‘El racó de Vàlua’. ECOM, més de 40 anys defensant l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat física

L’accés al treball ha estat un dels drets que ha defensat més fermament. Enguany el seu Servei d’Integració Laboral celebra el 25è aniversari.

Amb seu a Barcelona ciutat però amb punts d’actuació a altres territoris (entre ells Sabadell), és una organització sense ànim de lucre que va néixer fa prop de 45 anys amb la missió de reivindicar la igualtat de drets per a les persones amb discapacitat física: el dret a la mobilitat, dret a l’educació, el dret al treball, el dret a l’oci… i, més recentment (per la demanda del propi col·lectiu, que amb els anys ha passat a liderar la seva pròpia lluita), el dret a l’autonomia personal i la vida independent. Una igualtat de drets que amb els anys i la perseverança de moltes persones poc a poc els hi ha estat reconeguda. Però el reconeixement no és el final del camí, malauradament, la fita és que aquests drets els puguin exercir, i aquesta és la lluita que avui abandera ECOM: la defensa del ple exercici dels drets.

Nascut el 1971, ECOM és un moviment associatiu integrat per 136 associacions de persones amb discapacitat física de tota Espanya, que actua per a l’enfortiment del sector associatiu de la discapacitat (prestant-los suport i acompanyament) i per a la defensa dels drets de les persones, a qui ofereix també diferents serveis: d’Integració Laboral, d’Autonomia Personal i Vida Independent, d’Auxiliar de Vestidor, de Suport a l’Escola Inclusiva…

La inserció al mercat de treball, la clau per a l’autonomia

Dels serveis d’ECOM, un dels que té major recorregut és el de Inserció Laboral, que enguany acompleix 25 anys. I és que ECOM ho té clar, la feina és un pilar bàsic per a l’autonomia.

El primer punt d’actuació del Servei d’Integració Laboral d’ECOM que va veure la llum va ser el de Sabadell, el 1992. Amb el temps l’actuació d’ECOM en l’àmbit laboral s’ha anat estenent pel territori i avui està present a: Barcelona ciutat, Molins de Rei (cobertura Baix Llobregat), Sant Adrià del Besós (cobertura Barcelonès Nord), Mataró (cobertura Maresme), Sabadell i Terrassa (cobertura Vallès Occidental), i Tarragona.

nn
Servei d’ECOM.

El SIL d’ECOM actua a dues bandes: acompanya les persones amb discapacitat física demandants de feina, les assessora i acompanya en el procés de recerca de feina i les capacita per incorporar-se al mercat de treball; i, actua amb el teixit empresarial per sensibilitzar-lo i contribuir a eliminar els prejudicis existents vers les persones amb discapacitat i l’informa sobre les seves potencialitats. A més, la col·laboració amb altres entitats és també cabdal per a ECOM. A Sabadell, per exemple, forma part des de fa anys a la plataforma Vàlua, la Plataforma d’Entitats del Tercer Sector de Sabadell, on s’aglutinen entitats sense ànim de lucre de la ciutat i l’Ajuntament de la localitat, i que esdevé un marc d’actuació conjunt per millorar la qualitat de vida dels col·lectius amb especial dificultat d’inclusió social a través de la inserció sociolaboral.

El SIL ECOM arriba als 25 anys satisfet amb els avenços aconseguits però conscient que queda encara recorregut per assolir la igualtat d’oportunitats. Entre els objectius: minimitzar les dificultats d’accés i de suport a les formacions, acabar amb la precarietat laboral i obrir les possibilitats d’inserció a tots tipus de professions.

Comments are closed.