Foto portada: votació, aquest dijous. Autor: David B.

Sense sorpreses: el ple rebutja que Sabadell s’integri a l’AMI

  • PSC, Unitat pel Canvi, C’s, Guanyem i PP tomben la moció d’ERC, la Crida i CiU.

  • Decepció entre els sectors sobiranistes. L’alcalde, obligat a suspendre el ple uns minuts.

L’ajuntament de Sabadell no entrarà a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Així ho ha rebutjat la majoria del ple. Quinze regidors han votat contra la proposta d’Esquerra, la Crida i CiU. En concret, el PSC, Unitat pel Canvi, Ciutadans, Guanyem i PP. El regidor d’Unió Toni Font s’ha abstingut.

Sectors sobiranistes vinculats a Sabadell per la Independència i d’altres contraris a l’ingrés a l’AMI (vinculats sobretot a les cases regionals i algunes entitats veïnals presidides per militants socialistes) han assistit a la sala de plens. El resultat de la votació ha provocat crits entre el públic sobiranista (‘botiflers’, ‘traïdors’ o ‘vergonya’) que han obligat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), a suspendre la sessió durant uns minuts.

De fet, però, la votació no ha suposat cap sorpresa. Les tres formacions que la presentaven s’havien compromès a que els seus grups municipals portarien l’ingrés a l’AMI al primer ple. I feia setmanes que el regidor d’Unió, Toni Font, havia anunciat que no votaria a favor. Finalment s’ha abstingut perquè Unió té el seu propi “full de ruta”: “aquest procés el volem amb seny, seguint el camí que van fer el Quebec o Escòcia, si cal amb perseverança  i constància”.

La votació separada de CiU ha sublevat la portaveu de la Crida, Míriam Ferràndiz, qui ha reclamat els nacionalistes complir amb el seu compromís electoral (en realitat, l’acord signat parlava que la majoria del grup municipal votaria a favor de l’ingrés a l’AMI). Ferràndiz ha demanat també a Unitat pel Canvi que representés d’alguna forma les seves bases sobiranistes. De fet, Unitat pel Canvi ha votat contra la proposta, volent una consulta ciutadana. El seu portaveu, Joan Berlanga, ha dit que “no hi ha forma més democràtica de fer-ho”. “No diem no a la independència; diem sí a la sobirania popular”. Els arguments de Berlanga no han convençut la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana. El seu coordinador, Francesc Baró, visiblement molest, ha lamentat a la sortida del ple que UpC no hagi representat d’alguna forma els seus votants sobiranistes. En canvi, Baró ha valorat en positiu que el democristià Toni Font finalment no hagi votat en contra.

Mentre els socialistes han posat en valor la seva aposta pel federalisme i Unitat pel Canvi han definit el dret a decidir com el “desllorigador”, tant Convergència com ERC i la Crida han fet una defensa amb diferents matissos del text definint l’AMI com “un instrument més”, en paraules de la republicana Montserrat Chacón. El portaveu de Ciutadans, Joan Garcia, ha lamentat donar tanta preponderància a l’AMI en l’arrencada del mandat quan hi ha assumptes pròpiament locals més urgents. Miquel Soler, de Guanyem, ha criticat la poca transparència en els comptes de l’AMI. Per la seva part, Esteban Gesa, del PP, ha assegurat que “el nacionalisme català s’ha tret la màscara darrerament i han mostrat la seva hispanofòbia” mentre que ha apel·lat a “la millor Catalunya: la Catalunya integradora i la que lidera Espanya”.

Foto portada: votació, aquest dijous. Autor: David B. 

Comments are closed.