Acte sobre la mutilació genital femenina. Autor: A. Pujadas.

Clam contra la mutilació genital femenina

  • Administració i entitats celebren el protocol de prevenció de la mutilació genital femenina.

  • Cada any afecta tres milions de nenes segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

En el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, el centre cívic de Can Puiggener ha acollit un acte en què l’ajuntament de Sabadell i la Generalitat s’han mostrat satisfets del protocol per a la prevenció de la mutilació genital femenina. Les entitats també l’aplaudeixen, però creuen que ara és el moment de revisar-lo.

La taula rodona ha comptat amb la participació d’administracions i entitats. D’una banda, per part de les administracions, hi han assistit Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Ciutadania de l’ajuntament de Sabadell i Montse Romera, tècnica de Drets Civils de l’Ajuntament. Amorós ha assegurat que “la mutilació genital femenina és una tradició contra els drets humans que no la volem mai més”. El secretari d’Igualtat ha recordat que tota persona té el dret fonamental a la seva integritat.

Ferràndiz: “és violència contra les dones”

Des de l’àrea de Drets Civils i Ciutadania sabadellenca, la regidora Ferràndiz ha recordat que l’Ajuntament té a disposició dels ciutadans mediadores interculturals i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) per ajudar a les persones que necessitin ajuda o informació. Ferràndiz i la resta de ponents coincideixen en què l’ablació genital femenina “és un acte de violència contra les dones”.

Míriam Ferràndiz i Raül Garcia Barroso han participat a l'acte. Autor: A. Pujadas.
Míriam Ferràndiz i Raül Garcia han participat en l’acte. Autor: A. Pujadas.

Per part de les entitats ha format part de la ponència Bombo Nadir Fall, de l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes, que creu que s’ha de “revisar el protocol per veure com es pot millorar”. Les organitzacions demanen millorar la prevenció per evitar el màxim nombre de víctimes possibles. La regidora Míriam Ferràndiz creu que cal “formació”. Oriol Amorós ha explicat que el 2016 el protocol es va aplicar més de 150 vegades: “només que n’haguem salvat una, ja ha valgut la pena”, segons el representant del govern català.

El mateix Amorós ha demanat “perdó” a una mare perquè es va aplicar malament el protocol i els Mossos d’Esquadra la van apartar de les seves filles en creure que en tornar del seu país d’origen els hi havia practicat la mutilació genital. Després es va confirmar que no va ser així.

L’advocat Raül Garcia Barroso ha explicat que l’ablació genital femenina equival a una agressió sexual en el codi penal espanyol, que la condemna amb una pena d’entre sis i 12 anys de presó els qui la practiquen. Els ponents també han assegurat que practicar aquesta mutilació no ho diu l’islam, com es creu a vegades.

Foto portada: La taula rodona, aquest matí. Autor: A. Pujadas.

Comments are closed.