Ple 9N

Sabadell també dóna suport a la consulta del 9N

  • L’abstenció del PSC permet aprovar una moció a favor de la celebració de la consulta.

  • CiU, Entesa, ICV i EUiA donen suport al text. Només el PP s’hi oposa.

El màxim òrgan de la ciutat de Sabadell, el ple municipal, ha donat suport aquest divendres a la celebració de la consulta prevista pel proper 9 de novembre i que el president de la Generalitat, Artur Mas, convocarà aquest dissabte 27 de setembre.

Conegudes les posicions dels impulsors del ple extraordinari (CiU, Entesa, ICV, EUiA; val la pena recordar que ERC no té representació al ple) i el rebuig frontal del PP, l’únic dubte era conéixer el posicionament del principal grup, el socialista. De fet, el PSC ha encarat els centenars de mocions similars que s’han debatut aquesta setmana de forma heterogènia: en alguns municipis els socialistes han votat a favor, en altres en contra; en alguns municipis cada regidor ha votat en consciència sense tenir en compte la disciplina de vot i en altres, com a Barcelona, els regidors socialistes han abandonat el ple.

Primer ple sense imputats en gairebé dos anys

A Sabadell han assistit 10 dels 13 regidors socialistes. Manuel Bustos encara no ha estat substituït; Joan Manau és fora de la ciutat segons l’ha excusat l’alcalde, i Paco Bustos no s’ha presentat. Així que la ciutat ha viscut el seu primer ple sense polítics imputats per corrupció des de fa gairebé dos anys. Tampoc ha assistit al ple el regidor no adscrit, ex PP, Antonio Vega.

Militants de l'ANC, a la sortida del ple. Autor: J.d.A.
Militants de l’ANC, a la sortida del ple. Autor: J.d.A.

Tornant al debat sobiranista, els 10 regidors s’han abstingut. El PSC, amb diverses sensibilitats, ha permès així que la moció a favor de la consulta sortís endavant, però tampoc hi ha votat a favor. I és que dins el socialisme, en general i local, hi ha diverses sensibilitats i posicions: des de les més sobiranistes, que opten per la independència de Catalunya, fins les federalistes, a favor d’una consulta legal i pactada. O fins i tot a la mateixa bancada hi ha regidors més alineats amb l’anomenat unionisme, més partidaris de votar no d’entrada.

Sigui com sigui, l’abstenció ha permès sortir del pas el socialisme local sense dividir el vot. Així que Sabadell, com Barcelona, Badalona i Terrassa s’ha sumat als centenars de consistoris que donen suport a la celebració de la consulta del proper 9 de novembre.

Els compromisos

La moció aprovada és un text marc que compromet a l’Ajuntament a donar suport a la celebració de la consulta, facilitant “tots els recursos i les eines necessàries” i “fent una crida a la participació”.

El text es farà arribar al Parlament, la Generalitat, els grups parlamentaris. També a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), qui ho trametran de forma conjunta al president del govern central, del Congrés, a Nacions Unides i a les institucions europees.

Intervencions a favor

Entre els proposants, el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha llegit l’exposició de motius i ha assegurat que Catalunya té “dret a decidir i a fer-ho ara; el moment és ara”. “Hem arribat a la convicció que els catalans tots junts ho podrem fer molt millor que fins ara”, ha dit el nacionalista. Per la seva part, la portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha criticat els posicionaments de PP i PSC/PSOE i ha assegurat que la consulta s’ha de fer el 9 de novembre malgrat estigui prohibida. “No ens conformarem amb un no. Hem de votar tant sí com no. Cal optar per la desobediència”, ha assegurat. Per altra banda, tant el portaveu d’ICV, Carles Marlés, com el regidor d’EUiA, Joan Mena, han optat per la via federal, passant sempre per una consulta legal i acordada amb garanties democràtiques. “El problema no és Espanya, sinó els seus governs”, ha dit Marlés, mentre que Mena ha assegurat que “el problema és el PP, que té al·lèrgia a la democràcia”.

El PSC permet aprovar la moció

El portaveu socialista, Ramon Burgués, ha recordat que el ple, amb el vot a favor del PSC, ja s’havia manifestat a favor del dret a decidir de Catalunya el mes de novembre de 2012 i el mes de gener d’aquest mateix any. Ara en canvi opten per l’abstenció perquè “el nostre plantejament no concorda amb l’argumentari de la moció”. El PSC defensa una “solució política, pactada, específica i que passi per les urnes” per reformar la Constitució i tenir un Estat federal i assimètric.

Militants de les JERC, amb la pancarta mentre parlava Gesa. Autor: cedida.
Militants de les JERC, amb la pancarta mentre parlava Gesa. Autor: cedida.

El portaveu del PP, Esteban Gesa, s’ha mostrat radicalment en contra de la consulta. Ha assegurat que era il·legal i que Catalunya vivia una “bogeria política”. Creu que Artur Mas només governa per una part de la població catalana i que el president “s’ha abocat a un carreró sense sortida” aprovant la llei de consultes, una “llei trampa per dir consulta on volen dir referèndum sabent que és il·legal”. Gesa ha parlat en castellà, aixecant el xiuxiueig de part del públic assistent, i ha lamentat que “partits de govern cada cop facin discursos més populistes”. A l’acabar la seva intervenció des del públic ciutadans sobiranistes han cridat “Olé tu” y “Una, grande y libre!“, provocant que l’alcalde els cridés a l’ordre. Mentre Gesa parlava, militants de les JERC (Joventuts d’Esquerra) han desplegat una pancarta amb el lema ‘Votarem’. Al finalitzar el debat han fet el mateix militants de les CUP.

Un cop fet el debat, d’una hora i mitja aproximadament, i aprovada la moció, s’ha aixecat la moció entre crits d’independència i amb el somriure dels membres de l’Assemblea Nacional Catalana presents a la primera fila, entre ells, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell. Forcadell ha tornat ara com a espectadora al ple muncipal on va ser regidora per ERC entre els anys 2003 i 2007.

Foto portada: la sala de plens, aquest matí. Autor: J.d.A.

5 Comments