Policia Municipal

Traç gruixut en el debat sobre el model de la Policia Municipal

  • El govern manté el canvi de model policial a partir del novembre.

  • Dura picabaralla dialèctica entre Martínez (Guanyem) i Sánchez (PSC).

L’executiu municipal implantarà a partir de novembre un nou servei de policia, que redueix efectius a la nit en benefici del servei diari. El nou model seguirà endavant malgrat les crítiques. Part de l’oposició ha demanat retirar el pla davant les queixes sindicals. S’ha rebutjat. El debat a més ha estat agre.

La moció ha estat presentada pel PSC, Ciutadans i el PP. El regidor socialista Cristian Sánchez, regidor de Seguretat al darrer govern socialista, assegura que “si reduïm de manera dràstica el torn de nit la ciutat hi perdrà”. També dubta que es pugui complir les competències administratives que té el cos, com vetllar per complir les ordenances municipals, per exemple, contra el soroll. A més, ha alertat que les crítiques en l’anterior mandat a la gestió del cos han generat malestar.

El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha acusat el govern de mentir quan diu que hi havia fins ara vuit patrulles policials a la nit.

N’he parlat amb l’intendent major i segons els documents hi ha quatre, cinc o sis patrulles al carrer; mai vuit”, ha seguit Hernández. “Es garanteix la seguretat dels barris i dels propis agents amb dues o tres patrulles?”, s’ha preguntat. A més, manté que incorporant sis agents cada any, com es preveu, no es cobrirà la ràtio recomanada “fins l’any 2040”.

Hernández tem que en algunes hores a Sabadell imperarà “la llei de la selva”. Ha demanat “començar de zero”, retirant el canvi de model i negociant de nou.

Des del govern, la portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, ha tingut una agra enganxada amb Cristian Sánchez. Ella va denunciar com a portaveu d’EUiA en l’anterior mandat la gestió del cos policial. I hi ha tornat, ara des del govern:

És difícil entendre que en set agents es gastessin 600.000 euros i ara fer-los adaptar a noves funcions. Hi haurà agents que cobraven plusos i els deixaran de cobrar. Vam denunciar la gestió recaptatòria de la grua, que hi hagués una unitat d’informes que no ha deixat cap rastre de la feina que va fer durant anys i va costar molts milers d’euros. Un màxim responsable imputat per delictes de corrupció. En els temps que governava el PSC passaven aquestes coses. Ells mai ens van donar suport quan ho denunciàvem […] En clau futura, Martínez manté que la proposta actual “garanteix quatre o cinc patrulles a la nit comptant que hi ha quatre patrulles també dels Mossos. Entenc que la proposta no agradi als treballadors del torn de nit ni tampoc als que cobraven plusos a l’empar de l’antic cap de la policia municipal”.

Ha mantingut que “el lloc de defensar els llocs de treball i les condicions laborals no és el ple ni tampoc és de semblar la por a la ciutadania”. Considera un “repte enorme” el canvi de model.

“Pasar a cuchillo”

“Per donar un pal al PSC s’han dit moltes mitges veritats sobre la policia”, ha dit el regidor socialista Cristian Sánchez, qui ha assegurat que ara es podrien entendre els canvis com una voluntat de “pasar a cuchillo” a alguns agents. “S’ha pressionat molt a aquest col·lectiu”, ha lamentat Sánchez, demanant rigorositat, de forma indirecta recordant les paraules de Martínez quan estava a l’oposició. “Sembla que s’ha oblidat de la seva responsabilitat. Vostè va ser regidor de la Policia quan passaven moltes d’aquestes coses”, ha reblat de nou Martínez. “Rigorositat vostè primer”, ha finalitzat.

Rebaixant la tensió

“Cal evitar els discursos de la por i l’alarmisme”, ha assegurat el regidor Albert Boada (Crida), apostant per optimitzar els torns: “que s’assembli a la policia d’altres municipis o del cos de Mossos. És possible”. El regidor d’Esquerra Gabriel Fernàndez ha assegurat que en sis anys la policia tindrà uns 275 agents, a la vegada que es reorganitza el cos i a la nit hi haurà els mateixos efectius al carrer que ara. La regidora d’Unitat pel Canvi, Elena Hinojo, ha destacat “l’aposta” per la policia de barri. “Instal·lar la por als barris és perillosa i imprudent com dir que hi ha zones que quedaran desprotegides”, ha finalitzat.

Font (CiU) i el pecat original

De nou des de l’oposició, el regidor de CiU Toni Font sosté que “difícilment parlarem de bon servei si no potenciem la plantilla, hi incorporem més agents i sobretot si incorporem més agents dels que es jubilen”. “D’aquest debat al ple no en treurem res. Tot ve del pecat original: no hi ha espais per parlar de la policia”, ha finalitzat.

Intervenció sindical

Prèviament ha intervingut en representació dels sindicats policials Maria Emilia Galdeano. Ha defensat la necessària tasca preventiva de la Policia Municipal. “Es requereix una policia ben dotada a nivell material i humà”, ha seguit. Defensa que l’actual model policial ha funcionat a la ciutat. Ha qualificat de “fictícia” la millora que hi haurà a les hores del dia mentre creu que es reduirà a la “mínima expressió” el servei nocturn. Demanen més convocatòries de places, ja que a Sabadell falten agents.

Els 14 regidors del govern han votat contra la moció i tota l’oposició ha votat a favor.

Foto portada: agents policials al ple. Autor: David B.

Comments are closed.