Estació Passeig Plaça Major FGC

Una adjudicació de 11,4 milions de l’ampliació dels FGC a Sabadell, sota sospita en el cas del 3%

  • Entre les obres investigades en el cas hi ha un contracte del 2014 a Sabadell.

  • Va anar a parar a la Unió Temporal de les empreses Oproler, Arnó e hijos i Merkadomòtica.

La investigació protagonitzada aquest dijous per la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció sobre el presumpte pagament de comissions per obra pública esquitxa les obres de perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. En concret, els de les dues estacions  ja inaugurades, segons publiquen diversos mitjans.

Segons una informació publicada aquest divendres pel diari El País, entre el llistat de deu obres sota sospita hi ha les del FGC a Sabadell. En concret s’investiguen 11,3 milions d’euros adjudicats a les empreses Oproler, Benito Arno e hijos i Merkadomotica. Van ser adjudicades l’any 2014 per l’empresa Infraestructures.cat (antiga GISA), el major licitador de la Generalitat. Segons el rotatiu, els agents de la Guàrdia Civil han intervingut documentació sobre les obres adjudicades el setembre de 2014 a la Unió Temporal d’Empreses que està perllongant la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell.

Oproler ja havia estat investigada amb anterioritat en el cas 3 per cent. Pel que fa al projecte dels FGC a Sabadell ha executat les tasques d’arquitectura i instal·lacions de les estacions ‘Can Feu / Gràcia’ i ‘Plaça Major’, segons la seva web corporativa. S’ha detingut el delegat de la companyia a Catalunya és Josep Manel Bassols, qui, segons publica Crític, havia estat alcalde d’Anglès (La Selva) per CiU entre 1995 i 2003.

Pel que fa a Arnó i també en base a la informació corporativa ha treballat en les obres d’arquitectura i instal·lacions de les estacions ‘Can Feu / Gràcia’ i ‘Plaça Major’ de Sabadell. Així, van dur a terme les divisions, els paviments i els revestiments de les estacions i sostres. En quant a les instal·lacions es van encarregar dels sistemes elèctrics, ventilació de confort i emergència, protecció contra incendis, comunicacions, fontaneria, sanejament i transport vertical. També s’han encarregat dels 2,1 quilòmetres de catenària entre les dues estacions ja inaugurades. Arnó també s’encarrega de la catenària fins les estacions de la Creu Alta i plaça d’Espanya.

Per la seva part, Merkadomòtica va presentar-se a l’adjudicació del contracte d’11,4 milions a Sabadell de la mà d’Arno e hijos i Oproler.

Operació Pika

Segons la investigació d’Anticorrupció, liderada pel fiscal Fernando Bermejo (qui també va iniciar el cas Mercuri), les empreses públiques realitzaven licitacions de contractes pactats amb diverses empreses. Per la seva part, les empreses beneficiàries realitzaven donacions a fundacions relacionades amb l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya, com CatDem o Barcelona Fórum, que després servien per finançar el partit.

Foto portada: ciutadans sortint de l’estació ‘Plaça Major’, fa algunes setmanes. Autor: David B. 

 

Comments are closed.