Foto portada: Josep Ayuso (PSC) i Carme Chacon, aquest dimecres. Autor: David B.

Tot obert a 48 hores de la constitució del nou Ajuntament

A falta de dos dies, poc més de 48 hores, l’elecció d’un nou alcalde i la formació d’un nou govern per a la ciutat encara està del tot oberta. Mentre les negociacions entre Unitat pel Canvi, ERC i la Crida per Sabadell es consoliden dia rere dia, falten però vots per tenir un alcalde. Si no guanyen suports, dissabte serà alcalde Josep Ayuso, del PSC.

El candidat socialista ha parlat poc des del 24 de maig, quan va guanyar les eleccions municipals però passant de 13 a cinc regidors. Aquest dimecres al migdia s’ha deixat veure a la terrassa d’una coneguda cafeteria del Centre, al carrer de Gràcia i ben a prop de l’edifici consistorial, amb Carme Chacón, exministra de Defensa i qui va estar a punt no fa tant de liderar el socialisme estatal. Si el 24M Ayuso tenia molt poques opcions de ser alcalde a partir del 13 de juny, ara en té algunes més.

Pacte de govern?

I és que les quatre formacions que durant la campanya es van comprometre a evitar un nou govern socialista, més l’entrada de Guanyem Sabadell, qui va irrompre el 24M amb dos regidors, no tenen un acord tancat per la investidura d’un alcalde de canvi. Tres forces tenen avançat un pacte de govern: són Unitat pel Canvi, Esquerra Republicana i la Crida per Sabadell. Entre les tres, sumen dotze dels 27 regidors. Però necessiten almenys dos vots més per tenir majoria. Tant Ciutadans com el PP ja van dir fa setmanes que votarien els seus candidats. Així que les opcions es limiten a CiU, amb quatre edils, i als dos de Guanyem Sabadell. Mentre la confiança entre les forces d’esquerra ha millorat des del 24M, les relacions amb CiU s’han tensat en les darreres setmanes. Ja no es dóna per suposat un vot afirmatiu de la federació nacionalista, com tampoc de Guanyem. El grup liderat per Carles Rossinyol s’ha sentit exclòs de les negociacions per formar govern, especialment per Unitat pel Canvi i la Crida, però també per ERC, qui ha preferit un pacte d’esquerres.

Reunió a la seu de CiU

Aquest dimecres a la tarda s’ha fet la primera reunió en les darreres setmanes entre les cinc formacions. Va ser a la seu de CiU, que insisteix en un govern ampli amb els cinc partits. Però la trobada no va servir per avançar gaire, segons les fonts consultades. Ningú, però, ha trencat la negociació. Un cop acabada la reunió, UpC, ERC i la Crida van fer una nova trobada tripartita per continuar avançant en el pacte de govern, les línies bàsiques del qual hauran de ser ratificades aquest mateix dijous en assemblea tant per Unitat pel Canvi com per la Crida per Sabadell.

No es descarta res

Les fonts consultades no descarten res. Josep Ayuso pot ser alcalde dissabte. Però tampoc es descarta que finalment Guanyem i/o CiU arribin a un acord amb la resta de formacions per investir un alcalde de canvi. Per aquesta figura està jugant especiament fort Esquerra Republicana, qui postula el seu alcaldable, Juli Fernàndez, com la persona que genera més consens.

Foto portada: Josep Ayuso i Carme Chacón, aquest dimecres a la plaça Sant Roc. Autor: David B. 

No Comments