‘Annus horribilis’ a Sabadell: les 10 notícies de societat

1. Sis morts per un brot de legionel·losi

A mitjans i finals de setembre, un brot de legionel·losi va causar sis morts a Sabadell. Un segon brot a Ripollet va causar quatre morts més i va generar confusió sobre el possible origen i desenvolupament del brot. En el cas sabadellenc, l’Agència de Salut Pública de Catalunya no ha trobat una explicació definitiva de l’origen del brot, com passa en la meitat de casos similars. Sigui com sigui, va afectar una quarantena de persones, que van ser ingressades al Taulí o altres centres hospitalaris. Es van generar tot tipus de rumors a la ciutat durant aquells dies. Tots els morts tenien malalties preexistents. En aquests casos, l’afectació de la bactèria de la legionel·losi és més forta, especialment entre la gent gran. La Generalitat va assenyalar en un moment determinat una empresa del barri de Gràcia com a possible causant del focus, però després van reconèixer que no era així. L’empresa denunciarà el govern per danys i perjudicis.

2. El Rodal, molt colpejat per la ventada

Un temporal de vent al desembre assola el Rodal. Especialment a la zona nord, entre Can Deu, Can Argelaguet, Can Vilar, Ribatallada o Ca n’Ustrell però també a La Salut o Togores cauen més de 250.000 arbres i l’aspecte és de catàstrofe ecològica, amb danys “incalculables”, segons el consistori i la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària del bosc de Can Deu. Els arbres caiguts impedeixen el pas als camins rurals i l’accés a algunes masies. El govern prohibeix la circulació a peu, bicicleta o vehicle per facilitar la neteja i davant el risc de caiguda d’arbres. Serveis forestals i voluntaris treballen des de llavors per obrir pas i netejar els boscos, amb la idea d’evitar incendis a l’estiu. Més endavant es plantejarà la reforestació de les zones boscoses amb la col·laboració ciutadana.

Al terme urbà, dues persones resulten ferides i la policia fa més de 400 sortides en unes hores, però no s’ha de lamentar cap mort (per exemple a Terrassa van morir dues persones pels mateixos fets).

3. Un mort i un ferit al Centre a la sortida d’una escola

A començaments d’any es produeix un lamentable succés que commociona la ciutat. A la sortida de l’escola a la Mare del Diví Pastor un adolescent dispara amb una arma de fogueig contra el pare d’una alumna. L’home queda ferit lleu. El noi surt corrent i és perseguit per diverses persones. És agredit. A les rodalies dels CEIP Joanot Alisana pren un xarop de verí i acaba morint a les portes del centre, sense que la intervenció de cossos d’emergència i seguretat puguin fer res. El succés va causar conmoció total al centre educatiu i al barri del Centre durant els dies següents.

4. Un mort per un esfondrament al carrer de Montserrat

L’esfondrament d’una paret mitgera al carrer de Montserrat va acabar amb la vida d’un home que estava treballant a l’immoble, que va quedar atrapat sota diverses tones de runa. La cerca del cos es va allargar durant cinc hores però va tenir un final trist. El carrer de Montserrat va estar tallat al trànsit durant dies. No és l’únic succés tràgic de l’any: han mort persones a la ciutat per incendis a domicilis, per exemple a Can Puiggener, accidents de trànsit o desgraciats atropellaments, com el d’un a la sortida de l’escola a Can Deu.

5. Les conseqüències de la viralitat mal entesa

Fiscalia de menors va investigar una gravació feta a Sabadell per diversos adolescents que mostrava una jove colpejant durament una altra. La gravació va obrir un debat sobre els vídeos virals i la violència on fins i tot va participar la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. Es va exclamar perquè els companys estaven més pendent de gravar el vídeo i pujar-lo a les xarxes socials que de separar agressora i agredida.

6. Final agredolç per la vaga més llarga

La plantilla de Panrico decideix posar punt i final a la vaga més llarga des de la recuperació de la democràcia. Ho van fer amb un sabor agredolç després de mesos en una llarga teranyina judicial. Mesos després, part de la plantilla es reincorpora a la planta de Santa Perpètua de Mogoda, que es torna a activar.

7. El nou Passeig no agrada a ningú

Malgrat ser un carrer relativament estret, per la seva importància història i per la centralitat a la ciutat, la reobertura del nou Passeig provoca un debat social a gairebé tota la ciutat. Es posa fi així a dues dècades de provisionalitat de l’espai més cèntric de Sabadell. No obstant, i de forma gairebé inèdita, el Passeig no convenç ningú després de diversos processos participatius al final executant-se el projecte del govern local. El noi espai, a plataforma única i totalment obert, deixa grans espais oberts i grisos. La poca vegetació tampoc agrada. El govern manté que falten elements decoratius com la pèrgola i un element d’aigua. Però setmanes després es presenten nous elements de mobiliari urbà per col·locar a la zona. Per si no fos poc, l’històric i simbòlic rellotge del Passeig es crema en un vespre de tempesta. No hi ha cap ferit ni dany material més enllà del rellotge, però l’incendi sembla tot un símbol.

8. Peixos morts al llac del parc de Catalunya

Al mes d’agost apareixen centenars de carpes mortes flotant a les aigües del llac del parc de Catalunya. Operaris municipals s’afanyen a treure-les omplint cabassos de peixos morts. El consistori assegura que només ha mort el 5 per cent del total de peixos i que desconeix malgrat les investigacions els motius del succés. Font no oficials mantenen que el percentatge de carpes mortes és molt superior i que la causa és un error humà en la regulació del clor de les aigües del parc.

9. Excés policial?

Com amb el vídeo ‘Compra en Sabadell’ o la gravació dels cops a una adolescent, de nou un vídeo viral posa Sabadell en l’actualitat. I no en positiu. Una gravació amb mòbil mostra dubtes sobre l’actuació de dos agents de la Policia Municpal amb un grup de joves al barri de Can Deu (més info: ‘Provocació o abús d’autoritat?‘). El consistori es veu obligat a obrir-los expedient informatiu i a investigar si els agents s’han extralimitat.

10. Llarga i exitosa mobilització de la plantilla del Taulí

La mobilització de part de la plantilla de la Corporació Sanitària Parc Taulí té els seus efectes. Els treballadors reclamen cobrar la paga extra de Nadal després d’anys d’ajustos salarials i retallades. Amb protestes diàries durant més d’un mes, mobilitzacions a l’hospital i a les xarxes socials, reunions amb el consistori i altres mesures, finalment el conseller de Salut, Boi Ruiz, es compromet davant l’alcalde a que la Corporació pagarà el cent per cent de la paga i mantindrà la massa salarial. La plantilla se surt amb la seva després de molts esforços.

8 Comments