Un passeig per Mercuri dos anys després

  • El periodista Jordi de Arriba i l’advocat Raúl Garcia posen al dia el cas Mercuri amb motiu dels dos anys de l’esclat.

  • L’acusació popular demanar la col·laboració ciutadana per personar-se al gruix de la investigació.

Una cinquantena de persones han assistit aquest dijous a la ponència que el periodista i director de iSabadell, Jordi de Arriba, i l’advocat Raúl Garcia Barroso han fet amb motiu del segon aniversari de l’esclat del cas Mercuri. La xerrada s’ha fet en una sala del centre cívic de la Creu Alta.

L’acte ha estat convocat per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que encapçala l’acusació popular al cas. Ha començat de la mà del periodista Jordi de Arriba, que ha explicat els orígens, esclat i evolució del cas. De Arriba ha destacat que la investigació s’ha articulat a base a les intervencions telefòniques dels presumptes implicats i com actualment la instrucció avança a ritme molt desigual. Així mentre una de les 31 peces del cas, la relativa a la presumpta col·locació a dit d’una alt càrrec a Montcada i Reixac, només està a l’espera de judici, altres, com la peça principal sobre els presumptes suborns i pagament de comissions, han encallat. Així mateix, el periodista ha destacat que les defenses dels imputats estan fent recursos com és legítim, retardant l’evolució del cas, mentre que a nivell públic, els mateixos acusats demanen celeritat a una justícia que no dóna a l’abast.

L'advocat i el periodista, aquest dijous. Autor: J.d.A.
L’advocat i el periodista, aquest dijous. Autor: David B.

A continuació, l’advocat Raúl García Barroso, cara visible de l’acusació popular però que treballa amb un grup de juristes de l’Associació Lliure Advocats de Catalunya (ALLAC), ha explicat com en el darrer any la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha treballat a fons per poder-se personar al cas a causa dels múltiples recursos de les defenses. Garcia ha destacat el paper de l’acusació popular en la investigació de noves peces, com aquella relativa a les dietes o sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya. En últim terme, l’advocat ha agraït la col·laboració d’entitats i formacions polítiques a l’acusació, a la vegada que ha lamentat no hi hagi més mobilització popular al voltant del cas.

Una de les portaveus de la plataforma, Mariona Aspachs, ha recordat que Sabadell Lliure de Corrupció està recaptant 6.000 euros a través d’internet per presentar-se al gruix del cas i pagar procuradors i altres despeses. La campanya s’està desenvolupant a Tot Suma. Aspachs ha llegit el manifest pactat entre els diversos membres de l’entitat, que critica el govern municipal i la seva inacció en tot el cas. Especialment s’ha assenyalat la posició de l’alcalde, Juan Carlos Sánchez (PSC), que ha incomplert diverses mocions aprovades pel ple. S’ha obert un torn d’invertencions on diversos membres de la plataforma han demanat la col·laboració ciutadana per arribar al fons de la presumpta xarxa corrupta.

Finalment, Elvi Mármol, també de la plataforma, ha assegurat que dimarts vinent intervindran al ple per demanar al consistori que es personi com acusació particular en el cas, ja que és “part afectada”. També ha anunciat que el dimarts 9 de desembre es farà una conferència al Col·legi d’Advocats de Sabadell amb l’exfiscal anticorrupció, José María Mena.

Foto portada: Garcia Barroso i Jordi de Arriba, a Cal Balsach. Autor: David B.

Comments are closed.