El millor any pel vi que es fa al Parc Agrari de Sabadell

  • Els gestors de la finca tanquen la verema amb bones sensacions i la previsió d’unes 900 ampolles.

  • Asseguren que d’aquí a no gaires anys el vi del Parc Agrari pot ser notable.

Verema a Sabadell? Des de fa uns anys, sí. A la finca del Parc Agrari hi ha dues hectàrees de vinya que gestiona la cooperativa l’Olivera. Després d’agafar diverses varietats entre començaments i mitjans de setembre, aquest divendres han agafat l’última varietat: la monastrell. Creuen que serà la millor anyada des de que s’ha reinstaurat la vinya a Sabadell.

El treballador i monitor de la coopearativa l’Olivera Bernat Martí i els seus dos acompanyants han agafat aquest divendres les dues últimes caixes de raïm sabadellenc aquesta verema. És raïm negre, de varietat monastrell, que necessita fresca per les nits i sol pel dia. “Ara és un molt bon moment però com que la quantitat de vinya no és gaire gran, els ocells l’han picada molt”, assegura.

Treballadors de l'Olivera, aquest divendres. Autor: J.d.A.
Treballadors de l'Olivera, aquest divendres. Autor: J.d.A.

Tot i així, ja calculen que aquest any sortiran unes entre 800 i 1.000 ampolles de vi sabadellenc, a disposició de l’ajuntament de Sabadell pels seus actes. Mica en mica, el vi del Parc Agrari va agafant forma, així com les vinyes, que no fa gaires anys es van implantar de nou a la zona.

El vi blanc el tenim vinificat i ha fermentat i ha sortit molt bé. És l’any que hem tingut més quilos, la verema més productiva. Hem canviat la formació i és el tercer any; ara comença a donar els fruits. Potser hem d’esperar un parell d’anys més perquè la tinguem rendint al màxim”, assegura Martí.

Vi de vinya sabadellenca? Molts ciutadans no s’ho creuran però és així. Però el vi de Sabadell pot tenir bona qualitat?

Aquest terreny és molt bo, perquè té molt sol, exposat al clima però està ben resguardat. A més, fem vi ecològic i ho tenim per la mà. És un bon terreny i un bon espai. D’aquí a un parell d’anys estarem al 100 per cent; ara estem al 60 per cent. A més, penseu que tot Catalunya era vinícola fins la fil·loxera del segle XIXI. Aquí segur que se’n feia vi. Tot Catalunya té bon clima i per això tenim 12 denominacions d’origen. El clima és bo i la terra és bona i en principi ha de sortir un bon vi. El Parc Agrari està entre carreteres i autovies però és molt tranquil i es van millorant les condicions. Aquest any s’ha vallat l’accés i ja no han pogut entrar els porcs senglars, cosa que s’ha notat per a bé”, diu.

Martí assegura que el vi se’l queda l’Ajuntament per a diverses finalitats i que la producció anirà augmentant a la llarga, podent-se fer 2.500 o 3.000 “de bona qualitat” i que es podrien vendre a les botigues i els mercats.

A més, la cooperativa l’Olivera treballa amb persones amb dificultats d’integració social i laboral i fan un procés artesanal del vi. Van començar a Vallbona de les Monges però des de fa anys gestionen també les vinyes de l’ajuntament de Barcelona, des de Collserola. Hi viuen dotze nois i hi treballen, entre Collserola i Sabadell. La verema d’aquest any ja ha acabat i ara cal esperar però la sensació ha estat que el 2013 ha estat un bon any.

Foto portada: Martí, recollint l’últim raïm de la verema. Autor: J.d.A.

One Comment