost funcional, programa d’actuacions…).
9- Conscienciació de la responsabilitat fiscal. Claredat de la imposició, dels valors impositius, de les contribucions i de les taxes dels serveis, de la seva progressivitat i funció social. Claredat i publicitat de la política econòmica de l’Ajuntament (inversió, despesa, concessions,…etc.). Política de sòl públic amb visió social, d’habitatge i pro productiva.
10- Acció ambiental decidida en Residus i Rodal. Plantejament energètic de ciutat. Construcció de consens ciutadà sobre les infraestructures en debat: Quart Cinturó, allargament dels FGC,…
11- Un pla de mobilitat amb un accent fort en el transport públic i la mobilitat intermunicipal.
12- Sabadell vers un districte únic escolar, o la dimensió única de la ciutat en quan a la qualitat educativa. La qualitat i la igualtat de l’accés dels ciutadans a l’ensenyament, sense segregació espacial i social.
13- Respecte a la societat civil: suport a les entitats, generació d’informació, construcció del consens, aprofitament de la capacitat social de la ciutadania. Superació del dirigisme i voluntat de construir acords de fons. Refer i actualitzar el Mapa cultural.
14- Prioritat de l’ocupació. Formació Professional dual (escolar – empresa), noves cooperatives d’impuls públic. Millora i adequació de la Formació Professional a la realitat productiva del Vallès.
15- Diagnosi i l’actuació integrada en l’habitatge, la desigualtat, la salut i l’actuació pública de suport social. Radiografiar amb un estudi acurat la realitat social de la ciutat (immigració, atur, pobresa, formació,…).
16- Les actituds i la moral pública respecte les persones, per exemple: oferir formació professional als recollidors de brossa, combatre els desnonaments, atendre els avis sols, tenir cura de la pobresa en la infància…

Els resultats electorals impulsen un govern 4+4+4+4 (de quatre grups amb quatre regidors cadascun) format per UPCS-E, ERC, Crida i CiU. El programa referit seria assumible pels quatre grups, però hores d’ara se’n podria despenjar algun d’ells, tot i que marginar-se’n ho considerem una errada. La ciutat mereix que els 4×4 regidors es posin lleialment a treballar. És un moment difícil, però de clara d’oportunitat per a la ciutat, i precisem un ajuntament obert a la societat i amb un projecte de cooperació i redreçament.

Josep Alberich, Llibert Barcons, Manel Camps, Antoni Dalmases, Ramon Escapa, Marta Farrés, Àngels Folch, Antoni Garriga, Joaquim Góngora, Manel Larrosa, Josep Milà, Lluïsa Miret, Marc Monràs, Ramon Palau, Jordi Renom, Joan Saborido, Joan Carles Sallas, Gabriel Torras, Jordi Vilas.

Foto portada: el llac del parc de Catalunya, un dels llocs simbòlics de la ciutat.

 

29 Comments