Joan Cosp - Zona Hermètica

Joan Cosp, empresaris Zona Hermètica: “no tenim cap intenció de tancar”

Joan Cosp és el president de l’Associació d’Empresaris d’Oci Nocturn de la Zona Hermètica de Sabadell. Les activitats recreatives al barri de Gràcia inicien el seu compte enrere aquest mes de maig. A partir de juny, estaran en precari, incomplint el termini pactat per l’administració. Cosp demana una moratòria a les activitats mentre confirma que els bars musicals i discoteques obriran la persiana.

L’entrevista es duu a terme a la seu del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Sabadell i comarca aquest dilluns al matí. Cosp demana diàleg al consistori, tot recordant que l’oci nocturn crea ocupació a la zona. Manté que la Zona Hermètica actual està dimensionada per les necessitats de Sabadell.

El pla especial del barri de Gràcia posa fi a les activitats recreatives a la zona el 31 de maig. Què faran les discoteques aquell cap de setmana?
No tenim cap intenció de tancar. Entenem que fa cinc anys que estem parlant amb l’Ajuntament i els partits per buscar una solució. No es troba o no es vol trobar. Quan va començar el problema érem 40 locals i avui en som 12 o 13. No és el mateix problema. Esperem poder parlar amb l’Ajuntament. Volem diàleg i sentit comú.

Confirma que obriran la persiana com si res hagués passat? En certa manera, desobeiran el pla especial?
Tenim el recurs de cassació pel mig al Tribunal Suprem. Ha estat acceptat i fins que el jutge no es pronuncií obrirem perquè hem de respectar els procediments legals. Si no ens haguessin acceptat el recurs de cassació, ho plantejaríem d’una altra manera. Però ara hem de buscar el sistema per anar fent fins que hi hagi solució. Demanem una moratòria fins que hi hagi sentència definitiva.

Preguntat dimecres l’alcalde Juli Fernàndez sobre aquest tema, va descartar la moratòria, afirmant que el Pla Especial s’ha de complir. Igual va reconèixer al ple dijous el portaveu del PP, que va ser l’únic partit que va votar en contra al Pla Especial en el seu moment. La llei s’ha de complir i sembla fet que no hi haurà moratòria. S’arriscaran a inspeccions, sancions i precinte?
Anirem fins al final de tot. Hem de respectar primer les nostres empreses, perquè es molt fàcil dir que s’ha de tancar, però fer-ho comporta problemes econòmics i laborals. Treballen 400 persones a la zona. Des de fa cinc anys demanem sentit comú. Seiem tots, parlem tots, si cal amb els veïns. Nosaltres ho hem fet però ningú ens ha citat des de l’Ajuntament. Cal preservar els llocs de treball tenint en compte que abans hi havia 40 locals i ara hi ha molts menys. El problema no és el mateix.

El pla especial es va aprovar fa més de cinc anys. Quines passes ha fet l’Associació per adaptar-se a la nova situació a part d’anar als tribunals?
Hem presentat un pla tècnic de com estava la zona en aquell moment i últimament vam presentar un plànol on es veu que tota la concentració de discoteques està en un carrer. L’afectació ara és mínima. A part hem buscat solucions. Però que ens diguin que hem de fer. Dir que hem de tancar és fàcil. Però hi ha un tema econòmic molt important. No podem tancar la persiana d’un dia per un altre.

Quina ha estat l’evolució de visitants a la Zona Hermètica en aquests anys?
De moure’s entre 15.000 i 20.000 persones en l’època gloriosa de la zona ara estem en 3.000 o 4.000 persones.

Entenen el posicionament dels veïns? Entenen que han patit molèsties durant dècades?
Ho entenem però no estem a Gràcia perquè nosaltres vulguem. En un moment el senyor Farrés va dir que muntaríem una zona d’oci. Hi havia locals que havien d’anar al Centre i el senyor Farrés va dir: ‘Al Centre no hi anireu. Espereu-vos un any o un any i mig i anireu a Gràcia’. Vam anar allà amb tota la legalitat. No entenem com l’Ajuntament després va donar permisos urbanístics per fer habitatges dins la zona.

Ha crescut molt la població de Gràcia des de que està la Zona Hermètica?
S’han fet alguns pisos però no tant. Però s’han donat llicències, havent-hi la ZH, al costat mateix de les discoteques.

Joan Cosp - Zona Hermètica
Cosp, durant l’entrevista. Autor: David B.

Quin és el seu missatge cap al veïnat del barri de Gràcia?
Diàleg. És el que demanem. I que entenguin que si estem allà és perquè ens hi van fer anar. No hem anat per l‘article 25 sinó perquè se’ns va dir d’anar a Gràcia. Cada ciutat té la seva zona d’oci: a Badalona, a Granollers, a Mataró. A tot arreu. Ja no parlem de Barcelona. Sembla que el problema sigui només nostre. També hi ha gent al carrer a Logroño, a Bilbao, a Sant Sebastià. Hem col·laborat amb els veïns i hem fet el que ha demanat l’Ajuntament. Vam posar diners per tancar la zona al trànsit i per rehabilitar espais buits. El contacte entre els empresaris i la Policia Municipal, els Mossos i la Policia Nacional ha estat fantàstic. Una molt bona col·laboració. Nosaltres denunciem el botellón. És preocupant i això sí que molesta. Però no és culpa de nosaltres i ho denunciem per activa i per passiva. I no veiem que s’hagi fet res.

