El CAP Sud, que dóna servei als barris de Campoamor i Espronceda, en una imatge aèria. Autor: Aj. Sabadell.

5 claus sobre la reforma de les baixes laborals

A partir d’aquest dimarts 1 de desembre, entra en vigor la reforma del sistema de gestió de les baixes laborals per malaltia. Quins canvis s’hi inclouen?

L’entrada en vigor de la reforma arriba en un dels moments de l’any amb més baixes, a causa de la grip estacional. Sigui com sigui incorpora diversos canvis importants.

  1. El principal canvi és que les baixes laborals tindran una durada estimada que es calcularà segons unes taules que ha fet el ministeri de Sanitat en funció de la professió, l’edat i la patologia. Per exemple, una lumbalgia comportarà més dies de baixa reconeguda per un treballador de la construcció que per a una administrativa. I seguint el símil, més dies per a un paleta de 55 anys que per a un de 25 anys. Malgrat tot, el metge de família tindrà l’última paraula i podrà modificar els dies de baixa.
  2. Un altre canvi és que la baixa podrà ser donada, el primer cop, al servei d’urgències d’un hospital. No caldrà anar després al metge de capçalera.
  3. Hi haurà quatre tipus de baixes: molt curtes (menys de cinc dies), curtes ( de cinc a 30 dies), mitjanes ( de 31 a 60 dies) i llargues (més de 61 dies) Si la baixa té una durada curta es podrà donar l’alta en la mateixa visita en que es dóna la baixa. Per a les incapacitats més llargues, les visites de confirmació s’allargaran fins els 35 dies.
  4. Adéu a anar al centre d’atenció primària cada setmana. Desapareixen els anomenats comunicats de renovació setmanal (o paper de cobrament). Caldrà tenir-los en funció de la durada de la baixa. Si és molt curta, no caldrà el comunicat. Si és curta, el primer serà set dies després d’agafar la baixa i a partir d’aquest cada dues setmanes. Si la baixa es preveu de durada mitjana, el primer comunicat en set dies i els següents cada 28 dies. Finalment, si la baixa es preu llarga els comunicats, a partir del segon, seran cada cinc setmanes.
  5. La reforma pretèn perseguir el frau però ha topat amb l’oposició dels metges de medicina primària, que van demanar una moratòria. La petició ha estat desatesa. Els metges de família hauran de fer almenys un informe de seguiment al mes per cada baixa. Se’ls gira més feina. El Fòrum de Metges d’Atenció Primària d’àmbit estatal denuncia que hauran d’omplir quatre vegades més informes que fins ara.

El ministeri de Sanitat i l’Institut Nacional de la Seguretat Social han canviat el sistema argumentant que així es combatrà millor el frau. L’anterior sistema estava vigent des del franquisme. Les comunitats autònomes han assegurat que estan poc preparades per l’entrada en marxa del nou sistema. Només dues comunitats asseguren tenir-ho tot a punt: són Navarra i Catalunya. Ara arriba l’hora de la veritat

Comments are closed.