Els menors podran permutar les sancions per fer ampollot o pintar grafits per mesures educatives

L’Ajuntament oferirà la possibilitat als menors d’edat a acollir-se a una mesura educativa alternativa a la sanció econòmica quan vulnerin l’Ordenança Municipal d’Ocupació de les Vies i Espais Públics de Sabadell. El text regula el consum d’alcohol a la via pública, els grafits o altres aspectes com les terrasses.

Segons ha fet públic el consistori aquest dijous, el menor que cometi una infracció es podrà acollir a una mesura educativa alternativa a la sanció econòmica a traves d’un procés de mediació. És l’anomenat Programa de Mediació Reparadora. El govern local ha aprovat una instrucció per regular el procés. La mediació vol prevenir i restaurar els danys causats a la via pública.

Els menors s’hauran d’acollir de forma voluntària a la mesura amb l’autorització dels seus pares o tutors legals, que rebran una comunicació a casa quan el menor cometi una infracció on s’oferirà canviar la sanció a canvi de serveis. Es busca provocar en els menors un canvi d’actitud vers la pròpia conducta que eviti la reincidència. El mediador buscarà que el menor es faci responsable dels fets i les seves conseqüències. Si s’assoleixen els objectius marcats, no haurà de pagar la multa.

Aquest tipus de mesures alternatives a la sanció econòmica pretenen que els joves agafin consciència de la necessitat de respectar el que és de tothom, que ho valorin i que reflexionin sobre la pròpia conducta i, en definitiva, que la corregeixin”, assegura la regidora de Relacions Ciutadanes, Anna Carrasco, que afegeix: “a més, la possibilitat de portar a terme aquestes mesures educatives i reparadores en col·laboració amb entitats de la ciutat servirà per transmetre als joves els valors cívics que acostumen a estar tan presents entre els membres de les associacions de la ciutat. Volem que la mediació reparadora ajudi els joves que han infringit l’ordenança d’ús de la via pública a responsabilitzar-se de les seves accions de forma voluntària, en lloc de ser els pares els que es facin càrrec d’una possible sanció econòmica”.

El programa tindrà la col•laboració del servei Sabadell Mediació, la Policia Municipal i el departament de Via Pública municipal. Durant l’any 2014, 1.100 persones van passat pels tallers de mediació que ofereix el servei municipal. La majoria han estat alumnes de primària i secundària però també una setantena de mestres i professors.

L’ordenança d’ocupació de la via pública

Aquest text regula com s’han d’instal·lar les terrasses, l’ús de barbacoes, de les jardineres i en general de tots els aspectes en relació amb la via pública. També regula els aspectes relacionats amb el civisme: prohibeix el consum d’alcohol a la via pública fora dels espais habilitats (per tant, l’anomenat ampollot), rentar els cotxes al carrer, escopir, llençar burilles a terra, orinar al carrer, les pintades o grafits sense autorització del consistori o fins i tot la mendicitat (petició d’almoina o venda de mocadors de paper o altres).

El règim sancionador oscil·la entre multes de 50 i 400 euros per infraccions lleus, de sancions d’entre 401 i 900 per les infraccions greus i finalment multes d’entre 901 i 1.200 euros.

Foto portada: un ampollot, en una ciutat catalana. Autor: cedida. 

Comments are closed.