Foto portada: l'oposició de Sabadell, l'any 2012, en ple esclat del cas Mercuri. Autor: David B.

Tota l’oposició demana que l’Ajuntament es personi com acusació particular en el cas Mercuri

  • Aquest dilluns s’ha presentat aquesta  moció per ser debatuda al ple de desembre.

  • La proposta està impulsada per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.

La petició ha estat subscrita pel conjunt de l’oposició a l’ajuntament de Sabadell formada pels grups municipals de CiU, PP, Entesa, EUiA i ICV i els dos regidors no adscrits, Antonio Vega i Carles Marlés. Sumen majoria absoluta en el Consistori, per la qual cosa la moció serà previsiblement aprovada.

Ara, coincidint amb el segon aniversari de l’esclat del cas Mercuri, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha proposat als grus municipals i als regidors no adscrits aquesta moció amb l’objectiu de defensar els interessos de l’ajuntament de Sabadell, combatre la corrupció i esclarir tots els fets investigats.

La moció recull dos acords. En primer lloc, que l’Ajuntament de Sabadell, com a màxim vetllador dels interessos corporatius i de la ciutat, es personi com a acusació particular en la causa del Cas Mercuri que instrueix el Jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell (Diligències prèvies 470/210). I en segon lloc, que totes les actuacions que l’ajuntament de Sabadell porti a terme com a acusació particular es consensuïn a la Junta de Portaveus.

Pels grups municipals i regidors de l’oposició aquesta és la manera de continuar liderant el treball de regeneració democràtica. Denuncien el “permanent immobilisme del govern”, que no ha fet res per recuperar la confiança de la ciutadania amb el seu Ajuntament. La proposta té el suport també d’Esquerra Republicana.

Dos anys de Mercuri

El 27 de novembre del 2012 un operatiu de 300 Mossos d’Esquadra van irrompre en diverses dependències municipals, en 41 empreses i 15 domicilis particulars de la ciutat per efectuar escorcolls a petició de la Fiscalia Anticorrupció sobre una presumpta trama de corrupció batejada amb el nom de cas Mercuri.

Aquesta investigació ha afectat a regidors i càrrecs de confiança del Consistori així com la imputació i, en alguns casos acusació, dels regidors dimissionaris Manuel Bustos i Ricard Estrada, dels regidors en actiu Joan Manau i Paco Bustos, del càrrec de confiança Xavier Izquierdo i de l’intendent de la Policia Local José Miguel Duran Macho. També estan imputats una funcionària municipal i de dues persones més que al moment dels fets ocupaven càrrecs de confiança, Montserrat Costa i Manuel Somoza. Així mateix estan imputats el diputats socialistes, Daniel Fernández i Montserrat Capdevila, l’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez, l’exportaveu del PP Jordi Soriano i diversos empresaris i constructors de la comarca.

Aquestes imputacions estan relacionades amb delictes contra l’administració pública, com són, entre d’altres, la malversació de fons públics, el tràfic d’influències, suborn, omissió del deure de perseguir el delicte i infidelitat en la custòdia de documents.

Foto portada: l’oposició de Sabadell, l’any 2012, en ple esclat del cas Mercuri. Autor: David B.

 

3 Comments