Foto portada: Maties Serracant, alcalde de Sabadell. Foto: ACN.

El ‘via crucis’ judicial de Maties Serracant

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, està sent investigat, el que abans es deia imputat, per prevaricació arran d’una querella d’SMATSA. En menys de tres anys de mandat, és el tercer procés judicial on s’hi veu abocat.

Mai fins ara a Sabadell un regidor, després alcalde, ha passat tant pels jutjats en tan poc temps. Serracant és regidor des del febrer de 2014 a través de l’Entesa per Sabadell. L’any següent va encapçalar la llista de la Crida per Sabadell a les municipals, que va ser la quarta força més votada d’uns comicis molt igualats (més info: ‘Sabadell demana un canvi plural‘). Al juny va entrar al govern com a tinent d’alcalde d’Urbanisme. El seu perfil, geògraf de professió i consultor, el predisposava de forma natural a aquest càrrec en el Sabadell post-Bustos.

Però el després alcalde va haver d’abandonar Urbanisme als vuit mesos. Ell mateix ho recordava a la Cambra de Comerç aquest mateix dimecres. Va ser denunciat per la funcionària Maite Morao i pel portaveu del PSC, Josep Ayuso, pel procés de concessió d’una nau municipal abandonada a Cal Balsach (a la Creu Alta) a un casal d’entitats (més info: ‘Serracant, investigat per la cessió de Cal Balsach‘). Els càrrecs eren: prevaricació, tràfic d’influències, delicte contra l’ordenació del territori i negociacions prohibides a funcionaris públics. El jutjat d’instrucció número 2 hi va obrir diligències i l’oposició en va demanar la dimissió. “Ha batut un rècord. No porta ni un any de regidor d’Urbanisme i ja està imputat”, va dir llavors Ayuso.

Can Gambús

Malgrat el codi ètic de la Crida, no va deixar l’acta de regidor. Sí va abandonar, però, el govern. Durant aquest mesos va ser portaveu municipal dels anticapitalistes. Però abans d’acabar l’any va tornar a l’executiu (més info: ‘Serracant torna‘). Argumentava que tot plegat era una denúncia trampa del PSC vinculada a un cas anterior, Ca n’Alzina, que l’Entesa va denunciar i va esquitxar el propi Josep Ayuso.

L’estiu de 2017, “el millor regidor d’Urbanisme”, en paraules de l’exalcalde Juli Fernàndez, es va convertir de forma poc esperada en la persona de consens del govern per sortir del carreró on s’havien ficat pel relleu a l’alcaldia. Encara investigat pel cas Cal Balsach, Serracant va ser investit alcalde just abans de vacances.

El referèndum de l’1 d’octubre

I llavors va arribar el referèndum de l’1 d’octubre. El govern va donar-hi “ple suport” i va cedir locals municipals a la Generalitat. El 13 de setembre la Fiscalia General de l’Estat va incloure Serracant en els més de 700 alcaldes catalans a qui s’investigava. Se’l va citar a la Fiscalia de Sabadell, però no s’hi va presentar. No reconeixia la fiscalia com a legítima, tot i arriscar-se a una detenció que mai es va produir. El cas segueix obert tan obert com vulgui la fiscalia.

A sobre, un resident a Múrcia el va denunciar per desobediència. El jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell va admetre a tràmit la denúncia, de la que no hi ha hagut més novetats.

I ara, el cas SMATSA

Només començar l’any 2018, Serracant va tenir un respir. El cas Cal Balsach es va arxivar de forma provisional. La denunciant ha presentat recurs contra l’arxivament.

Però la tranquil·litat ha durat poc. Tres mesos després és de nou imputat, ara per prevaricació. Haurà de declarar al maig després d’una querella de l’empresa SMATSA, juntament amb els regidors Lluis Perarnau i Xavier Guerrero, l’exregidor Albert Boada, l’assessor Jordi Colomer i tres tècnics municipals.

Foto portada: Maties Serracant, alcalde de Sabadell. Foto: ACN.

Comments are closed.