Qui no ha fet res?
La policia. S’ha de perseguir el botellón perquè porta problemes.

La Zona Hermètica és la capital de l’oci nocturn de Catalunya com diu Juli Fernàndez o fins i tot l’exalcalde Sánchez?
Abans sí. Era una zona molt important.

I ara?
Ara tenim una activitat molt ajustada per a la població de Sabadell. Aquesta oferta és ideal per la ciutat. Aquests 12 locals que hi ha ara és l’ideal. Comencem a mirar poblacions similars a Sabadell i veurem com més o menys tenen aquesta activitat.

Fa una mica més d’un any van picar a la porta de la Generalitat, que també ha tingut un paper en aquest procés, fent-los gairebé un SOS. Es van reunir amb el conseller Felip Puig. De què va servir? Què s’ha fet?
Ens vam reunir amb Felip Puig. Va entendre la problemàtica i va dir que després de les eleccions [catalanes] tindríem una entrevista amb l’Ajuntament i ells per tenir una solució. Veien que hi havia una solució fàcil. Però les eleccions van anar com van anar, va passar el que va passar per formar govern i no s’ha fet res.

Amb el nou govern de Sabadell s’han reunit?
Al dia següent que es va investir el nou alcalde (13 de juny de 2015) vam entrar una petició per registre per parlar amb ells. La resposta va ser al novembre, cinc mesos després. Vam presentar l’informe tècnic i ens van dir que respondrien al desembre. L’última reunió va ser al març i després d’insistir per registre i per telèfon. Hem passat de juny de 2015 a tenir una mica de resposta al març de 2016. Ens han donat llargues. Ens van dir que la ciutat tenia altres urgències i aquesta era una més. Aquesta va ser la resposta.

I al març, què van comentar?
Que al setembre començarien a estudiar les nostres propostes i ens dirien alguna cosa. Passarà un any i dos mesos perquè ens donin resposta. Entenem que se’ns estan torejant. Creiem que és un tema molt urgent, que hem treballat des del primer moment i no ens sembla correcte el termini.

En el pla especial es deia que l’Ajuntament “impulsarà, facilitarà i incentivarà el seu trasllat a l’àmbit de Sant Pau de riu-Sec”. Què ha fet el consistori en aquest temps?
Res.

Vostès volien anar a Sant Pau?
Des de l’època Bustos diem que és inviable. Els costos eren elevadíssims. I el plantejament que feien no era correcte. Volien concentrar tot l’oci allà. Treure la problemàtica d’un lloc i passar-la un quilòmetre més avall. A més ens consta que Ikea i altres locals, començant pel promotor Vantoureix, no volien l’oci de cap manera. Enteníem que no era una solució.

Vostès formen part de la Federació catalana d’activitats recreatives musicals, la FECASARM. En les seves argumentacions esmenten que podria haver-hi una trama d’interessos per portar les discoteques a Sant Pau de riu-sec. Què volen dir?
Tots sabem el que ha passat a la ciutat. Que cadascú tregui les seves conclusions.

Què té a veure el cas Mercuri amb la fi de la Zona Hermètica?
Que ens treguin d’una zona i ens facin anar a l’altra… que cadascú tregui les seves conclusions.

El cas Mercuri té més de 30 investigacions. I no hi ha cap indici d’un il·lícit sobre el trasllat de la Zona Hermètica a Sant Pau, almenys fins el moment.
Nosaltres no entenem l’interès per enviar-nos a Sant Pau de riu-sec. En un moment determinat, tot havia d’anar allà: oci, empreses d’automoció, indústria… no ho entenem.

El trasllat no es va votar només amb els vots del PSC. També de CiU, Entesa i ERC. Segons el que diuen, ells també estarien en connivència amb aquesta trama que denuncien.
No ho sé. Caldria parlar amb els serveis jurídics de FECASARM.

Vostès han anunciat diverses vegades que es presenten com acusació particular al cas Mercuri. Ho han fet?
A través de FECASARM.

I ha estat acceptada?
Ha estat desestimada.

Deixant de banda que tanqui o no la Zona Hermètica, hi ha el debat per reformular el model d’oci nocturn a la ciutat. Quin és el seu?
El model és que l’activitat al Centre, on també hi ha locals i bars musicals, no pot créixer més. I el plat fort de discoteques han de mantenir-se a la zona on estan. Però amb millores. Durant cinc anys no hem pogut fer reformes als locals i millores als accessos. Tenim prohibit fer obres. Caldria obrir la finestra i quedant-nos on estem, parlar de quines millores podem fer. El que volem és diàleg. Parlem de tenir els locals al carrer Rocafort i poca cosa més. I poder fer obres, posant-nos al dia a tots nivells. És un bon model, a prop de les estacions de tren, de les autopistes i les molèsties ara no són les de fa anys. Una ciutat ha de tenir oci. 12 o 13 locals i el que hi ha al Centre. Si ho fem més gran, tindrem un problema allà on sigui: a Torre-romeu, a Barberà, a Can Rull… ningú estarà content. Però l’oci nocturn tota la vida ha existit. Cal minimitzar les molèsties. Però el que hi ha ara és correcte.

Foto portada: Cosp, aquest dilluns. Autor: David B. 

Comments are closed.