Foto portada: l'exportaveu del PP a Sabadell, Jordi Soriano. Autor: David B.

Soriano manté que va mediar sense demanar res a canvi per abocar terres a Can Xupa

  • Reconeix que l’arquitecte de l’empresa que abocava terres li va prestar 60.000 euros en metàl·lic per a un deute.

  • L’exportaveu del PP creu que es podria haver comès un delicte ambiental a Can Xupa però mai corrupció.

El presumpte cervell de la trama Mercuri, Jordi Soriano, portaveu del PP a Sabadell entre 2003 i 2011 i que segons la investigació aprofitava les seves influències per cobrar comissions d’empresaris de la ciutat i la comarca, ha tornat aquest divendres als tribunals. També ho ha fet l’encara regidor del PSC, Joan Manau, i l’exregidor Ricard Estrada, així com el coordinador d’Espai Públic de l’Ajuntament, Xavier Izquierdo.

A la sortida dels jutjats Soriano ha explicat que va interferir en els abocaments de terres de Can Xupa només perquè coneixia el pare dels propietaris de la finca. Segons el seu relat, volien anivellar el terreny i van demanar una llicència per abocar fins a 10.000 metres cúbics. Va ser rebutjada, sense motius sòlids segons Soriano, i ell, encara portaveu del PP, es va oferir per tramitar la llicència, com va fer finalment. Llavors la llicència va ser aprovada i segons l’exportaveu popular, els propietaris tenen la carta de pagament. Ell ho va fer sense demanar res a canvi en uns treballs per a l’empresa Constresnius, dels germans Rojas i per a la qual treballava José Manuel González Parra. Són dos dels noms claus de la trama Mercuri. El propi Soriano ha reconegut que González Parra li va prestar 60.000 euros en metàl·lic en un hotel de Barcelona. González Parra, soci de Soriano en una empresa, li va prestar diners perquè Soriano pogués afrontar una indemnització per un litigi pendent. Res a veure amb una comissió per valdre’s de la seva influència ni cap salari per la seva intermediació.

Carrega contra la jutgessa

Sigui com sigui, Soriano ha hagut de respondre l’interrogatori de la jutgessa d’instrucció del cas Mercuri, Beatriz Faura. L’exportaveu del PP ha carregat amb molta duresa amb Faura, de qui considera que no està capacitada per portar el cas Mercuri.

Tot es basa en converses i interpretacions. És una aberració. La jutgessa busca coses on no n’hi ha. A més, no li importa la peça 1 del cas Mercuri [la que dóna lloc a la investigació i busca cobraments de comissions]. De fet li he dit això mateix i m’ha amenaçat. Tot és una aberració. No s’ha mirat en profunditat el cas. Només tenen una peça d’investigació gran i s’estan centrant en la resta. Només els està sortint bé perquè han trobat algunes coses difícils de justificar, com el cas Montcada”.

Soriano demanarà la nul·litat de les escoltes telefòniques en la peça, que mostren com Soriano truca a diversos regidors, com Ricard Estrada, Joan Manau i Juan Carlos Sánchez per demanar “agilitat” en la tramitació de la llicència. No obstant, les escoltes estan han estat validades de forma repetida durant la instrucció del cas Mercuri, ja que ha estat norma de les defenses demanar la nul·litat. Mai s’ha concedit, ni tan sols en la sentència de la peça Montcada, que acredita la seva validesa i que estaven ajustades a dret.

Estrada, Manau i Izquierdo

A banda de Soriano també ha declarat el responsable de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes en el moment dels abocaments sota qüestió, Ricard Estrada. Ha rebutjat fer declaracions al sortir dels Jutjats. A continuació ha parlat el tinent d’alcalde d’Urbanisme de l’època, Joan Manau. Finalment ha tancat el dia l’encara coordinador d’Espai Públic de l’Ajuntament, Xavier Izquierdo, que ha estat imputat en el cas fa unes setmanes.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha comparegut com acusació popular en les compareixences. No així Fiscalia, que no s’ha presentat. Es tracta de l’anomenada peça 6 del cas Mercuri.

Foto portada: l’exportaveu del PP a Sabadell, Jordi Soriano, principal imputat al cas Mercuri, aquest divendres. Autor: David B. 

6 Comments