Foto portada: Taltavull i Guerrero, aquest dijous. Autor. J.d.A.

Es posen en marxa dues deixalleries urbanes

L’empresa concessionària de la neteja viària i la recollida de residus, Serveis Medi Ambient SA (SMATSA) posa en marxa aquest divendres dues deixalleries urbanes al nord i al sud de la ciutat. En concret a Ca n’Oriac (carrer de Montblanc) i a l’Eixample (carrer Lope de Vega). Si funcionen bé, podrien ser l’embrió d’una nova forma de recollir els residus.

La voluntat, diu l’empresa i el govern municipal, és acostar les deixalleries als ciutadans. I la finalitat és que separin més els residus i els puguin portar a peu a la deixalleria. Per tant, el nou servei no permet grans quantitats de residus (no s’accepta runa, fusta, mobles o combustible). En aquest cas, cal anar al Punt Blau 2 (a Campoamor) o al Punt Blau 3 ( a Can Llong). El Punt Blau 1, a la carretera de Castellar, està inactiu.

Al capdavall parlem d’un Punt Blau articulat a la trama urbana de la nostra ciutat”, diu el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero (ERC). “Veurem quin és el resultat amb aquestes dues deixalleries i després analitzarem els resultats”, complementa la directora de comunicació d’Àgora Grup (on forma part SMATSA), Marina Taltavull.

En tot cas, l’entrada en vigor de les deixalleries urbanes farà replantejar segur el servei de MobiBlau, la furgoneta que es desplaça a diverses zones de la ciutat de forma itinerant i en horaris fixos.

Les noves deixalleries obren en horari de matí (de 9 a 13 hores) de dilluns a dissabte. Es poden portar cosmètics, oli vegetal, aparells elèctrics, roba i calçat, cartutxos de tinta, fluorescents, bombetes, càpsules de cafè, CD i DVD, aerosols i altres matèries. Si es fa ús del servei entre quatre i vuit vegades hi ha un 10 per cent de bonificació en la taxa de residus. Si s’usa més de vuit vegades, el descompte és del 20 per cent.

Nous contenidors i brossa a terra

La presentació de la instal·lació ha servit també per valorar els nous contenidors i maquinària. Segons s’ha assenyalat, cal augmentar la sensibilització, ja que les bústies d’entrades dels residus ara són més petites (passa amb el paper i cartró i amb la matèria orgànica) i hi ha ciutadans que no pleguen el cartró o deixen directament la bossa a terra. “Mica en mica hem de conscienciar la gent”, diu Taltavull. “Cal un canvi d’hàbits”, diu Guerrero. El regidor manté que “s’ha baixat el nivell d’impropis recollits, que és la principal finalitat del sistema: la tendència a tot arreu és reduir el tamany de la bossa i reduir els impropis”.

Foto portada: Taltavull i Guerrero, aquest dijous. Autor. J.d.A. 

Comments are closed.