Foto portada: Cicloamics Sabadell.

Entitats ecologistes demanen potenciar el Parc Grípia Ribatallada, entre Sabadell i Terrassa

Les associacions ecologistes lluiten pel reconeixement, la protecció i la gestió assenyada d’un parc agrícola i forestal maltractat pels elements urbans. Al llarg dels darrers 80 anys s’ha gestionat sense una visió de conjunt i sense respectar les qualitats ambientals del territori.

L’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) i el Grup per la Protecció dels Espais Naturals a Terrassa (GPENAT) són les agrupacions sense ànim de lucre, amb suport d’altres associacions, que volen tirar endavant el projecte del Parc Grípia Ribatallada. L’espai verd inclou les dues capitals del Vallès i, també, els municipis de Sant Quirze, Matadepera i Castellar del Vallès.

El Parc de la Grípia, en un plànol.
El Parc de la Grípia, en un plànol.

La finalitat d’aquest projecte és aconseguir que aquest territori sigui reconegut com un parc agroforestal i un espai d’oci ciutadà respectuós amb l’entorn. Es vol remarcar la importància de la conserva05ció del seu patrimoni natural, el membre de l’ADENC, Miquel Larrosa, afirma que “no s’han de llegir les desgràcies que s’han construït, sinó que s’ha de donar importància al patrimoni natural del territori”. Per tal d’assolir l’objectiu principal, Larrosa ha insistit que “una visió conjunta, aniria bé, per poder elaborar el projecte en més detall”.

Parc Grípia Ribatallada: un espai ni conegut ni reconegut

Aquest espai situat, sobretot, a les ciutats de Sabadell i Terrassa  amb un entorn, que supera els 400.000 habitants, ha sofert històricament una pressió urbanística. Per això des de les agrupacions ecològiques, l’ADENC i GPENAT, volen elaborar un projecte conjunt de millora per fer d’aquest espai un emblema del Vallès Occidental.

El territori està envoltat de rieres i set torrents, que desemboquen al riu-Sec i al Ripoll. Espais humits que contenen una important riquesa ambiental, segons el membre de l’ADENC Gerard Codina, “és un espai on hi ha diversitat d’hàbitats, que també propicia una biodiversitat tan animal com vegetal”. Tot i així, els elements naturals s’han vist distorsionats pel conjunt dels impactes ambientals com les infraestructures (carreteres, l’autopista C-58 i la RENFE). També s’ha de remarcat la construcció del camp de golf que ocupa 270 hectàrees del terreny. Codina ha afegit a la llista d’impactes ambientals els elements urbans dispersos.

En l’acte de presentació del projecte hi havia la presència del regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Joan Berlanga (UpC), que ha  confirmat que “per part de Sabadell  reconeixeran aquest projecte des de l’ajuntament, sempre i quan es presenti el projecte concret.” Afirmant d’aquesta manera que “és molt important que ens marqueu vosaltres –referint-se a les associacions ecològiques-  el pas”.

Foto portada: Cicloamics Sabadell.

Comments are closed.