Patrimoni

Acaben les jornades sobre el patrimoni en risc

L’Entesa per Sabadell ha organitzat les Jornades Patrimoni en risc? per debatre al voltant d’aquesta temàtica. Aquest dimarts han acabat a l’auditori de la Vapor Badia.

Després d’una primera sessió dimarts passat (més info: ‘Sabadell és una ciutat sense relat compartit‘), aquest dimarts han finalitzat les jornades organitzades per l’Entesa, que han posat en valor la necessitat de replantejar les polítiques patrimonials, molt lligades, si no supeditades al llarg de les darrers dècades a les directrius urbanístiques.

L’arquitecte Roger Sauquet ha assegurat que en els darrers 20 anys s’ha perdut patrimoni de forma accelerada i ha lamentat que la normativa general urbanística sovint no acompanya els catàlegs de protecció patrimonial. Sauquet, relator del procés ‘Construïm el Passeig’ i membre de les comissions de la Fundació Bosch i Cardellach que ha desencallat la seva configuració final, ha assegurat que el Pla General hauria d’introduir noves figures que podrien permetre acabar amb la imatge de ciutat bruta, maldestre, on es pot enderrocar tot sempre i quan se salvin els elements catalogats. Opta per incloure l’edificabilitat maleable i els cupos d’edificabilitat per barris.

Per la seva part, l’historiador Genís Ribé creu que cal sacsejar el Pla Especial de Protecció de Patrimoni per ampliar els recursos d’urbanisme, patrimoni, cultura i medi ambient. Creu que en el concepte de patrimoni hi caben més coses de les que es pensen: rengles de cases modestes, estades, esglésies de barri, refugis, plaques… La primera intervenció ha estat a càrrec de la tècnica de patrimoni Mercè Argemí, que ha reivindicat el patrimoni com l’aportació d’un plus a la comunitat. El membre de l’Entesa i portaveu entre 2003 i 2011 Isidre Soler ha presentat la segona sessió.

Foto: Soler, Sauquet, Ribé i Argemí, en un moment de la segona jornada. Autor: cedida.

Comments are closed.