Com combatre la bombolla del lloguer?

Els preus del lloguer no paren de pujar de manera generalitzada i hi ha una bombolla especulativa al seu voltant. Per poder fer front a la situació i saber quines són algunes de les mesures que es poden prendre s’ha fet un debat aquest dijous, al Centre Cívic de Can Rull, organitzat per la Taula de l’Habitatge.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte i ho ha fet ressaltant que “l’emergència social en aquest tema es manté”, però recordant que és un aspecte clau per aquest govern. Serracant també ha demanat un “front comú” entre diferents institucions “perquè hi hagi un habitatge digne per a tothom”.

Can Gambús

Glòria Rubio, la regidora d’Habitatge, ha aprofitat la seva exposició per denunciar que “les eines que tenim les administracions per posar pressió a les entitats immobiliàries són nul·les”, però també ha destacat que s’estan duent a terme formes alternatives d’accés a l’habitatge, com pot ser la masoveria. “Tenim molts reptes com a ciutat, el primer és com garantim que tothom tingui accés a l’habitatge”, ha sentenciat Rubio.

Limitar el preu del lloguer

Per poder explicar més a fons en quin punt es troba la situació, la jornada ha organitzat una taula rodona amb experts i membres de diferents entitats. Max Gigling, investigador en polítiques d’habitatge, ha posat l’exemple de la ciutat de València per demostrar que “està baixant el lloguer assequible” i que una de les solucions pot ser limitar els preus del lloguer com s’ha fet en altres ciutats, com Berlín o París.

En la mateixa línia s’ha referit Irene Escorihuela, directora de l’Observatori DESC, tot i que ha explicat les dificultats que pot tenir aquest procés de limitació. Escorihuela ha remarcat que “augmenten els preus de l’habitatge però no els salaris” i ha denunciat que la legislació actual que regula el sector és “absolutament desprotectora” per als inquilins.

Plataformes i sindicats

Per contrarestar aquests problemes amb la legislació hi ha sindicats i plataformes que defensen el drets dels inquilins. És el cas del Sindicat de llogaters i llogateres de Barcelona, que ha creat la campanya #Ensquedem “per intentar que els propietaris s’asseguin a negociar un nou contracte”, segons ha explicat Marta Ill, la seva coportaveu.

Més coneguda és la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi, que va néixer fa set anys. Segons ha explicat Rosa Pahissa, membre de la plataforma, va néixer per aturar “uns desnonaments que eren i segueixen sent massius”, i ha recordat que “la crisi no és només de l’habitatge, és una crisi del sistema”.

En acabar les exposicions dels ponents s’ha fet un debat amb el públic, moderat pel periodista sabadellenc Ricard Ustrell, on s’ha pogut preguntar sobre aquests i altres aspectes relacionats amb el lloguer i l’habitatge.

Foto portada: el debat celebrat aquest dijous al centre cívic de Can Rull. Autor: David B.

Comments are closed.