Foto portada: la regidora d'Habitatge, Glòria Rubio, a la sala de govern. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament ampliarà la inspecció de pisos buits per arribar a 700 habitatges

L’Ajuntament ampliarà el procés d’inspecció de pisos buits a tota la ciutat aquest any. Durant l’any passat el programa es va limitar als barris de Torre-romeu, Can Puiggener i la zona sud (Les Termes, Campoamor, Espronceda i la Creu de Barberà). L’objectiu és mobilitzar pisos buits i posar-los al mercat.

L’any 2016 el programa es va iniciar en les zones beneficiàries, fa uns anys, del Pla de Barris. Hi havia 190 pisos sense ningú empadronat en dos anys en mans de grans tenidors d’habitatges. Després de revisar la disciplina urbanística, els consums, el pagament d’impostos i de la inspecció de la Policia Municipal, es van trobar 54 pisos efectivament buits. S’han enviat cartes als propietaris (bàsicament la banca i grans promotors). Hores d’ara, amb el procés encara no acabat, queden 38 expedients oberts (un 20 per cent dels 190 pisos inicials). Quan s’acabi el període, els propietaris hauran de pagar 455 euros per la taxa generada pel procés d’inspecció. I si no posen el pis al mercat, podran ser multats amb fins a 9.000 euros (més info: ‘Multes de fins a 9.000 euros per tenir pisos buits‘). El procés és lent. “I garantista”, precisa la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio. Un cop iniciada l’experiència al sector Ripoll i Sud s’ampliarà a tota la ciutat, on es calcula que poden haver-hi 705 pisos buits des de fa dos anys a mans de grans tenidors.

Trencades les negociacions amb la banca

El consistori preveu altres formes per augmentar el parc d’habitatges, com promoure la masoveria o crear cooperatives, com ja es fa a altres municipis. Tot i així, Rubio no ha avançat més detalls. Sí dóna gairebé per tancada la via negociadora amb la banca, que no ha donat resultats positius.

La banca no ha volgut signar convenis de col·laboració. Els han agradat més les condicions de la Generalitat o d’altres ajuntaments. La via col·laborativa amb ells està arribant al límit. Haurem de treballar per altres vies”, ha dit Rubio. Preguntada per quines vies vol treballar el consistori, ha precisat que “destinarem els esforços a una altra cosa”.

L’Ajuntament ha ampliat el parc d’habitatge en 80 pisos, la majoria provinents de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Han adquirit un pis aprofitant el dret preferent de tanteig i retracte d’execucions hipotecàries o dacions. “Estudiarem si ens interessa fer-ho més”, diu la regidora. Queda pendent la rehabilitació dels pisos de l’escola Sallarés i Pla, a Campoamor, entre altres.

533 sabadellencs mantenen el seu sostre, segons l’Ajuntament

El consistori sosté que l’any passat 533 famílies van evitar quedar-se sense pis mitjançant diverses accions. Així en 123 casos s’ha actuat sobre el deute hipotecari per evitar el llançament (un centenar d’assessoraments, cinc refinançaments i 14 suspensions de llançament). S’han signat 140 contractes de lloguer amb grans tenidors. I s’han aturat 270 desallotjaments de forma cautelar en casos d’ocupacions.

Estem complint el compromís de desnonament zero pel que fa a hipoteques i lloguers; no en el cas d’ocupacions, que és més delicat i costa més d’aturar. La nova llei 4/2016 [que substitueix la ILP] tampoc aborda aquesta problemàtica perquè no interessa, perquè posa en qüestió la propietat privada”.”, reconeix Rubio.

D’altra banda, el consistori portarà al ple d’abril el nou Reglament per adjudicar pisos d’emergències, que amplia el número de sol·licitants a les persones sense cap ingrés o persones que han ocupat un pis. Entre altres mesures, inclou un acord social on els adjudicataris es comprometen a complir una sèrie d’obligacions, o l’establiment dels preus de lloguer actualitzats.

Foto portada: la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, a la sala de govern. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.