Foto portada: la façana de l'Ajuntament, fa uns dies, sense la bandera espanyola ni l'europea. Autor: David B. 

UpC i Guanyem buscaran que els portaveus de Sabadell aprovin reposar les banderes retirades

La primera Junta de Portaveus celebrada després de la retirada de la bandera d’Espanya i la Unió Europea de l’Ajuntament aprovarà reposar-les. Les dues formacions del govern crítiques amb l’arriada, Unitat pel Canvi i Guanyem, portaran a discussió el tema aquest divendres.

La Junta de Portaveus es reuneix habitualment la setmana prèvia al ple municipal, que se celebrarà el 22 de novembre. I previsiblement la moció d’UpC i Guanyem serà aprovada, ja que tindrà el vot a favor dels portaveus de cinc dels vuit grups municipals de l’Ajuntament (PSC, UpC, Ciutadans, Guanyem i PP). L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant (Crida), va defensar la retirada com una decisió personal. Dos dels quatre socis de govern hi estan en contra:

La retirada de les banderes és un acte excloent que no afavoreix la convivència i la cohesió social”, assegura el portaveu d’UpC i primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga. “No podem oblidar mai que convivim sensibilitats molt diverses que han de ser respectades”, manté la portaveu de Guanyem i tercera tinent d’alcalde, Marisol Martínez. “No podem ser l’únic ajuntament que no té la bandera; Girona ja l’ha posada de nou”, finalitza Berlanga.

Un cop aprovada la moció pels portaveus, caldrà veure si Serracant fa reposar les banderes o mirarà que el ple ratifiqui la seva decisió, com va anunciar l’endemà de retirar-les.

Junta de Portaveus vs Ple municipal

I és que la situació a la Junta de Portaveus i al ple municipal tenen poc a veure. Al ple la retirada de les banderes té molts números de ser ratificada ja que hi ha 13 regidors no independentistes i 14 regidors independentistes (4 d’Esquerra, 4 de la Crida, els 3 del PDeCat, l’independent abans a Unió Toni Font, i els dos no adscrits i abans al PSC Lluis Monge i Carles Bosch). El paper dels dos exsocialistes és clau, ja que decanten la balança de les votacions en temes sobiranistes. Per exemple, gràcies a ells va sortir endavant la petició des de Sabadell de la DUI el passat 26 d’octubre (més info: ‘Moció a favor de proclamar la independència‘).

Vista la situació, per evitar el factor Monge i Bosch, UpC i Guanyem portaran abans el debat a la Junta de Portaveus perquè, asseguren, “és on queda representada la voluntat expressada a les urnes a les eleccions municipals”, que va configurar vuit grups polítics al consistori el 24 de maig de 2015.

Llei de banderes

La Llei de Banderes del 1981 obliga a que la bandera espanyola onegi “a l’exterior i en lloc preferent a l’interior de tots els edificis de l’administració central, institucional, autonòmica, provincial o insular i municipal de l’Estat”. La bandera espanyola i l’europea van ser retirades de l’Ajuntament la tarda del 27 d’octubre, quan el Parlament va declarar la independència de Catalunya (més info: ‘Retirada la bandera espanyola‘). La decisió de Serracant ha provocat tota una polseguera política i social (més info: ‘Anàlisi: el conflicte de la bandera’).

Foto portada: la façana de l’Ajuntament, fa uns dies, sense la bandera espanyola ni l’europea. Autor: David B. 

Comments are closed.