Retencions, aquest matí. Autor: David B.

Estudi fet a Sabadell revela que la contaminació de l’aire augmenta el risc de part prematur

L’exposició a alts nivells de diòxid de nitrogen i benzè durant l’embaràs està associat a un major risc de part prematur, assegura un estudi científic elaborat amb participació sabadellenca.

L’estudi està basat en una mostra de gairebé 2.500 embarassades de quatre zones: València, Astúries, Guipúscoa i Sabadell. Totes estan sotmeses a diferents tipus de contaminació. Per exemple, a Sabadell els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) són elevats (34,3 micrograms per metre cúbic) però de benzé són baixos (0,9 micrograms per metre cúbic). A Astúries la situació és inversa.

Els resultats mostren com l’exposició a NO2 durant tot l’embaràs s’associa amb un major risc de naixement prematur, com també l’exposició al benzè, sobretot si es dóna durant el darrer trimestre de l’embaràs. La principal font emissora de NO2 a l’atmosfera són els vehicles a motor, especialment els de motor dièsel, mentre que el benzè és produït més aviat per fonts industrials.

Encara que de mitjana els nivells observats no sobrepassen els límits establerts en la legislació europea o les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un percentatge important de dones van respirar, durant els seus embarassos, nivells per sobre d’aquests nivells”, destaca el coordinador d’aquest estudi, el doctor Ferran Ballester. “És necessari dur a terme més investigació -afegeix Ballester- per tractar d’identificar els elements d’aquests factors ambientals que puguin ser més perjudicials, així com les seves fonts”, assegura.

El projecte INMA (Infància i Medi Ambient) ha dut a terme la recerca. L’article ha estat publicat a la revista científica Environmental Research, firmat pels investigadors Marisa Estarlich, Ferran Ballester, Carmen Iñiguez, Sabrina Llop, Ana Esplugues, Payam Davdand, Ana Fernández-Somoano, Aitana Lertxundi, Mònica Guxens, Mikel Basterrechea, Adonina Tardón i Jordi Sunyer.

Naixement prematur

El naixement prematur és aquell que es produeix abans de la setmana 37 de gestació i és un factor determinant de mortalitat infantil, sent la segona causa més comuna de mort en nens menors de cinc anys, per darrera de la pneumònia.

Foto portada: retencions a la Gran Via, fa uns mesos. Autor: David B. 

Comments are closed.