Dos sabadellencs troben a Cantàbria art rupestre més antic que el d’Altamira

  • Les pintures trobades podrien tenir una antiguitat de més de 20.000 anys.

  • L’àrea on s’han trobat les pintures la van començar a explorar sabadellencs a finals dels anys 60.

Dos membres de l’Espeleo Club de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), els sabadellencs Manel Llenas i Raquel Hernández, han descobert a Cantàbria unes pintures rupestres de gran valor patrimonial i científic que podrien ser anteriors a les trobades a Altamira.

Les pintures, que consten de vàries figures geomètriques, taques, discs i signes de color ocre i vermellosos, van ser trobades pels dos membres de l’entitat sabadellenca a principis del mes de març quan exploraven la continuació de la cova Àurea, situada a la vall del riu Deva, a la localitat càntabra de Peñarubia. La sala més profunda guarda dues composicions geomètriques que es van pintar amb els dits, la primera és un signe vertical amb forma ondulada i l’altre té forma d’arc i vàries taques de color amb tonalitats vermelloses.

La troballa, fruit de la casualitat, es va descobrir en una zona on l’Espeleo Club hi treballa des de fa anys. Durant els treballs, Llenas i Hernández van trobar unes taques que van fotografiar i enviar al Museu de Prehistòria i Arqueologia de Cantabria (MUPAC), acte seguit els tècnics del museu van iniciar la corresponent tasca d’investigació, van confirmar la vàlua de la troballa i van procedir a protegir la zona.

Pintada a la Cueva del Puente.  Autor: cedida.
Pintada a la Cueva del Puente. Autor: cedida.

En Manel Llenas porta 20 anys en el món de l’espeleologia i la seva parella la Raquel Hernández en porta cinc. Tots dos es trobaven cap a mitjans del mes de febrer, fent exploracions per la zona de Cantàbria, on espeleòlegs sabadellencs, ja havien començat a treballar a l’any 1969, abandonant els treballs cap a mitjans de la dècada dels 70 i recuperats a l’any 2003.

L’objectiu era fer els mapes de les coves i de les aigües subterrànies, i en una de les antigues sortides d’aigua vam veure el dibuix. En un primer moment no ens va semblar que pogués tenir tanta importància, però vam fer una foto i la vam enviar al museu de Prehistòria de Cantàbria, per si de cas es tractava d’una pintura rupestre i pogués tenir algun tipus d’interès. Quan ens van dir que la troballa tenia un gran valor patrimonial ens vam quedar molt sorpresos i contents alhora”, assegura Llenas.

Les pintures trobades podrien tenir una antiguitat de més de 20.000 anys i podrien pertànyer al Paleolític superior. Es van trobar a la cova Àurea, que s’anomena així en record de la senyora que hi guardava les cabres, al fons d’una galeria situada al final de la galeria i que estava tancada amb unes pedres perquè els animals no hi entressin.

Foto portada: La cova Àurea, on s’han trobat les pintures rupestres. Autor: David B.

Comments are closed.