Foto portada: material de la plataforma Vàlua. Autor: cedida.

‘El racó de Vàlua’: donant veu a la plataforma d’entitats del Tercer Sector de Sabadell

El diari digital iSabadell cedeix la paraula a la plataforma d’entitats del tercer Sector de Sabadell, Vàlua. Avui s’estrena aquest espai per tal que la vintena d’entitats sense ànim de lucre que treballen a la ciutat al costat de persones amb especials dificultats econòmiques, laborals, socials i familiars puguin compartir a través d’aquest mitjà, i de forma periòdica, històries reals, objectius i propostes. El ‘Racó de Vàlua’ pretén ser la veu dels que, sovint, no la tenen. En aquest primer article expliquem què és Vàlua.

Són moltes les persones que es troben en situació d’alta vulnerabilitat a Sabadell i que s’adrecen a les entitats de la Plataforma del Tercer Sector de la ciutat, Vàlua, per sol·licitar els seus serveis i suport. Segons les últimes dades disponibles, el conjunt de les entitats de la plataforma poden arribar a atendre anualment més de 25.000 persones.

Una de les línies principals d’actuació comuna de les diferents entitats és la inserció laboral per ajudar les persones a accedir a una feina. Però la diversitat de les entitats Vàlua i dels col·lectius als quals s’adrecen determina les diferents tipologies d’activitat. Vàlua atén persones amb discapacitat, altres que conviuen amb el VIH, persones d’ètnia gitana, persones nouvingudes, sense sostre, infants i joves en risc d’exclusió i altres col·lectius vulnerables.

La majoria dels serveis que ofereixen les entitats Vàlua no tenen cost per a les persones receptores, i en el cas de tenir-ne, les entitats atorguen beques a aquelles que ho necessiten perquè no poden satisfer el preu demanat. A més de les beques per l’accés als serveis propis, algunes entitats de la Plataforma atorguen ajuts per assumir despeses d’higiene, alimentació, educació i material escolar, habitatge i subministraments. D’altra banda, es faciliten places residencials.

17 anys de treball

Vàlua és el resultat d’un treball per sumar esforços que es va iniciar l’any 2000. Durant aquests 17 anys de vida s’ha anat avançat com a Plataforma elaborant des d’un codi ètic a una memòria anual conjunta. Entre mig, entre d’altres coses, s’ha posat en marxa un catàleg de productes i serveis i el web www.valua.cat, així com la celebració de la jornada ‘Empresa amb Vàlua.

Valua
Acte ‘Empreses amb Vàlua’ a Fira Sabadell. Autor: David B.

Vàlua es planteja com a línies estratègiques continuar promovent el coneixement i reconeixement del tercer sector a la ciutat. Ens cal seguir creixent per tal de combatre la pobresa i l’exclusió social i per això és necessari donar a conèixer la nostra tasca. Per això, els objectius d’aquest espai a l’iSabadell són, entre d’altres, posar en valor la importància de la tasca que duu a terme la plataforma i donar a conèixer com la ciutadania en general o empreses i altres associacions poden col·laborar amb les entitats del tercer sector, sensibilitzar de problemàtiques concretes o posar en valor iniciatives innovadores, entre d’altres.

El cert és que el tercer sector ha passat per anys realment complicats des de l’esclat de la crisi. Entitats que s’han perdut pel camí, d’altres que s’han hagut de reinventar o, per exemple, subvencions que s’han perdut i que han aportat més incertesa en el propi sector. El que sembla una evidencia és que actualment les entitats que treballen pel bé comú són més imprescidibles que mai. Tot plegat, en un context marcat per una recuperció econòmica –tan repetida per part d’alguna clase política- que està deixant, però, molts col·lectius de banda. Un context alarmant i, sovint, marcat per una cronificació difícil de superar per part de molts particulars i famílies.

Membres de Vàlua

Actualment integren Vàlua: ActuaVallès, Andi, Associació de Persones Sordes de Sabadell, Associació Ethos, Associació Juvenil Esquitx, Càritas Sabadell i Centre Sara, CIPO, Creu Roja Sabadell, Drapaires d’Emaús, Fundació AVAN, Fundació CERMA Acoge, Fundació Ecom, Fundació Main, Fundació Privada Atendis (Sil Taina), Fundación Secretariado Gitano, Grandalla, Salut Mental Sabadell, SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants) i Xalest. L’Ajuntament de Sabadell, acompanya, dinamitza i dóna suport a la Plataforma.

Foto portada: material de la plataforma Vàlua. Autor: cedida.

Comments are closed.