10 mesures de la Fundació Bosch i Cardellach per reactivar Sabadell

Sabadell ha de projectar més i millor els seus actius com a ciutat. L’administració, bàsicament l’Ajuntament, s’ha de relacionar d’una nova forma amb el ciutadà. I Sabadell s’ha de convertir de nou en el motor d’un Vallès estratègic per a Catalunya. Són les tres conclusions principals que es desprenen del procés ‘Sabadell a debat’ que ha celebrat la Fundació Bosch i Cardellach durant els darrers mesos.

Les conclusions s’han presentat aquest dijous a la seu de l’entitat. L’origen del procés és que la Fundació considera que Sabadell viu en una cruïlla de camins i que les decisions que s’han de prendre en els propers anys marcaran el futur (més info: ‘La Fundació Bosch i Cardellach enceta un cicle de debats per “definir les prioritats de la ciutat”).

L’elecció del camí a prendre no pot ser producte de l’atzar ni tampoc de la improvisació. Més aviat ha de ser resultat d’un debat ciutadà el més ampli i obert possible”, assegura el director de la Fundació, el periodista Joan Brunet, en el preàmbul al document final.

L’entitat acadèmica ha presentat aquest dijous els resultats dels debats i aportacions que s’han anat fent en les darreres setmanes. Són conscients que ho fan a les portes d’unes eleccions municipals de canvi d’època i per això posen a disposició de tothom les seves línies estratègiques. De fet, del document de conclusions s’extreu un decàleg amb mesures a aplicar. Són les següents:

Bloc 1. Posar en valor els actius de Sabadell

1. Cal elaborar un pla estratègic per reforçar, promoure i projectar els actius de Sabadell.
2. Cal un pla de suport social i formatiu per a les persones, en especials pels ciutadans en risc d’exclusió social.
3. S’ha d’avançar en la reindustrialització, prioritzar posar els polígons industrials al dia i simplificant les traves burocràtiques.
4. Cal definir projectes urbanístics i de transport públic de qualitat, millorar les façanes de la ciutat, potenciar el comerç en tot l’eix nord-sud i en concret en la connexió amb l’Eix Macià.
5. Cal una gestió integral de l’entorn natural de la ciutat millorant l’accés i la qualitat.

Bloc 2. Nova relació administració-ciutadà

6. El Consell de Ciutat, màxim òrgan consultiu de la ciutat, s’ha de potenciar i millorar perquè sigui “l’instrument eficaç i eficient d’interlocució”.
7. Cal crear un òrgan de dinamització i promoció econòmica i industrial de la ciutat ,anant cap a la unificació de serves.
8. Cal impulsar un Consell Municipal de la Formació Professional per potenciar la formació dual i de qualitat, i també potenciar la col·laboració entre les universitats amb presència a Sabadell i les empreses.
9. S’ha de crear un Consell de Cultura per promocionar l’oferta cultural i coordinar-la.

Bloc 3. Sabadell, motor del Vallès

10. Cal promoure iniciatives públicoprivades per governar el Vallès per dinamitzar l’economia, la formació i les noves tecnologies i també per posar al dia les infraestructures i els serveis.

El document final es va aprovar pel ple de la Fundació Bosch i Cardellach el dia 9 de març. Té una vintena de pàgines, entrant en profunditat a cada un dels blocs temàtics en que s’ha dividit el cicle ‘Sabadell a debat’.

La Fundació Bosch i Cardellach va posar en marxa el cicle per buscar sortides a una triple crisi de ciutat provocada per la recessió econòmica, el sabadellenquisme a la baixa i el canvi d’època que es preveu a nivell municipal. Al procés hi han participat unes 50 entitats i 350 persones.

Foto portada: el director de la Fundació Bosch i Cardellach, Joan Brunet, i Josep Milà, coordinador del projecte. Autor: O.Orriols.

2 Comments