Recooperem

El Consorci de Residus inicia campanya contra el malbaratament alimentari

  • Uns 80 restaurants, una vintena de Sabadell, facilitaran carmanyoles per endur-se el menjar que sobra.

  • El Consorci posa en marxa un concurs gastronòmic amb cuina d’aprofitament i altres accions de sensibilització.

Cada vallesà llença al cubell de la brossa 35 kilos de menjar per any, segons dades d’estudis recents. Sis de 10 tones de les 719 que es llencen cada dia a Catalunya són domèstiques, mentre que el 42 per cent es llecen des dels supermercats i els restaurants. Tant a nivell social, amb àmplies capes de la població empobrides, com a nivell de gestió de residus és una despesa evitable. El Consorci de Residus hi posa atenció amb una nova campanya: Recooperem.

Les xifres són fredes però la realitat s’ha de poder canviar mitjançant petites passes. Per això, el Consorci de Residus assegura que vol començar a sensibilitzar contra el malbaratament d’aliments. A partir d’aquest dimecres comencen una campanya amb tres accions bàsiques per posar-hi fre. De fet, l’any 2012 ja es van fer mig centenar de talles de cuina d’aprofitament, on van participar un miler de ciutadans del Vallès Occidental.

Aquest dilluns han presentat a la Jazz Cava de Terrassa el projecte Recooperem. Ho han fet amb una classe magistral de cuina d’aprofitament de la mà del xef Artur Martínez. Han assistit una cinquantena de persones. Martínez ha assegurat que el millor consell per no malbaratar és fer una “compra planificada i no omplir la nevera d’aliments sense pensar en els menús setmanals a casa”.

‘Acaba’t el plat a casa’

Uns 80 restaurants de tot el Vallès Occidental, amb la col·laboració dels Gremi d’Hostaleria i Turisme de Sabadell i també el de Terrassa, se sumen a la campanya ‘Acaba’t el plat a casa’.

Vol tornar a posar de moda un costum de tota la vida, que s’ha anat perdent en les darreres dècades. Els resturants participants tindra tota la rotulació preparada per animar els clients que no vulguin més menjar a endur-se’l a casa seva amb unes bosses i carmanyoles preparades per a l’ocasió. La pràctica no s’ha perdut en alguns restaurants però a molta gent li fa vergonya demanar que li posin el menjar per endur.

El president del Consorci de Residus, Juan Carlos Sánchez, assegura que es vol facilitar de nou un costum “que ja s’ha popularitzat amb les ampolles de vi” i anima la ciutadania a endur-se el menjar que sobra a casa “perquè l’han pagat”. Els restaurants tindran el material de comunicació per explicar la campanya així com carmanyoles.  A Sabadell, fins ara s’hi han adherit formalment fins a 24 restaurants.

Concurs de cuina d’aprofitament

El proper 22 de novembre es farà, en aquest cas al Vapor Ventalló de Terrassa, un concurs gastronòmic de cuina d’aprofitament. S’utilitzaran productes que haurien estat malbaratats de Mercavallès i els mercats municipals i es proposarà una recepte amb base de macarrons. “Volem productes molt populars per demostrar que tothom pot reaprofitar aliments”, assegura la vicepresidenta del Consorci, Eva Herrero.

El xef Martínez i el seu cap de cuina, aquest diluns. Autor: David B.
El xef Martínez i el seu cap de cuina, aquest diluns. Autor: David B.

Al concurs competiran dos equips. El primer estarà liderat pel cuinar vallesà amb estrella Michelin Artur Martínez (restaurant Capritx de Terrassa). El seu contrincant serà el xef Jordi Garrido, cuiner de l’hotel cinc estrelles Mas de Torrent, a la Costa Brava. Cada xef liderarà un equip, un format per tres estudiants de les escoles d’hostaleria del Vallès i l’altre per gent gran de Terrassa, considerats experts en aprofitar el menjar. Es destinen tres places per a altres persones interessades.

El jurat seran els ciutadans que s’acostin al Vapor Ventalló, que tastaran les dues receptes i donaran el seu vot. La participació serà gratuïta, però caldrà deixar menjar pel Rebost Municipial de Terrassa.

Cuina per compartir

Els ajuntaments de menys de 20.000 habitants, de la mà del Consorci, estan estudiant fórmules per abastir amb aliments cuinats famílies de la comarca que tenen necessitats socials concretes. Així per un costat es satisfà la necessitat d’alimentacó d’un grup de persones i per altra banda s’evita el malbaratament alimentari de resturants. El projecte s’ha fet, en fase pilot a Rellinars, amb bons resultats, segons Herrero.

Foto portada: Herrero, el xef Martínez, i Sánchez, a la Jazz Cava. Foto: David B.

Comments are closed.