L'exalcalde i expresident de la FMC a l'entrada al TSJC. Autor: David B.

Valoracions polítiques sobre el primer judici del cas Mercuri

El judici de la peça Montcada del cas Mercuri ha deixat diverses valoracions polítiques a la ciutat. Aquesta informació en fa un recull.

Aquest dimecres, dijous i divendres s’ha dut a terme a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el judici sobre la peça Montcada del cas Mercuri. Hi havia dos sabadellencs acusats: l’exalcalde socialista Manuel Bustos i el seu germà i encara regidor al consistori, Paco Bustos.

Diverses formacions polítiques han valorat el judici. A continuació fem un recull.

CiU lamenta la mala imatge de la ciutat

El principal partit de l’oposició, Convergència i Unió, ha lamentat aquest dijous la mala imatge que el cas Mercuri està donant a Sabadell: “la nostra ciutat apareix constantment als mitjans en relació a la corrupció i això fa un mal incalculable al nostre merescut prestigi. Ara som ‘la ciutat del cas Bustos’, enlloc de la ciutat innovadora i treballadora que sempre hem estat”, ha assegurat el portaveu de CiU, Carles Rossinyol.

CiU manté que convertirà en un “paradigma de transparència”. “Sempre he defensat la transparència però en el nostre cas la necessitem sí o sí”, afegeix. Rossinyol vol que l’Ajuntament asseguri que es reparin els perjudicis econòmics que se li hagin causat a través de la forma de l’acusació particular, aprovada fa uns mesos.

La Crida per Sabadell exigeix la dimissió immediata de Paco Bustos

La Crida per Sabadell, que engloba l’Entesa (ara amb dos regidors), la CUP i el Moviment Popular de Sabadell, exigeix la dimissió immediata de Paco Bustos com a regidor a Sabadell i també com a càrrec de confiança a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Recorden que cobra més de 60.000 euros anuals. El portaveu de la Crida i actual regidor Maties Serracant assegura que “no pot ser que les institucions serveixin per a lucrar-se” i que “per respecte a la gent de Sabadell hauria de plegar i buscar-ne una altra feina”. També recorden que Joan Manau està imputat i encara és regidor. Manau està imputat per un presumpte delicte contra l’ordenació del territori. “El PSC no ha volgut fer net”, lamenta Serracant.

Per la seva banda, l’Entesa critica durament que ni Manuel Bustos ni Paco Bustos, així com la resta d’acusats, no hagin contestat les preguntes de l’acusació popular, que consideren representa a la ciutadania.

ERC apunta a Juan Carlos Sánchez: que renunciï al suport de Paco Bustos

Esquerra Republicana, que no té regidors ara mateix, demana a l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, que renunciï al suport del regidor Paco Bustos. Recorden que ERC ha demanat des del primer dia la necessitat que els càrrecs imputats havien de renunciar a l’acta de regidor.

No només encara queden càrrecs públics i regidors imputats per presumptes delictes vinculats amb la corrupció, sinó que, a més, un d’ells l’anteriorment citat Francisco Bustos, ha declarat al TSJC com a acusat”, ha dit el candidat d’ERC, Juli Fernàndez.

Creuen que és una falta de respecte que Bustos continuï mantenint l’acta de regidor i que el partit li permeti incomplir el codi ètic. “Exigim al PSC que expulsi el regidor del seu grup municipal i deixi d’aquesta manera de tenir un membre acusat en el grup que dóna suport al govern de la ciutat”, diu Fernández, qui demana a l’alcalde que governi sense comptar amb l’acusat.

Ciutadans vol un codi ètic

Ciutadans, sense representacio actualment al consistori, assegura que treballaran “per retornar la confiança i la credibilitat a les institucions, perdudes pel cas Mercuri”. El seu candidat, Joan Garcia, aposta per un projecte “nou, net i regenerador que acabi amb l’immobilisme, el cainisme i la corrupció”. Reitera que cal un codi ètic que vol es comenci a construir a partir de maig. Segons Garcia, la corrupció a Sabadell té un responsable “principal”: el PSC.

Monge (PSC): “s’ha demostrat la seva innocència”

El regidor socialista Lluis Monge, que ha acudit al judici els tres dies donant suport així als acusats (l’únic membre del govern local a la sala) ha assenyalat que les defenses dels Bustos, Fernández i Pérez han deixat clar que van intercedir en el que creien que era un procés per dessignar un càrrec de confiança. Així mateix, creu que la vista oral ha deixat clar que la decisió última i voluntària de contractar Carmina Llumà va ser de Maria Elana Pérez, alcaldessa de Montcada.

Foto portada: Manuel Bustos, entrant al TSJC. Autor: David B.

Comments are closed.