CiU Sabadell

Rossinyol (CiU): “El PSC no ens pot demanar actes de fe”

  • El portaveu de CiU exhorta el PSC a fer dimitir els imputats del cas Mercuri per recuperar la confiança.

  • CiU planteja la moció de censura contra el govern de Bustos a mig termini i només com a últim recurs.

La crisi política del cas Mercuri ha centrat el balanç anual de Convergència i Unió davant la premsa. Fa just un mes que va esclatar l’Operació Mercuri i CiU assegura que el PSC de Sabadell s’ha de moure. Només així podrà recuperar la confiança de la resta de grups del Ple. CiU no descarta la moció de censura, però la consideren un mal menor evitable.

El portaveu de CiU a Sabadell, Carles Rossinyol, ha repassat les actuacions del grup nacionalista a l’Ajuntament aquest any però ràpidament s’ha centrat en la crisi Mercuri, ja que “el que ha passat ha trastocat el dia a dia de la ciutat”. Rossinyol assegura que el PSC està aillat, en minoria en el Ple i sense socis.

En aquest sentit, assegura que l’ajuntament està paralitzat per la “manca de legitimitat ètica del govern”, les finances municipals estan “agòniques” pel Pla d’Estalvi aprovat per la morositat de l’Ajuntament i la ciutat té el nom “desprestigiat” pel cas Mercuri. Una situació molt complicada, en definitiva.

Com sortir de la crisi Mercuri?

El principal grup de l’oposició assegura que la pilota està en la teulada del principal grup de l’Ajuntament, el PSC. En aquest sentit, els demanen canvis per recuperar la confiança i no “actes de fe”. Rossinyol assegura que no confien en el PSC perquè l’ombra del dubte s’ha estès, perquè els socialistes s’han obstinat en no complir els acords del propi Ple municipal i perquè l’alcalde ha deixat de banda la ciutat i s’ha centrat en defensar la seva innocència.

El PSC té l’obligació de moure’s. I Bustos no té dret a paralitzar la ciutat i a perpretar una situació de paràlisi com la que estem vivint”, assegura. “Instem el PSC a prendre decisions, a que no s’enroquin. No ens poden demanar adhesions. Necessitem un mínim de confiança perquè puguem donar suports puntuals en el dia a dia de la ciutat”.

Quines decisions demana CiU?

La federació nacionalista, com la resta de l’oposició, assegura que els càrrecs públics imputats (Manuel i Paco Bustos, Joan Manau i Ricard Estrada, així com tres càrrecs de confiança: Manuel Somoza, Montse Costa i Xavier Izquierdo) han de dimitir o ser cessats.

Inicialment, van demanar que fossin apartats dels seus càrrecs de forma temporal. El Ple va aprovar una moció demanant-ho però el govern no l’aplica.

La tornada de Bustos a l’Alcaldia

Preguntats sobre què passaria si Manuel Bustos decideix tornar a l’alcaldia el dia 6 de gener, CiU assegura que seria una mostra de manca de voluntat d’entesa per part del govern.

En qualsevol cas, ni així posa CiU sobre la taula la moció de censura. Asseguren que hi ha un alt marge d’accions que es poden fer per instar al PSC a que faci canvis en la composició del grup municipal. Només en cas d’última instància, i quan sigui el mal menor, CiU donaria suport a una moció de censura, que, pel que han assegurat, haurien de liderar com a principal grup de l’oposició.

L’estratègia del desgast

Abans però CiU optarà, per exemple, per canviar les majories als consells d’administració de les empreses municipals perquè reflexin una majoria dels grups de l’oposició. Unes pràctiques que anirien reduïnt mica en mica el marge de maniobra del govern municipal.

Volem recuperar l’espai de l’oposició en les empreses municipals, on se’ns va treure la majoria que tenim al Ple”, ha assegurat el regidor Toni Font. “Tenim eines per reconduir el rodet de Bustos cap a les bones pràctiques democràtiques”, ha dit.

L’estratègia de CiU, per tant, passa abans per laminar el marge de maniobra del PSC a l’espera que instin Bustos i la resta d’imputats a dimitir abans que liderar una majoria alternativa que desallotji el PSC del consistori.

Foto portada: Quatre dels cinc regidors del grup municipal de CiU, en l’esmorzar amb la premsa. Autor: J.d.A.

10 Comments