Foto portada: placa del carrer d'Alfons XIII, aquest dilluns. Autor: David B.

Alfons XIII, a punt de passar a la paperera de la història de Sabadell

  • L’Ajuntament executa dijous el canvi de nom del carrer d’Alfons XIII pel de la República.

  • Les entitats republicanes mantenen que falten referències republicanes i en sobren de franquistes.

Tot a punt al carrer d’Alfons XIII, des de dijous carrer de la República, pel canvi de nom. Una petició històrica de les entitats republicanes que segueixen constant la manca de referències republicanes als carrers de Sabadell. Es posa així punt i final a una reivindicació que ha aixecat fílies i fòbies.

El nomenclàtor reflecteix en part el pas dels règims polítics per la història. Durant la major part de la seva història el nou carrer de la República ha estat el carrer d’Alfons XIII. Però no sempre ha estat així. Durant la Segona República la fins aquell moment avinguda de Alfonso XIII es va anomenar carrer de Francesc Layret, en homenatge a l’advocat laboralista, precursor de l’anarcosindicalisme, company de Lluis Companys i diputat per Sabadell, assassinat per un pistoler durant el primer terç del segle XX. Francesc Layret va donar nom al carrer d’Alfons XIII des del 24 d’abril de 1931, pocs dies després de la fugida en vaixell del Borbó després de la victòria republicana a les eleccions municipals, fins el 27 de maig de 1939. El règim franquista va suprimir la referència a Layret i va restituir a aquest cèntric carrer el nom d’Alfons XIII. Amb la Transició, Layret va recuperar un carrer a la ciutat, però Alfons XIII va continuar tenint espai al nomenclàtor.

Ara el monarca de les guerres colonials a Cuba i Marroc, la repressió de l’obrerisme del primer terç del segle XX, l’impuls de Primor de Rivera com a dictador i la fugida a la Itàlia de Mussolini desapareix del nomenclàtor local. Ho fa coincidint amb el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola i una dècada després de les primeres peticions per canviar el nom del carrer a Sabadell.

Un operari municipal preparant el canvi de nom del carrer, dilluns. Autor: David B.
Un operari municipal preparant el canvi de nom del carrer, dilluns. Autor: David B.

Des de fa una dècada aproximadament les entitats republicanes de Sabadell i en especial Sabadell per la República han fet un acte reivindicatiu coincidint amb el 14 d’abril. Durant un dia, i de forma simbòlica, tapaven les plaques referents a Alfons XIII per batejar el carrer com ‘carrer de la República’. A més, s’hi feia un breu acte que congregava algunes desenes de persones.

Per altra banda, van dur la proposta del canvi de nom al ple. La tramitació va tenir tres fases. En primer lloc el ple de juliol del 2014 va aprovar buscar un emplaçament pel futur carrer de la República a proposta del PSC. L’abril de l’any 2015 es va aprovar canviar el carrer d’Alfons XIII pel carrer de la República. Finalment, a la tardor la Junta de Govern Local va executar la moció, dictaminant que el canvi es faria el 14 d’abril de 2016. En general l’esquerra ha estat favorable a la mesura. La dreta (CiU i PP) s’ha oposat, especialment al canvi de nom. La mesura s’aplicarà amb un alcalde republicà, Juli Fernàndez, tot i que el seu partit no va tenir cap paper durant la tramitació, ja que ERC no tenia representació al ple municipal.

La decisió ha tingut defensors i detractors des de l’inici. Per un costat, les entitats republicanes i de memòria històrica, així com el teixit social d’esquerres. Per altra banda, bona part del veïnat, comerços i serveis del carrer que al·leguen incomoditats administratives i despeses registrals i burocràtiques. El consistori les matisa molt, després d’entregar un certificat d’equivalència. El carrer té segons fonts municipals 187 habitants empadronats en 137 cases, pisos i locals. A més, hi ha 45 activitats a la via amb més concentració de notaries i entitats financeres de Sabadell i on també hi ha el teatre La Faràndula, una oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya i fins al setembre una estació de ferrocarril.

Més canvis?

A partir d’ara, Sabadell guanya una referència republicana al nomenclàtor però tot i així les entitats republicanes consideren que en té molt pocs referents, amb les excepcions de l’avinguda de l’alcalde Moix o el carrer de Pi i Margall. En canvi hi ha places i carrers que recorden els alcaldes franquistes Marcet i Llonch. Esteve Maria Relat i Alfons Sala, vinculat a Primo de Rivera, mantenen també els seus carrers.

Foto portada: placa del carrer d’Alfons XIII, aquest dilluns. Autor: David B.

One Comment